Uke 14 i Ryfylkeheiene

Blåfjellenden, mars 2021. Vinter.
Blåfjellenden, mars 2021. Vinter. Foto: Torkel Berland Reinertsen

Ingenting skifter som været i april :)  

Mildværsperioden i påsken har gjort det mer vårlig enn vanlig i fjellet. Det er fortsatt skiføre i høyden.  Mye smelting har gjort at elver og bekker går opp, og det er mye overvann mange steder. Det hjelper godt på at det nå er kuldegrader i høyden igjen. Overvannet har da fryst på igjen på nettene, og det er kommet noe nysnø. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst om det blir mildvær igjen. 

Sira Kvina startet søndag 4 april med å pumpe vann opp i Svartevassmagasinet. Det innebærer at isen i den sørlige delen av magasinet blir utrygg og antakeligvis kommer til å smelte ganske raskt. Det betyr at kvistet rute nord fra Grautheller nå frarådes.

Det er kvistet på alle strekninger fra fredag 26. mars, men pga mildværet faller mye av kvisten ned. Det blir ikke vedlikeholdt kvist i perioden framover og de står til de faller ned. 

Link til kvistekart her

Fra 7. januar og frem til søndag 2. mai har Stavanger Turistforening opprettet eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av gjeldende smitteverntiltak og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Andre gjester kan da ikke bruke hytta. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting er lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh.  Vi vet at det går rykter i lavlandet om at det ikke er snø igjen på fjellet - det stemmer heldigvis ikke. Kong Vinter har ikke sluppet taket og det er kommert påfyll av både snø og kuldegrader. Det er mindre snø enn vanlig, men det er fremdeles nok snø for en skitur inntil 700 m.o.h. Det forventes hardt føre, åpne bekker, men mulighet for slush utover dagen dersom sola får gjøre jobben sin. Overvannet trenger nok noen dager til før det fryser, og det anbefales derfor å legge skituren utenom vann. 

Både Kjelaløypa, Haukeliseter-Holmavatn og Ulevåløypa er kvistet. Isen på Ståvatn og Kjelavatn er trygg, men ved inngangen til påskedagene (30.03) er det kommet overvann selv på 1 000 meters høyde. Dette bedrer seg nå som det er meldt om kuldegrader.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk ogse hjemmesiden for deres egen Føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det er kvistet fra Haukeliseter og inn til Holmavatn. Nødsamband ute av drift på hytta. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. Deretter forsvinner kvistet og en må oritnere seg ut fra kart og kompass. Sist uke var det er vanskelige forhold nedover mot Bleskestadmoen.med åpne bekker og mye vann. Vi forventer at dette har bedret seg betraktelig. Fra Bleskestadmoen og ned til Bleskestad er det best å bruke sommerløypa og elva på inntak av Bleskestadåna. Det er også kvistet videre mot Sloaros og Hovden. 

Hydro melder om fine forhold og 10 ca nysnø den 6 april. 

SULDALSHEIENE

Mye smelting har gjort at elver og bekker går opp, og det er mye overvann mange steder. Det hjelper godt på at det nå er meldt kuldegrader i høyden. Overvannet vil da fryse på igjen på nettene. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst. Isen på Blåsjø er målt til 20 og 30 cm stålis og har mye snø oppå.  Også her er det fare for overvann, og man må være varsom, spesielt ved kryssing av sprekksonenen langs land. 

Det er ikke snø nok til å kviste i områdene rundt Bleskestadsmoen og Jonstølen. Her må en bruke kart og kan være lurt å følge sommerløypa. 
Lørdag 27/3 var det mulig å komme over elva/bekken med Bleskestadsmoen fra Holmavatn. I perioden mandag 29 mars til torsdag 1 april var det mye nedbør kombinert med mildvær og snøsmelting umulig å komme over elven. Dette forventer vi nå har bedret seg betraktelig.  Men vær ops på at det er åpne bekker og en må forvente vading i området rundt Bleskestadmoen.  
Det er som sagt ingen kvist. Kvisten starter igjen oppe med Moltenuten.

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen.  Hydro melder om fine forhold og 10 ca nysnø den 6 april. 

Det er ikke snø nok til å kviste i område Bleskestadsmoen og videre mot Jonstølen og Krossvatn.  Kvisten starter oppe med Moltenuten. 

Gjennom Gaukstøljuvet og nedover mot Jonstølen er det lite snø og man må beregne å bære skiene. Best å følge sommerløypa.  

Jonstølen 720 moh. Det er brøytet opp til P plass i vesten av Mostøl. Det er ikkje noe god såle i bunn så ski går av og til tvers gjennom nysnø. Snøen ligger greit i Kyrkjesteinskaret og videre mot Krossvatn. Kvisting starter på toppen av Kyrkjesteinsdalen. 
Gjennom Gaukstøljuvet og oppover mot Bleskestadmoen er det lite snø og man må beregne å bære skiene langs sommerløypa.  

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Skiforhold . Meldt om overvann  Nødsamband på Stranddalen er ute av drift. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no.

Krossvatn 1090 moh. Fine skiforhold. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Fine skiforhold.  Nødsamband ute av drift

Hovatn 1111 moh. Fine skiforhold.

Storsteinen 950 moh. Fine skiforhold.

HJELMELANDSHEIENE. 


Melands Grønahei 890 moh. Merk at det ikke blir kvistet denne strekningen. Vi forventer skiforhold i høyden, men krevendeå ta seg inn fra både Kleivaland og Funningsland nå. Langs sommerløypa fra Kleivaland er det tre parti som svært ofte lager litt ekstra utfordringer på vinterstid: 1. Fossen ved Stråpastøl. 2. Bakken opp fra Stråpastølvannet inn mot Austmanskaret. 3. Bekkejuv ca. midt mellom Raukleiv og Nov.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Nilsebuvatnet er i forbindelse med isfiske 9. mars målt til mellom 50 og 70 cm. Vær obs på åpent vann i utløpet ved demningen og elveløpet fra Storhillervatnet. Gråfollelva er åpen og vær varsom ved utløpet like ved Nilsebu. Gode snøforhold innover Storådalen på ruten Nilsebu-Eidavatn. 

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Forhold for fottur, kan fremdeles bli glatt og delvis isete. Anbefaler brodder til både voksne og barn.

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Sira Kvina lot fra 20. januar veien inn Flatstøldalen snø igjen. Dette byr opp til mange fine skiturer fra Ådneram.  Men mildværet tærer på snøen nå og asfalten kommer flekkevis frem i Flatstødalen. Vannene er stort sett trygge i høyden, men med mildværet kommer det overvann. 

4. april startet Sira Kvina med å pumpe vann opp i Svartevassmagasinet. Det medfører at isen på kort tid blir usikker og smelter. All ferdsel på den sørlige delen av Svarevassmagasinet frarådes nå.

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Anbefaler å gå inn til Duge og så følge sommerløypa eller gå over vannet dersom det er mye vann der kvisteløypa krysser  elva fra Grauthellervatn. 

Taumevatn 792 moh. Skiforholdenen blir bedre jo høyere man kommer.  

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! 

Kringlevatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Her kommer man så høyt at det er bedre skiforhold og kvistet inn til hytta.  

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Har snø nok for skitur. Mulig å gå veien innover, der ligger snøen bedre enn i terrenget. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Typisk vårskiføre med slusj i lavere strøk. Kvist blir ikke vedlikeholdt. Mye smelting har gjort at elver og bekker går opp, og det er mye overvann mange steder. Det hjelper godt på at det nå er meldt kuldegrader i høyden. Overvannet vil da fryse på igjen på nettene. Husk å være varsom når man går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst.

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Blåfjellenden 600 moh. Kvistet til hytta.  Den siste ukas mildvær har gjort at elvene har åpnet seg igjen. Følg sommerløypa om du er i tvil om vannene er trygge. 

Sandvatn 910 moh. Bedre forhold jo høyere du kommer. Kvistet inn til hytta. Følg sommerløype om det er overvann eller du er usikker på isforholdene.

Tomannsbu 750 moh.  Det var kvistet fra Skreå men den blir ikke vedlikeholdt. Siste tidens mildvær byr på overvann og mulighet for vading. Noen elver er åpne så ta trygge veivalg. Snøboren har rast og generelt dårlige føre forhold. 

Støle 530 moh. Snøen forsvinner raskt i så lave støk og det er nok en mellomperiode nå før det er idielt for fottur inn til hytta.

Kvitlen 450 moh. Rapport om at det er meget utfordrende å nå hytta til fots fra både Bjordal og ikke minst Eikebrekka. Det ligger forsatt en del snø.

Skåpet 605 moh. Melding om at det er kommet nysnø opptill 40 cm. Typisk vær for april måned. Kan være utfordrende forhold så beregn ekstra god tid. Har du truger og staver kan det sikkert være lurt. Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det muligens ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Veien brøytes ikke reglemessig ved snøfall. 


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke melding om at noen har vært på ski hit i 2021. 

Preikestolen 604 moh. Brodder og gode fjellsko er gode å ha til fotturer på denne tiden. Dette kan leies fra startstedet/parkeringen.  Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Snøfritt. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Snøfritt. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og vinter på toppen.  

Kvistet fra Haukeliseter til Holmavatn. Her fra Ingelsvatn ned mot Englestjønn. 27 mars.
Kvistet fra Haukeliseter til Holmavatn. Her fra Ingelsvatn ned mot Englestjønn. 27 mars. Foto: Jeppe Henni Krogh
Kryssing av Svartevass
Kryssing av Svartevass Foto: Jakob Gilhuus
Kryssing av Svartevass fra Aurålega til Bergeheiæ
Kryssing av Svartevass fra Aurålega til Bergeheiæ Foto: Jakob Gilhuus
Snønuten.
Snønuten. Foto: Per Henriksen.
Krossvatn.
Krossvatn. Foto: Per Henriksen
Parkeringen til Jonstølen.
Parkeringen til Jonstølen. Foto: Ole Jacob Bratland
Mye nysnø på vei til Jonstølen.
Mye nysnø på vei til Jonstølen. Foto: Ole Jacob Bratland

Skrevet av Kaja Raa Storaker 7. april 2021