Uke 20 i Ryfylkeheiene 

Det er fremdeles godt med snø på Sandvatn.
Det er fremdeles godt med snø på Sandvatn. Foto: Len Duevel

Vi går enda en jubelhelg i møte. Med lange og lysere kvelder er det mulighet for å komme seg langt til fjels. Vi vet mange er interessert i fottur men ikke legg vekk skiene helt enda. I høyfjellet er det fortsatt skiforhold,selv om det nå minker og er varierende snøforhold gjennom dagen. All kvist blir stående, men blir ikke vedlikeholdt. Det vil si at når mildværet kommer så vil de etter hvert falle ned. I høyden har og vil generell smelting gjøre at elver og bekker går opp, og det kan være overvann. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter.

I  lavlandet er det vårsteming med hvitveis, bjørk og kanskje en lun solkrok. Viglesdalen, Kvitlen fra Bjordal og Skåpet er snøfritt. 

Onsdag 12 mai kl 12. melder Vegvesenet om at veien mellom Sirdalen og Lyseboten åpnet for sesongen.

Rogaland brann og redning minner om at det er gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

Fra 7. januar og frem til fredag 28. mai har Stavanger Turistforening opprettet eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av gjeldende smitteverntiltak og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Andre gjester kan da ikke bruke hytta. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting er lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Det nærmer seg "el grad finale" for årets skisesong. Det er fremdeles snø igjen i fjellet og muligheter for en aller siste skitur, men plussgrader og nedbør i form av regn har satt fart på snøsmeltingen. Snøen oppleves som våt og tung, og skildres med betegnelser som "gjennomslagsføre" og "sugeføre". På vannene er det fremdeles liten fare for å gå igjennom, men det må forventes mye overvann. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk ogse hjemmesiden for deres egen Føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det er kvistet fra Haukeliseter og inn til Holmavatn, men de blir ikke lenger vedlikeholdt. Forventer fine/ok skiforhold en stund til enda. Nødsamband ute av drift på hytta. 

SULDALSHEIENE

 Nå meldes det om røde tall på gradestokken også om nettene. Generelt vil smeltingen gjøre at elver og bekker går opp. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst. Isen på Blåsjø er ikke målt på lang tid, men har mye snø oppå og det har vært minusgrader på nettene. Generell smelting gir overvann, og man må være varsom, spesielt ved kryssing av sprekksonene langs land. 

Det var i vinter ikke snø nok til å kviste i områdene rundt Bleskestadsmoen og Jonstølen. Her må en bruke kart og kan være lurt å følge sommerløypa.  Vær obs på at det er åpne bekker og en må forvente vading i området rundt Bleskestadmoen.  
Det er som sagt ingen kvist. Kvisten starter igjen oppe med Moltenuten. Ingen kvist blir nå vedlikeholdt og står til de faller ned. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Det begynner å våres på tunet rundt Bleskadmoen. Snøsmelting i høyden gjør at en må beregne litt vading. Mulig det nå er utfordrende å gå på ski mellom Holmavatn - Bleskestadmoen og Jonstølen. Litt mellomssong før fottur.

Nedover mot Jonstølen er det best å følge sommerløypa.  

Jonstølen 720 moh. Stort sett bart hele veien frem fra p -plassen ved Mosvatnet, både grusvei og sti. Bommen var åpen søndag 2 mai, men vi vet ikke om det er permanent for sesongen. Snøen ligger greit i Kyrkjesteinskaret og videre mot Krossvatn. Kvisting starter på toppen av Kyrkjesteinsdalen. Forventer fine forhold til Snønuten!  

Sandsa 630 moh. Alt snø rundt hytta er smeltet. Men noe snø på annleggsveien innover. Forventes å bli bart til Osane snart. Sesongbro forventet å bli lagt ut i slutten av juni.  

Stranddalen 970 moh. Skiforhold. Meldt om overvann. Nødsamband på Stranddalen er ute av drift. Betjent fredag 18. juni til søndag 19. september 2021

Krossvatn 1090 moh. Skiforhold. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Skiforhold. Nødsamband ute av drift.

Hovatn 1111 moh. Fine skiforhold.

Storsteinen 950 moh. Skiforhold.

HJELMELANDSHEIENE. 


Melands Grønahei 890 moh. Fra Kleivaland er det fint og bart til Stropastølsvannet. Etter dette var det i helgen dmye skare men snøen var tett så det gikk greit å fortsette til fots. Merkene var godt synlig hele turen. Vil ikke anbefalt ski da snæsmeltingen er i full gang. Det kan være ett skummelt part innerst ved vannet, og anbefaler å finne en alternativ vei opp og ned hvis det fortsatt er en skavel der.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er desverre stengt frem til 1 oktober grunnet oppussing. Det meldes om 20-30 snø på veien kun det siste 200m med vei fram til Nilsebudammen. Det er is på vannet som ligger minst til 1/6

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. Forsatt en del snø på stien fra Viglesdalen. 

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Sira Kvina har brøytet inn Flatstøldalen og opp til Duge kraftverk og demningen. Vannene er stort sett trygge i høyden, men med mildværet kommer det overvann. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpner 12 mai kl 12.  

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. Forventet åpning 2021 er rundt 20 mai. Følg med på Vegvesenet.no

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Anbefaler å gå inn til Duge og så følge sommerløypa eller gå over vannet dersom det er mye vann der kvisteløypa krysser  elva fra Grauthellervatn. 

Taumevatn 792 moh. Fortsatt skiforhold inn til hytta. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Anbefaler å gå inn til Duge og så følge sommerløypa eller gå over vannet dersom det er mye vann der kvisteløypa krysser  elva fra Grauthellervatn. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! 

Kringlevatn 940 moh.  

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine skiforhold . 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Har snø nok for skitur. Veien mellom Sirdalen og Lyseboten åpner onsdag 12 mai kl 12. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Typisk vårskiføre med slusj i lavere strøk. Kvist blir ikke vedlikeholdt. Smelting gjør at elver og bekker går opp, og det er mye overvann mange steder. Det hjelper godt på at det nå er meldt kuldegrader i høyden. Overvannet vil da fryse på igjen på nettene. Husk å være varsom når du går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst.

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Skiforhold. Fint å ta turen hit nå når veien åpner. 

Blåfjellenden 600 moh. Skiforhold, men det minker på snø nedover mot hytta. Følg sommerløypa om du er i tvil om vannene er trygge. Siste tilsynstur på scooter inn til hytta var 18. april.

Fra Mån til Blåfjellenden kan det meldes om vanskelige, tilsynelatende rasfarlige, snøfonner ved Fidjafossen.

Sandvatn 910 moh. Bedre forhold jo høyere du kommer. Vi forventer at man kan gå på ski til Sandvatn til slutten av mai måned. Etter hvert må man kanskje bære skiene et stykke opp Lysebekken. Det er fremdeles godt med snø på Sandvatn, og et bilder viser Sandvatn som Eldorado for snø, selv i mai. Det renner mye vann fra Blautevatn i bekken mot Mangædne, under kvistet løype. Det var bare litt overvann på Lille Sandvatn.

Følg sommerløype om det er overvann eller du er usikker på isforholdene. Man må nå krysse Mangædne på helårsbro. 

Tomannsbu 750 moh. Typisk vårlige skiforhold. 

Støle 530 moh. Melding om at det ikke er egna å gå fra Skreå til Støle,  før det er smeltet noe mer, om du velger å gå så er det litt mer ekspedisjon enn vanlig. Personer snudde 15. mai som førsøkte. 

Kvitlen 450 moh. Ruten fra både Bjordal og Eikebrekka er snøfri. Vått i myrene der det stort sett alltid er vått!

Skåpet 605 moh. Snøfritt og forhold for fottur fra Vinndalen. Det er nok fortsatt en god del snø og ikke anbefalt å gå på beina videre til Flørli enda. Mulig dette vil at enda 2 -3 uker før det er forhold for fottur. 

Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det muligens ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Veien brøytes ikke reglemessig ved snøfall. 


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet onsdag 12 mai kl 12. 

Kjeragområdet 1110 moh. Veien mellom Sirdalen og Lyseboten åpnet onsdag 12 mai kl 12. Må forvente en del snø på både stien opp og ut til bolten ved Kjerag. Anbefaler gode fjellsko og varme klær. Kjettinger monteres i løpet av mai. 

Preikestolen 604 moh.Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der.  Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Hytta åpnet den den 12 mai.  Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fine forhold for fottur. Litt snø igjen på toppen av trappene. Kafeen i Kraftsasjonen har åpent hver helg fra 1. mai til 26. september og hver dag om sommeren. Les mer her

Det renner mye vann fra Blautevatn i bekken mot Mangærnane.
Det renner mye vann fra Blautevatn i bekken mot Mangærnane. Foto: Len Duevel
Overvann på Lille Sandvatn.
Overvann på Lille Sandvatn. Foto: Len Duevel
Fin vannføring i elva ved Kvitlen.
Fin vannføring i elva ved Kvitlen. Foto: Per Henriksen
I området rundt Melands Grønahei smelter det raskt nå.
I området rundt Melands Grønahei smelter det raskt nå. Foto: Helena Maria
Det smelter godt i Suldalsheienen nå.. Her fra skitur mellom Gullingen og Kvilldal.
Det smelter godt i Suldalsheienen nå.. Her fra skitur mellom Gullingen og Kvilldal. Foto: Olav Martin Bråtveit

Skrevet av Kaja Raa Storaker 19. mai 2021