Uke 8: Føremelding og ukens turtips fra Haukeliseter

Denne uken kan vi dessverre hverken skryte på oss blå himmel, kulderekorder eller noe særlig med skiføre. Uken har vært preget av plussgrader og mye nedbør. Mildværet har satt sitt preg på føret og snøen er nå svært våt og råtten. I tillegg er det mye overvann på isen. 

Inn mot helgen ber vi til værgudene om minusgrader og nedbør i fast form. 

Grunnet ugunstige skiforhold er uken beste turtips å legge turen til Haukelifjell skisenter. Velger du å holde deg innendørs i ruskeværet er det selvfølgelig også helt greit. Vi har seks tips til innendørsaktiviteter du bør teste ut. 

Uke 8 har vært preget av mildvær, mye nedbør og overvann på isen
Uke 8 har vært preget av mildvær, mye nedbør og overvann på isen Foto: Marthe Trondsen

Ukens føremelding

Mildvær, mye nedbør og overvann

Uke 8 står i stor kontrast til en vinter som så langt stort sett har vært assosiert med kulderekorder og knirkeføre.

Denne uken har vært preget av temperaturer med rødt fortegn og store mengder våt nedbør. Onsdag ble årets hittil våteste dag med 24,5 mm nedbør, dessverre i form av regn og ikke snø. 

Mildværet har satt sine spor på skiføret og store mengder med snø har regnet bort. Det som er igjen er vått, råttent og lett å tråkke igjennom. På vannene har det samlet seg ekstreme mengder med overvann. Isen på Ståvatn er over 30 cm tykk og er i så måte ufarlig å krysse, men det ligger nå oppimot 20 cm med sørpe og vann på isen. Det anbefales derfor å legge ruten utenom isen inntil kuldegradene har vendt tilbake og gjort jobben sin. 

Inn mot helgen er det heldigvis meldt om minusgrader, så det er lov å håpe at det som kommer ned fra himmelen kommer ned som snø og ikke regn, og at det som allerede ligger på bakken vil pakke seg. 

Natt til fredag er det meldt om stiv kuling og det ventes kraftige snøfokker. Dette kan føre til vanskelig kjøreforhold. Oppdateringer om vei og kjøreforhold finner du på hjemmesiden til Vegvesenet. 

For å se det fra den positive siden har mildværet hatt en god effekt på skredfaren som nå er redusert til faregrad 2. Les likevel snøskredvarslene på Varsom og sett deg inn i snøforholdene der du skal på tur.

Ukens turtips 

Det er lite som tyder på at denne helgen blir preget av noe særlig skiføre å skryte av. Det er selvfølgelig mulig å ta på seg skiene utenfor fjellstuen for en kort luftetur, men de bratteste toppturene og lengste fjellskiturene må nok vente på seg til kong vinter er tilbake. 

Haukelifjell skisenter

Vårt beste turtips inn mot helgen er en tur til Haukelifjell skisenter. Skisenteret ligger kun noen få minutters kjøretur fra Haukeliseter fjellstue, og våre gjester får 10 % rabatt på heiskort (kontakt resepsjonen for rabattkode). Besøk skisenterets hjemmeside for informasjon om åpningstider og heiskort. 

Haukelifjell skisenter tilbyr også utleie av alpint utstyr. 

Innekos

Denne helgen ser ut til å bli preget av mye vind, nedbør og dårlig skiforhold. Selv om det "ikke finnes dårlig vær, bare dårlig klær", er det innimellom helt greit å holde seg innendørs også. Det er nemlig fult mulig å kose seg innendørs på Haukeliseter fjellstue: 

  • Les en god bok - vi har flere bøker du kan låne; både historiebøker, biografier fra kjente friluftslivprofiler, faktabøker om fjell og vidder, og mye mer. 
  • Nyte bakst fra Bakeri Nansen - hver morgen står bakeren vår opp grytidlig for å bake ferske kanel, vanilje -og marsipanboller. Hva er vel bedre enn å sitte foran peisen med gjærbakst, en varm kopp kaffe og se på ruskeværet ute?
  • Studer et kart og planlegg neste tur - vi har flere kart rundt om på fjellstuen du kan studere, eller du kan kjøpe et i fjellbutikken vår. Hvor går neste tur?
  • Spill et spill - vi har flere brettspill til utlån, både barnevennlige og for de mer konkurranselystne
  • Besøk fjellbutikken vår - trenger du nytt turutsyr? Ta en titt innom fjellbutikken vår da vel. Vi selger også en del reperasjon -og vedlikeholdsutstyr så du kan bruke dagene innendørs til å pleie det utstyret du allerede har. 
  • Spill radiobingo - hos oss kan du kjøpe bingoblokker til Fjorden BingoRadiobingo skjer hver onsdag med sending fra klokken 19.00 og trekning klokken 20.00. Perfekt aktivitet i vinterferien! 

God tur!

Skrevet av Marthe Trondsen 25. februar 2021