Uke 17 i Ryfylkeheiene

Vårfølelsen!
Vårfølelsen! Foto: John Petter Nordbø

Nå kan man få i både pose og sekk om man vil. I fjellet er det fortsatt skiforhold selv om det nå minker. I lavlandet er det vårsteming med hvitveis og bjørk som står på randen av å sprette ut. Kald nordavind gjør nok at det er lurt å pakke sekken med både lue og votter en stund enda. Meteorologene melder om at nedbør kommer som snø over ca 600-800 moh.

Viglesdalen, Kvitlen fra Bjordal og Skåpet er snøfritt. 

Rogaland brann og redning minner om at det er for tiden økende gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

Skal man på ski kan det være praktisk å ha skifeller når en skal opp bakker, men med røde tall på gradestokken vil snøen gi god styring. All kvist blir stående, men blir ikke vedlikeholdt. Det vil si at når mildværet kommer så vil de etter hvert falle ned. Link til kvistekart her. I høyden har og vil generell smelting gjøre at elver og bekker går opp, og det kan være overvann. Det meldes forsatt om kuldegrader på nettene. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. 

Sira Kvina startet 4. april med å pumpe vann opp i Svartevassmagasinet. Det innebærer at isen i den sørlige delen av magasinet blir utrygg og antakeligvis kommer til å smelte ganske raskt. Det betyr at kvistet rute nord fra Grautheller nå frarådes.

Fra 7. januar og frem til fredag 21. mai har Stavanger Turistforening opprettet eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av gjeldende smitteverntiltak og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Andre gjester kan da ikke bruke hytta. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting er lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Føret er hardt, og noe forblåst, men dersom sola får stå på noen timer på formiddagen vil det nok mykne opp en del, spesielt på sørsider. De fleste vann er fremdeles trygge å ferdes over, men man må forvente hardt/isete føre. Det er flere bare flekker i terrenget som er perfekte som teltplass eller lunsjpause. Nyt at dagene er lange og lyse og husk solfaktor.

Når det gjelder skredfaren er det generelt stabile forhold, men vær likevel forsiktig i bratt terreng der det finnes myke fokksnøflak som kan være lette å påvirke.

Fra Haukeliseter er UlevåløypenKjelaløypen og vinterruta inn til Holmavatn kvistet tidligere i vinter. Enkelte kvister kan ha "druknet" som følge av overvann-utfordringer de foregående ukene. Vedlikehold av kvistede løyper er avsluttet for sesongen.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk ogse hjemmesiden for deres egen Føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det er kvistet fra Haukeliseter og inn til Holmavatn. Fine skiforhold en stund til enda. Nødsamband ute av drift på hytta. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. Deretter forsvinner kvist og en må orientere seg med kart og kompass. Fra Bleskestadmoen og ned til Bleskestad er det best å bruke sommerløypa og elva på inntak av Bleskestadåna. Det er også kvistet videre mot Sloaros og Hovden. 

SULDALSHEIENE

Klarvær, kuldegrader på nettene og nordavind gjør at det er mulighet for fine skiturer i høyden en stund fremover. Generelt vil smeltingen gjøre at elver og bekker går opp. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst. Isen på Blåsjø er ikke målt på lang tid, men har mye snø oppå og det har vært minusgrader på nettene. Generell smelting gir overvann, og man må være varsom, spesielt ved kryssing av sprekksonene langs land. 

Det er ikke snø nok til å kviste i områdene rundt Bleskestadsmoen og Jonstølen. Her må en bruke kart og kan være lurt å følge sommerløypa.  Vær obs på at det er åpne bekker og en må forvente vading i området rundt Bleskestadmoen.  
Det er som sagt ingen kvist. Kvisten starter igjen oppe med Moltenuten.

Ved 600 - 800 meter må en forvente at nedbør kommer som snø. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. I uke 15 ble det meldt om at snødekket på 700-800 moh var mangelfullt med nysnø på ufrossen mark. Ingen elveproblemer rundt Bleskestadmoen. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. 

Det er ikke snø nok til å kviste i område Bleskestadmoen og videre mot Jonstølen og Krossvatn. Kvisten starter oppe med Moltenuten. 

Gjennom Gaukstøljuvet og nedover mot Jonstølen er det lite snø og man må beregne å bære skiene. Best å følge sommerløypa.  

Jonstølen 720 moh. Det er brøytet opp til P-plass vest av Mostøl. Det er ikke noe god såle i bunn så ski går av og til tvers gjennom nysnø. Snøen ligger greit i Kyrkjesteinskaret og videre mot Krossvatn. Kvisting starter på toppen av Kyrkjesteinsdalen. 
Gjennom Gaukstøljuvet og oppover mot Bleskestadmoen er det lite snø og man må beregne å bære skiene langs sommerløypa.  Forventer fine forhold til Snønuten! 

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Skiforhold. Meldt om overvann. Nødsamband på Stranddalen er ute av drift. Betjent fredag 18. juni til søndag 19. september 2021

Krossvatn 1090 moh. Fine skiforhold. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Fine skiforhold. Nødsamband ute av drift.

Hovatn 1111 moh. Fine skiforhold.

Storsteinen 950 moh. Fine skiforhold.

HJELMELANDSHEIENE. 


Melands Grønahei 890 moh. Merk at det ikke blir kvistet denne strekningen. Mange velger å starte fra Funningsland. Da må man bære ski til etter hengebro ved Liarstølvannet da det var tilnærmet bart lørdag og smeltet søndag. Over tregrensen og fra vardahei ok med snø og mer jo høyere opp man kommer.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Lenge siden sist rapport. Nilsebuvatnet ble i forbindelse med isfiske 9. mars målt til mellom 50 og 70 cm. Vær obs på åpent vann i utløpet ved demningen og elveløpet fra Storhillervatnet. Gråfollelva er åpen og vær varsom ved utløpet like ved Nilsebu. 

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. Det meldes om at det ikke lenger er behov for brodder. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Sira Kvina har brøytet inn Flatstøldalen og opp til Duge kraftverk og demningen. Vannene er stort sett trygge i høyden, men med mildværet kommer det overvann. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker.

4. april startet Sira Kvina med å pumpe vann opp i Svartevassmagasinet. Det medfører at isen på kort tid blir usikker og smelter. All ferdsel på den sørlige delen av Svarevassmagasinet frarådes nå.

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. Forventet åpning 2021 er rundt 20 mai. Følg med på Vegvesenet.no 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. Forventet åpning 2021 er rundt 20 mai. Følg med på Vegvesenet.no

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Anbefaler å gå inn til Duge og så følge sommerløypa eller gå over vannet dersom det er mye vann der kvisteløypa krysser  elva fra Grauthellervatn. 

Taumevatn 792 moh. Fortsatt skiforhold inn til hytta. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Anbefaler å gå inn til Duge og så følge sommerløypa eller gå over vannet dersom det er mye vann der kvisteløypa krysser  elva fra Grauthellervatn. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! 

Kringlevatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine skiforhold . 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Har snø nok for skitur. Mulig å gå veien innover, der ligger snøen bedre enn i terrenget. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Typisk vårskiføre med slusj i lavere strøk. Kvist blir ikke vedlikeholdt. Smelting gjør at elver og bekker går opp, og det er mye overvann mange steder. Det hjelper godt på at det nå er meldt kuldegrader i høyden. Overvannet vil da fryse på igjen på nettene. Husk å være varsom når du går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst.

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Skiforhold 

Blåfjellenden 600 moh. Skiforhold, men det minker på snø nedover mot hytta. Følg sommerløypa om du er i tvil om vannene er trygge. Siste tilsynstur på scooter inn til hytta var 18. april.

Sandvatn 910 moh. Bedre forhold jo høyere du kommer. Vi forventer at man kan gå på ski til Sandvatn til litt ut i mai måned. Etter hvert må man kanskje bære skiene et stykke opp Lysebekken, men nå kan man ta på ski ved Lortabu og parkeringen der. Kvistet inn til hytta, men de blir ikke vedlikehold og vil dette ned når snøen rundt smelter. Ser du kvist som ligger nede så hjelp gjerne med å sette dem opp igjen. Følg sommerløype om det er overvann eller du er usikker på isforholdene. Man må nå krysse Mangædnane på helårsbro.

Tomannsbu 750 moh. Typisk vårlige skiforhold. 

Støle 530 moh. Ikke melding om at noen har gått inn hit på beina fra Skreå. Må nok forvente litt våte forhold i myrområdene, men mye snø er det nok ikke snakk om. Beregn litt ekstra tid. 

Kvitlen 450 moh. Det ligger forsatt en del snø i ruta fra Eikebrekka og den begynner å bli så pass bløt at man tråkker igjennom. Ruten fra Bjordal er snøfri. 

Skåpet 605 moh. Stien fra parkeringen i Vinddalen er nå snøfri. Det ligger litt igjen videre oppover mot Gamle Skåpet. 

Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det muligens ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Veien brøytes ikke reglemessig ved snøfall. 


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. Forventet åpning 2021 er rundt 20 mai. Følg med på Vegvesenet.no 

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke forhold for fotturer hit enda. Merk at veien mellom Sirdalen  og Lyseboten ikke er brøytet enda. Forventet åpning 2021 er rundt 20 mai. Følg med på Vegvesenet.no. Foreløpig er det skiforhold via Langavatn som gjelder.

Preikestolen 604 moh.Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Ikke melding om noen som har gått hit fra Preikestolen eller over Lyngsheia. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der.  Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Hytta åpner den 19. mai 2021. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fine forhold for fottur. Litt snø igjen på toppen av trappene. Kafeen i Kraftsasjonen har åpent hver helg fra 1. mai til 26. september og hver dag om sommeren. Les mer her

Holmavatn.
Holmavatn. Foto: Ole Jacob Bratland
Fine forhold til Viglesdalen.
Fine forhold til Viglesdalen. Foto: Rune Evjeberg.
Stien mellom Nes og Viglesdalen er snøfri.
Stien mellom Nes og Viglesdalen er snøfri. Foto: Rune Evjeberg
Skåpet. Litt snøflekker igjen rundt hytta, men stien er snøfri.
Skåpet. Litt snøflekker igjen rundt hytta, men stien er snøfri. Foto: John Petter Nordbø
Grautheller.
Grautheller. Foto: Stian Haga
Grauthellervatn
Grauthellervatn Foto: Kristian Hoff
Heibergtunet Storevatn.
Heibergtunet Storevatn. Foto: Margaret Åsly
Flørli turiststasjon.
Flørli turiststasjon. Foto: Knut Strandenæs Larsen
Flørlitrappene.
Flørlitrappene. Foto: Agnethe Larsen
Det ligger fortsatt en del snø på stien fra Eikebrekka til Kvitlen. Fra Bjordal er det helt snøfritt.
Det ligger fortsatt en del snø på stien fra Eikebrekka til Kvitlen. Fra Bjordal er det helt snøfritt. Foto: Randi Aardal.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 27. april 2021