Uke 15 i Ryfylkeheiene

Eventyrlige forhold på Taumevatn 10. april.
Eventyrlige forhold på Taumevatn 10. april. Foto: Len Duevel

Var du en av dem som hadde helgen til fjells fikk du oppleve fantastiske forhold. Kong Vinter har ikke sluppet taket enda og med klarværet gir dette kuldegrader på nettene og håp om fine skiturer i høyden en stund fremover. I mer lavtliggende strøk er det varierende forhold og typisk april som byr på både vinter med snø og vår i samme døgn. Hytter ved 600 moh. har snø og fikk påfyll i sist uke. Dette gjelder Skåpet, Kvitlen og Melands Grønahei. Gode dagtemperaturer og sol vil sette fart på smeltingen. Viglesdalen er snøfritt.  Det er lurt å pakke sekken for at våren ikke er kommet helt enda. 

I høyden har smelting har gjort at elver og bekker går opp, og det kan være overvann. Det hjelper godt på at det nå er kuldegrader i høyden. Overvannet har da fryst på igjen på nettene, og det er kommet opp til 50 cm nysnø. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. 

Sira Kvina startet søndag 4. april med å pumpe vann opp i Svartevassmagasinet. Det innebærer at isen i den sørlige delen av magasinet blir utrygg og antakeligvis kommer til å smelte ganske raskt. Det betyr at kvistet rute nord fra Grautheller nå frarådes.

Det er kvistet på alle strekninger fra fredag 26. mars, men pga mildværet faller mye av kvisten ned. Det blir ikke vedlikeholdt kvist i perioden framover og de står til de faller ned. 

Link til kvistekart her

Fra 7. januar og frem til søndag 2. mai har Stavanger Turistforening opprettet eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av gjeldende smitteverntiltak og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Andre gjester kan da ikke bruke hytta. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting er lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Føret er svært variert. Deler av terrenget kan karakteriseres som skareføre og oppleves som hardt, spesielt i nord- og vestvendt terreng. I øst -og sørsider vil solen gjøre sitt og her vil snøen føles mykere med fare for kladde-føre.  Stek vind fra forrige snøfall gir periodevis fokksnø, spesielt på toppene. Overvannet som preget forrige ukes føre har fryst og er ikke lenger et problem. Den beste snøen finner du i solsidene.

Både Kjelaløypa, Haukeliseter-Holmavatn og Ulevåløypa er kvistet. Isen på Ståvatn og Kjelavatn er trygg, men ved inngangen til påskedagene (30.03) er det kommet overvann selv på 1 000 meters høyde. Dette bedrer seg nå som det er meldt om kuldegrader.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk ogse hjemmesiden for deres egen Føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det er kvistet fra Haukeliseter og inn til Holmavatn. Nødsamband ute av drift på hytta. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. Deretter forsvinner kvistet og en må oritnere seg ut fra kart og kompass. 2 dager i påsken var det er vanskelige forhold nedover mot Bleskestadmoen.med åpne bekker og mye vann. Vi forventer at dette har bedret seg betraktelig. Fra Bleskestadmoen og ned til Bleskestad er det best å bruke sommerløypa og elva på inntak av Bleskestadåna. Det er også kvistet videre mot Sloaros og Hovden. 

SULDALSHEIENE

Klarvær og kuldegrader på nettene gjør at det er mulighet for fine skiturer i høyden en stund fremover. Generelt vil smeltingen gjøre at elver og bekker går opp. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst. Isen på Blåsjø er ikke målt på lang tid, men har mye snø oppå og det er meldt om hele 15 minusgrader på nettene. Generell smelting gir overvann, og man må være varsom, spesielt ved kryssing av sprekksonene langs land. 

Det er ikke snø nok til å kviste i områdene rundt Bleskestadsmoen og Jonstølen. Her må en bruke kart og kan være lurt å følge sommerløypa. 
Lørdag 27/3 var det mulig å komme over elva/bekken med Bleskestadsmoen fra Holmavatn. I perioden mandag 29. mars til torsdag 1. april var det mye nedbør kombinert med mildvær og snøsmelting umulig å komme over elven. Dette forventer vi nå har bedret seg betraktelig.  Men vær obs på at det er åpne bekker og en må forvente vading i området rundt Bleskestadmoen.  
Det er som sagt ingen kvist. Kvisten starter igjen oppe med Moltenuten.

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. Hydro meldte om fine forhold og 10 cm nysnø 6. april. 

Det er ikke snø nok til å kviste i område Bleskestadmoen og videre mot Jonstølen og Krossvatn.  Kvisten starter oppe med Moltenuten. 

Gjennom Gaukstøljuvet og nedover mot Jonstølen er det lite snø og man må beregne å bære skiene. Best å følge sommerløypa.  

Jonstølen 720 moh. Det er brøytet opp til P-plass vest av Mostøl. Det er ikke noe god såle i bunn så ski går av og til tvers gjennom nysnø. Snøen ligger greit i Kyrkjesteinskaret og videre mot Krossvatn. Kvisting starter på toppen av Kyrkjesteinsdalen. 
Gjennom Gaukstøljuvet og oppover mot Bleskestadmoen er det lite snø og man må beregne å bære skiene langs sommerløypa.  Forventer fine forhold til Snønuten! 

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Skiforhold. Meldt om overvann. Nødsamband på Stranddalen er ute av drift. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no.

Krossvatn 1090 moh. Fine skiforhold. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Fine skiforhold. Nødsamband ute av drift

Hovatn 1111 moh. Fine skiforhold.

Storsteinen 950 moh. Fine skiforhold.

HJELMELANDSHEIENE. 


Melands Grønahei 890 moh. Merk at det ikke blir kvistet denne strekningen.  I helgen 9.-11. april var det skiføre helt fra p-plass på Funningsland, opp via Liarstølsvatnet, opp Vardaheia og Kvanndalsheia og videre via Skitholstjørna til skaret ved Fjellsendberga.
Tung nysnø til over tregrensa. Men oppover Varaheia ble det stadig bedre, f.o.m 700 moh. bærer snøen fint.
Generelt lite snø, men i høyden er det flotte forhold.  Med værmelding som er nå utover uka kan det holde seg fint en stund til, men etter hvert må nok skia bæres et stykke oppover, til Vardaheia kanskje.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Lenge siden sist rapport. Nilsebuvatnet ble i forbindelse med isfiske 9. mars målt til mellom 50 og 70 cm. Vær obs på åpent vann i utløpet ved demningen og elveløpet fra Storhillervatnet. Gråfollelva er åpen og vær varsom ved utløpet like ved Nilsebu. 

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Forhold for fottur, kan fremdeles bli glatt og delvis isete. Anbefaler brodder til både voksne og barn.

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Sira Kvina har brøytet inn Flatstøldalen og opp til Duge kraftverk og demningen. Vannene er stort sett trygge i høyden, men med mildværet kommer det overvann. Fra helgen meldes det om eventyrlige skiforhold innover til Taumevatn og Heibergtunet Storevatn. Ryktene går om nysnø opp til knærne oppover mot Heibergtunet Storevatn. Dette vil synke utover i denne uka nå som det ikke er kommet mer påfyll av snø.

4. april startet Sira Kvina med å pumpe vann opp i Svartevassmagasinet. Det medfører at isen på kort tid blir usikker og smelter. All ferdsel på den sørlige delen av Svarevassmagasinet frarådes nå.

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. Forventet åpning 2021 er rundt 20 mai. Følg med på Vegvesenet.no 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. Forventet åpning 2021 er rundt 20 mai. Følg med på Vegvesenet.no

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Anbefaler å gå inn til Duge og så følge sommerløypa eller gå over vannet dersom det er mye vann der kvisteløypa krysser  elva fra Grauthellervatn. 

Taumevatn 792 moh. Det meldes om eventyrlige skiforhold og vinter i fjellheimen. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Anbefaler å gå inn til Duge og så følge sommerløypa eller gå over vannet dersom det er mye vann der kvisteløypa krysser  elva fra Grauthellervatn. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! 

Kringlevatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine skiforhold. Fra helgen meldes det om nysnø opp til knærne. 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Har snø nok for skitur. Mulig å gå veien innover, der ligger snøen bedre enn i terrenget. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Typisk vårskiføre med slusj i lavere strøk. Kvist blir ikke vedlikeholdt. Smelting gjør at elver og bekker går opp, og det er mye overvann mange steder. Det hjelper godt på at det nå er meldt kuldegrader i høyden. Overvannet vil da fryse på igjen på nettene. Husk å være varsom når du går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst.

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Skiforhold 

Blåfjellenden 600 moh. Skiforhold. Mildværet i påsken har gjort at elvene har åpnet seg. Siste helgs snøfall har hjulpet! Følg sommerløypa om du er i tvil om vannene er trygge. 

Sandvatn 910 moh. Bedre forhold jo høyere du kommer. Vi forventer at man kan gå på ski til Sandvatn til litt ut i mai måned. Etter hvert må man kanskje bære skiene et stykke opp Lysebekken, men nå kan man ta på ski ved Lortabu og parkeringen der. Kvistet inn til hytta, men de blir ikke vedlikehold og vil dette ned når snøen rundt smelter. Ser du kvist som ligger nede så hjelp gjerne med å sette dem opp igjen. Følg sommerløype om det er overvann eller du er usikker på isforholdene. Man må nå krysse Mangædnane på helårsbro.

Tomannsbu 750 moh. Skiforhold og siste helgs påfyll reddet skisesongen noen helger til. Det er kvistet fra Skreå, men den blir ikke vedlikeholdt. Noen elver er åpne så ta trygge veivalg. Snøbroene har rast.  

Støle 530 moh. Snøen forsvinner raskt i så lave strøk og det er nok en mellomperiode nå før det er ideelt for fottur inn til hytta.

Kvitlen 450 moh. Rapport om at det er meget utfordrende å nå hytta til fots fra både Bjordal og ikke minst Eikebrekka. Det ligger forsatt en del snø.

Skåpet 605 moh. Melding om at det er kommet nysnø opptill 40 cm i helgen som var. Typisk vær for april måned. Snøen kan smelte fort, men blir nok liggende jo lenger og høyrere opp mot hytta du kommer. Kan være utfordrende forhold å gå til fots så beregn ekstra god tid. Har du truger og staver kan det sikkert være lurt. Ikke ideelt for ski. Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det muligens ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Veien brøytes ikke reglemessig ved snøfall. 


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke melding om at noen har vært på ski hit i 2021. 

Preikestolen 604 moh. Brodder og gode fjellsko er gode å ha til fotturer på denne tiden. Dette kan leies fra startstedet/parkeringen.  Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Snøfritt. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Snøfritt. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og vinter på toppen.  

Vindalen og veien opp til Skåpet. Man må fremdeles være forberedt på at man ikke kan kjøre opp hele veien og at det ikke blir brøytet. Har du kjetting og firehjulsdrift er det å anbefale.
Vindalen og veien opp til Skåpet. Man må fremdeles være forberedt på at man ikke kan kjøre opp hele veien og at det ikke blir brøytet. Har du kjetting og firehjulsdrift er det å anbefale.
Oversikt Vinddalen 12. april.
Oversikt Vinddalen 12. april. Foto: Tore Hans Mikkelson
Stien opp til Skåpet.
Stien opp til Skåpet. Foto: Liva Aasvold
Skåpet, fremdels i vinterdrakt.
Skåpet, fremdels i vinterdrakt. Foto: Liva Aasvold
Lortabu og retning Sandvatn.
Lortabu og retning Sandvatn. Foto: Margaret Åsly
Mangædne.
Mangædne. Foto: Margaret Åsly
Sandvatn.
Sandvatn. Foto: Margaret Åsly
Langavatn.
Langavatn. Foto: Margaret Åsly
Taumevatn retning nordover mot Taumevatn. Videre mot Heibergtunet Storevatn.
Taumevatn retning nordover mot Taumevatn. Videre mot Heibergtunet Storevatn. Foto: Len Duevel
Mulighet for fin nedkjøring under slike forhold. Her fra Taumevatn.
Mulighet for fin nedkjøring under slike forhold. Her fra Taumevatn. Foto: Len Duevel
Melands Grønahei.
Melands Grønahei. Foto: Svanhild Hjorteland Gbada
Vinter på Melands Grønahei en stund til enda.
Vinter på Melands Grønahei en stund til enda. Foto: Svanhild Hjorteland Gbada

Skrevet av Kaja Raa Storaker 14. april 2021