Uke 8 og 9 i Ryfylkeheiene

Planlegg turen godt!
Planlegg turen godt! Foto: Anne Katrine Lycke

Vi håper mange får anledning til noen fine turer i vinterferien. Denne Føremeldingen vil bli oppdatert utover i uke 9 etterhvert som vi får inn rapporter fra forholdene. 

 De siste dagers mildvær gjør også utslag på fjellet. Det er mye overvann og snøen er bløt helt opp i 1000 moh. Flere av vannene som det er overvatn er vanskelig/umulig å krysse, heldigvis så er det mulig å gå langs eller rundt. Isen under overvatn er solid i høyfjellet etter den lange og kalde perioden vi fikk.Flere bekker holder også på å åpne opp. Følg med å kryss over der det er helårsbro. Se link til kvistekart her.

Vi vil fortsatt minne om Fjellvettregel nr 6: "Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is."

Kulden har gitt oss et ugunstig oppbygget snødekke men mildværet har gjort jobben og omdannet en del av den fasetterte snøen til mer avrundete former. 

Før du stikker til fjells er det uansett lurt  å:

1) lese snøskredvarslene på varsom.no. Ha ekstra fokus på hva som er skredproblemet og hvordan du kan unngå det. 

2) planlegge turen godt - bruk bratthetskartene i Varsom Regobs

Fra 7. januar og frem til torsdag 25. mars har Stavanger Turistforening opprettet Eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av gjeldende smitteverntiltak (presentert 4. januar), og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting blir lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster.

I påsken fra fredag 26. mars til og med mandag 5. april vil det være mulig å booke senger og kunne gå fra hytte til hytte. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Vått og overvann. På Haukeli kaller de dette typisk februarvær! Vi håper den nedbøren som er meldt mot helgen kommer som snø. Vi anbefaler å holde seg til kvistet løype. Både Kjelaløypa, Haukeliseter-Holmavatn og Ulevåløypa er kvistet. Isen på Ståvatn og Kjelavatn er trygg men det er mye overvann. 

Ellers er det stor skredfare her som andre steder i landet.

Når det gjelder toppturføret er det stor skredfare og vi anbefaler ikke turer på sørsidene. Følg ellers godt med på skredvarsel og snakk med lokalkjente før du legger ut på topptur i bratt terreng.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det er kvistet fra Haukeliseter og inn til Holmavatn. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. Nødsamband ute av drift på hytta. Hydro melder om vanskelige forhold nedover mot Bleskestadmoen. Snøen er avblåst mange steder. Fra Bleskestadmoen og ned til Bleskestad er det best å bruke sommerløypa og elva på inntak av Bleskestadåna. Det er ikke kvistet videre fra Holmavatn til Sloaros. DNT Sør håpe rå få dette til mot slutten av uke 9. 


SULDALSHEIENE

Isen på Blåsjø er målt til 20 og 30 cm stålis. Vannstanden er fremdeles høy, men går nedover og det er sprekker langs land.  Forholdsvis lite snø. Avblåst og smeltet på toppene. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Hydro melder om vanskelige forhold nedover mot Bleskestadmoen. Snøen er avblåst mange steder. Fra Bleskestadmoen og ned til Bleskestad er det best å bruke sommerløypa og elva på inntak av Bleskestadåna. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. 

Jonstølen 720 moh. Brøytet helt opp til sommerparkering ved starten av Mosvatnet. Nesten ikke snø i heia, vær forberedt på at skiå må på sekken deler av strekket. Hytta kan fint nås til fots. Åpne elver i 800 meters høyde. PS! Det er tomt for havegryn og smør på hytta. Proviant kommer før påske. 

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Forholdsvis lite snø. Avblåst og smeltet på toppene. Det ryktes om varmegrader rundt hytta. Isen på Blåsjø er målt til 20 og 30 cm stålis. Vannstanden er fremdeles høy, men går nedover og det er sprekker langs land. Nødradioen på Stranddalen er ute av drift. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no.

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Nødsamband ute av drift

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Snø- og skiforhold også langs de mer ytre og lavtliggende strøkene. Men den siste tidens mildvær tærer fort på den snøen som kom tidlig i vinter. Antar at det som ligger rundt 600 meter nå er borte eller ganske råtten. Merk at mye vind og tidligere kulde gir krevende skiforhold i høyden. 

Melands Grønahei 890 moh. Sukkersnø i bjørkeli og hardpakka snø i høyden. Merk at det ikke blir kvistet denne strekningen. Langs sommerløypa fra Kleivaland er det tre parti som svært ofte lager litt ekstra utfordringer på vinterstid: 1. Fossen ved Stråpastøl. 2. Bakken opp fra Stråpastølvannet inn mot Austmanskaret.  3. Bekkejuv ca. midt mellom Raukleiv og Nov.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. En god del og tykk is på stien fra Nes og opp til steinbroen. Brodder anbefales!  

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Sira Kvina lot fra 20. januar veien inn Flatstøldalen snø igjen. Dette byr opp til mange fine skiturer fra Ådneram. Vannene er stort sett trygge med 90 cm snø. Under er det videre ca 20 cm slusj før stålis. Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger.  Hardpakket og avblåst i høyden. Bruk fjellski med stålkanter og pakk for solid vintertur. 

Det er kvistet fra Ådneram og runden mellom Taumevatn, Heibergtunet Storevatn og Grautheller. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. Ferdig kvistet fra Ådneram fra fredag 12. februar. 

Taumevatn 792 moh. Ferdig kvistet fra Ådneram fra fredag 12. februar. Vannene er stort sett trygge med 90 cm snø. Under er det videre ca 20 cm slusj før stålis. Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! Fint å gå inn hit på ski. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Ferdig kvistet fra Ådneram fra fredag 12. februar. Hardpakket og veldig avblåst i høyden. 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh.  Har snø nok for skitur, men ikke mer enn det som trengs. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Det er ferdig kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen. Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fra Tveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu. Det er også kvistet fra Lortabu til Sandvatn, Langavatn og til Blåfjellenden. Alle vann har trygg is.

Les ingressen ovenfor angående generelt ufordrende snøforhold. Hold deg også oppdatert på varsom.no. Skredfaren består i at vind fra øst har bygget opp mye snø i lesider (vestvendte fjellsider). Så all ferdsel i og nær slike sider kan være skredfarlig. Hold avstand. Dette gjelder frem til den siste mildværsperioden og fuktigheten får trengt seg gjennom snølaget og får bundet sammen lagene.  

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke.

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. Det er ok med snø og greit føre inn til Langavatn fra Sandvatn. 

Blåfjellenden 600 moh. Kvistet til hytta.  Den siste ukas mildvær har gjort at elvene har åpnet seg igjen. Følg sommerløypa om du er i tvil om vannene er trygge. 

Sandvatn 910 moh. Kvistet inn til hytta. Mye overvann. Kvisten på Øyarvatn er falt ned og vil bli satt opp igjen når forholdene tillater. 

Tomannsbu 750 moh. Det  er kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen. Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fra Tveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu.

Støle 530 moh. Det er greie skiforhold inn til Støle. Det er allerede ferdig kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen. Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fra Tveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu. Det er ikke kvistet inn til Støle. Du må følge sommerløypa og kartet fra kvistekrysset rundt Grundetjødn. 

Kvitlen 450 moh. Det er meldt om svært krevende forhold for å gå inn fra Bjordal, dette anbefales ikke vinterstid. Ikke meldt om at det har vært noen på tur fra denne kanten siden 18. januar. På ski er det bedre å gå inn fra Eikebrekka, men her er det et bratt og skredutsatt parti øverst i Ausdal. Melding fra de sm gikk inn helgen 20-21 februar om at det er god vannføring i elva ved hytta. På hengebroa 500 meter fra hytta var det ca 10 cm klaring mellom bro og vannet i elva da de skulle hjem. Det hadde også ellers smeltet godt i "løypa", og elver som lå dekket av snø på vei inn, var godt synlige på vei hjem. Usikker på om isen fortsatt er trygg + det var mye overvann da de gikk hjem på søndagen. 

Skåpet 605 moh. Mildværet som slo til i helgen har gjort det utfordrende å gå til Skåpet nå. Det ligger mye snø og vann og man synker ned til godt oppå leggen. De som forsøkte seg inn søndag 21. februar måtte snu halveis. Merk at veien inn Vinddalen ikke brøytes regelmessing ved snøfall så vær obs om du kjører oppover Vinddalen. Siste og fremdeles oppdaterte informasjon fra helgen 30. - 31. januar er at det er brøytet frem til broen ved Halsen. Det gir da 5,2 km inn til hyttene. Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke melding om at noen har vært på ski hit i 2021. 

Preikestolen 604 moh. Snødekke. Brodder og gode fjellsko er gode å ha til fotturer på denne tiden. Dette kan leies fra startstedet/parkeringen.  Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Pr. 7. februar er det en god del snø øverst i Skurvedalen. Sjekk båttider her. Det er for tiden ikke solstøm/lys på hytta. Aggregatet til solcellepanelet må fikses. Masse tørr og fin ved er nå fylt på. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og vinter på toppen. Mulig å gå på ski til Blåfjellenden og Skåpet. 

Lite snø opp til Skåpet nå. Bilde fra 01.03.2021
Lite snø opp til Skåpet nå. Bilde fra 01.03.2021 Foto: Eyolf Bakke-Erichsen
Vinterruta mellom Vetrhus og Bleskestadmoen, noen meter etter man tar av stien som går mot Jonsstølen.
Vinterruta mellom Vetrhus og Bleskestadmoen, noen meter etter man tar av stien som går mot Jonsstølen. Foto: Hilde Jorunn Arnø Vetrhus
Disse valgte å snu på vei til Blåfjellenden. Elvene har åpnet seg.
Disse valgte å snu på vei til Blåfjellenden. Elvene har åpnet seg. Foto: Fredrik Høiland
Utfordrende forhold til Skåpet i helgen som var. Vi håper mye av snøen og vannet renner vekk i løpet av uken.
Utfordrende forhold til Skåpet i helgen som var. Vi håper mye av snøen og vannet renner vekk i løpet av uken. Foto: Vilde Sæbø.
Nokså vått inn til Skåpet i helgen som var. Snøen smeltet fort.
Nokså vått inn til Skåpet i helgen som var. Snøen smeltet fort.
Børsteinen.
Børsteinen. Foto: Per Henriksen.
Utsikt Vasstjødn 834 moh på vei mot Børsteinen.
Utsikt Vasstjødn 834 moh på vei mot Børsteinen. Foto: Per Henriksen
Stranddalen.
Stranddalen. Foto: Ingeborg Buer Søndenå
Bro rett før Kvitlen i Frafjordheiene.
Bro rett før Kvitlen i Frafjordheiene. Foto: Bente Gyland
Kvitlen.
Kvitlen. Foto: Bente Gyland

Skrevet av Kaja Raa Storaker 24. februar 2021