Uke 16 i Ryfylkeheiene

Fine skiforhold i fjellet.
Fine skiforhold i fjellet. Foto: Per Henriksen

Nå er det perfekt å ta en skitur og benytte seg av de fine forholdene i fjellet. Det er meldt om litt påfyll av snø i midten av denne uken. Det kan være praktisk å ha skifeller når en skal opp bakker, men med røde tall på gradestokken vil snøen gi god styring. All kvist blir stående, men blir ikke vedlikeholdt. Det vil si at når mildværet kommer så vil de etter hvert falle ned. I høyden har og vil generell smelting gjøre at elver og bekker går opp, og det kan være overvann. Det hjelper godt på at det nå er kuldegrader i høyden. Overvannet har da fryst på igjen på nettene. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. 

Sira Kvina startet 4. april med å pumpe vann opp i Svartevassmagasinet. Det innebærer at isen i den sørlige delen av magasinet blir utrygg og antakeligvis kommer til å smelte ganske raskt. Det betyr at kvistet rute nord fra Grautheller nå frarådes.

Det blir ikke vedlikeholdt kvist i perioden framover og de står til de faller ned. 

Link til kvistekart her.

I mer lavtliggende strøk er det varierende forhold og typisk april som byr på både vinter med snø og vår i samme døgn. Det er lurt å pakke sekken for at våren ikke er kommet helt enda. Dette gjelder Skåpet, Kvitlen og Melands Grønahei. Gode dagtemperaturer og sol vil sette fart på smeltingen. Viglesdalen er snøfritt. 

Rogaland Brann og redningen minner om at det er for tiden økende gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

Fra 7. januar og frem til fredag 21. mai har Stavanger Turistforening opprettet eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av gjeldende smitteverntiltak og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Andre gjester kan da ikke bruke hytta. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting er lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Føret er svært variert. Deler av terrenget kan karakteriseres som skareføre og oppleves som hardt, spesielt i nord- og vestvendt terreng. I øst -og sørsider vil solen gjøre sitt og her vil snøen føles mykere med fare for kladde-føre.  Sterk vind fra forrige snøfall gir periodevis fokksnø, spesielt på toppene. Overvannet som preget forrige ukes føre har fryst og er ikke lenger et problem. Den beste snøen finner du i solsidene.

Både Kjelaløypa, Haukeliseter-Holmavatn og Ulevåløypa er kvistet. Isen på Ståvatn og Kjelavatn er trygg, men ved inngangen til påskedagene (30.03) er det kommet overvann selv på 1 000 meters høyde. Dette bedrer seg nå som det er meldt om kuldegrader.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk ogse hjemmesiden for deres egen Føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det er kvistet fra Haukeliseter og inn til Holmavatn. Nødsamband ute av drift på hytta. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. Deretter forsvinner kvist og en må orientere seg med kart og kompass. Fra Bleskestadmoen og ned til Bleskestad er det best å bruke sommerløypa og elva på inntak av Bleskestadåna. Det er også kvistet videre mot Sloaros og Hovden. 

SULDALSHEIENE

Klarvær og kuldegrader på nettene gjør at det er mulighet for fine skiturer i høyden en stund fremover. Generelt vil smeltingen gjøre at elver og bekker går opp. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst. Isen på Blåsjø er ikke målt på lang tid, men har mye snø oppå og det har vært minusgrader på nettene. Generell smelting gir overvann, og man må være varsom, spesielt ved kryssing av sprekksonene langs land. 

Det er ikke snø nok til å kviste i områdene rundt Bleskestadsmoen og Jonstølen. Her må en bruke kart og kan være lurt å følge sommerløypa.  Vær obs på at det er åpne bekker og en må forvente vading i området rundt Bleskestadmoen.  
Det er som sagt ingen kvist. Kvisten starter igjen oppe med Moltenuten.

Ved 600 - 700 meter må en forvente at nedbør kommer som snø. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Sist uke meldes det om at snødekket på 700-800 moh var mangelfullt med nysnø på ufrossen mark. Ingen elveproblemer rundt Bleskestadmoen. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. 

Det er ikke snø nok til å kviste i område Bleskestadmoen og videre mot Jonstølen og Krossvatn.  Kvisten starter oppe med Moltenuten. 

Gjennom Gaukstøljuvet og nedover mot Jonstølen er det lite snø og man må beregne å bære skiene. Best å følge sommerløypa.  

Jonstølen 720 moh. Det er brøytet opp til P-plass vest av Mostøl. Det er ikke noe god såle i bunn så ski går av og til tvers gjennom nysnø. Snøen ligger greit i Kyrkjesteinskaret og videre mot Krossvatn. Kvisting starter på toppen av Kyrkjesteinsdalen. 
Gjennom Gaukstøljuvet og oppover mot Bleskestadmoen er det lite snø og man må beregne å bære skiene langs sommerløypa.  Forventer fine forhold til Snønuten! 

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Skiforhold. Meldt om overvann. Nødsamband på Stranddalen er ute av drift. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no.

Krossvatn 1090 moh. Fine skiforhold. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Fine skiforhold. Nødsamband ute av drift

Hovatn 1111 moh. Fine skiforhold.

Storsteinen 950 moh. Fine skiforhold.

HJELMELANDSHEIENE. 


Melands Grønahei 890 moh. Merk at det ikke blir kvistet denne strekningen. Mange velger å starte fra Funningsland. Da må man bære ski til etter hengebro ved Liarstølvannet da det var tilnærmet bart lørdag og smeltet søndag. Over tregrensen og fra vardahei ok med snø og mer jo høyere opp man kommer.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Lenge siden sist rapport. Nilsebuvatnet ble i forbindelse med isfiske 9. mars målt til mellom 50 og 70 cm. Vær obs på åpent vann i utløpet ved demningen og elveløpet fra Storhillervatnet. Gråfollelva er åpen og vær varsom ved utløpet like ved Nilsebu. 

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Forhold for fottur, kan fremdeles bli glatt og delvis isete. Anbefaler brodder til både voksne og barn.

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Sira Kvina har brøytet inn Flatstøldalen og opp til Duge kraftverk og demningen. Vannene er stort sett trygge i høyden, men med mildværet kommer det overvann. Fra helgen meldes det om eventyrlige skiforhold innover til Taumevatn og Heibergtunet Storevatn. Ryktene går om nysnø opp til knærne oppover mot Heibergtunet Storevatn. Dette vil synke utover i denne uka nå som det ikke er kommet mer påfyll av snø.

4. april startet Sira Kvina med å pumpe vann opp i Svartevassmagasinet. Det medfører at isen på kort tid blir usikker og smelter. All ferdsel på den sørlige delen av Svarevassmagasinet frarådes nå.

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. Forventet åpning 2021 er rundt 20 mai. Følg med på Vegvesenet.no 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. Forventet åpning 2021 er rundt 20 mai. Følg med på Vegvesenet.no

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Anbefaler å gå inn til Duge og så følge sommerløypa eller gå over vannet dersom det er mye vann der kvisteløypa krysser  elva fra Grauthellervatn. 

Taumevatn 792 moh. Det meldes om eventyrlige skiforhold og vinter i fjellheimen. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Anbefaler å gå inn til Duge og så følge sommerløypa eller gå over vannet dersom det er mye vann der kvisteløypa krysser  elva fra Grauthellervatn. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! 

Kringlevatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine skiforhold. Fra helgen meldes det om nysnø opp til knærne. 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Har snø nok for skitur. Mulig å gå veien innover, der ligger snøen bedre enn i terrenget. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Typisk vårskiføre med slusj i lavere strøk. Kvist blir ikke vedlikeholdt. Smelting gjør at elver og bekker går opp, og det er mye overvann mange steder. Det hjelper godt på at det nå er meldt kuldegrader i høyden. Overvannet vil da fryse på igjen på nettene. Husk å være varsom når du går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst.

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Skiforhold 

Blåfjellenden 600 moh. Skiforhold men det minker på snø nedover mot hytta. Mildværet i påsken har gjort at elvene har åpnet seg. Siste helgs snøfall har hjulpet! Følg sommerløypa om du er i tvil om vannene er trygge. Siste tilsynstur på scooter inn til hytta var 18. april.

Sandvatn 910 moh. Bedre forhold jo høyere du kommer. Vi forventer at man kan gå på ski til Sandvatn til litt ut i mai måned. Etter hvert må man kanskje bære skiene et stykke opp Lysebekken, men nå kan man ta på ski ved Lortabu og parkeringen der. Kvistet inn til hytta, men de blir ikke vedlikehold og vil dette ned når snøen rundt smelter. Ser du kvist som ligger nede så hjelp gjerne med å sette dem opp igjen. Følg sommerløype om det er overvann eller du er usikker på isforholdene. Man må nå krysse Mangædnane på helårsbro.

Tomannsbu 750 moh. Skiforhold og siste helgs påfyll reddet skisesongen noen helger til. Det er kvistet fra Skreå, men den blir ikke vedlikeholdt. Noen elver er åpne så ta trygge veivalg. Snøbroene har rast.  

Støle 530 moh. Snøen forsvinner raskt i så lave strøk og det er nok en mellomperiode nå før det er ideelt for fottur inn til hytta.

Kvitlen 450 moh. Forhold for fottur. Litt snø noen steder, men uproblematisk å gå fra Bjordal. Sikkert bare bedre for hver dag som går.

Skåpet 605 moh. Typisk vær for april måned. Fortsatt en del snø på store deler av stien oppover. Enkelte plasser er den smeltet bort, og det hadde forsvunnet en del snø fra bare fra fredag til søndag. Veien opp til Vinddalen var helt bar i helgen som var. 

Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det muligens ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Veien brøytes ikke reglemessig ved snøfall. 


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke melding om at noen har vært på ski hit i 2021. 

Preikestolen 604 moh. Brodder og gode fjellsko er gode å ha til fotturer på denne tiden. Dette kan leies fra startstedet/parkeringen.  Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Snøfritt. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Snøfritt. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og vinter på toppen.  

Ned mot Blåfjellenden.
Ned mot Blåfjellenden. Foto: Olav Johnsen
Blåfjellenden 18. april. Skiforhold, men det minker på snøen nå.
Blåfjellenden 18. april. Skiforhold, men det minker på snøen nå. Foto: Olav Johnsen
Forhold for fottur fra Bjordal og inn til Kvitlen.
Forhold for fottur fra Bjordal og inn til Kvitlen. Foto: Øystein Lima Braut
Kvitlen.
Kvitlen. Foto: Øystein Lima Braut .
Stien opp til Skåpet.
Stien opp til Skåpet. Foto: Olaf André Frøyland
Vinteren har ikke helt sluppet taket på Skåpet.
Vinteren har ikke helt sluppet taket på Skåpet. Foto: Olaf André Frøyland
Gamle Skåpet.
Gamle Skåpet. Foto: Olaf André Frøyland
Heibergtunet Storevaten.
Heibergtunet Storevaten. Foto: Len Duevel
Grautheller.
Grautheller. Foto: Len Duevel
Nedover mot Bleskestadmoen.
Nedover mot Bleskestadmoen. Foto: Ove Drange
Snønuten.
Snønuten. Foto: Stein Oddvar.
Melands Grønahei.
Melands Grønahei. Foto: Bjarte Sunde

Skrevet av Kaja Raa Storaker 21. april 2021