Uke 7 i Ryfylkeheiene

Blir jo ikke finere enn dette! På vei til Taumevatn.
Blir jo ikke finere enn dette! På vei til Taumevatn. Foto: Stian Haga

Vi minner om Fjellvettregel nr 6: "Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is."

Kulden har gitt oss et ugunstig oppbygget snødekke, og sammen med nysnø i dagene som kommer nå i uke 7 skaper dette utfordrende skredforhold. Det er all grunn til å ta konservative veivalg når du ferdes i fjellet!. Forholdene varierer mye fra sted til sted. Østavinden kan ha lagt opp fokksnø over vedvarende svake lag på den ene fjelltoppen, mens på nabotoppen er forholdene annerledes. Det gjør det utfordrende å vurdere snøskredfaren i terrenget.

Før du stikker til fjells er det derfor lurt  å:

1) lese snøskredvarslene på varsom.no. Ha ekstra fokus på hva som er skredproblemet og hvordan du kan unngå det. Vær forsiktig.

2) planlegge turen godt - bruk bratthetskartene i Varsom Regobs

Det er ferdig kvistet på følgende steder. 

  • Fra Ådneram og inn til Taumevatn, Heibergtunet Storevatn og Grautheller.
  • Fra Skreå til Tomannsbu 
  • Fra Tveitabrekka til Tomannsbu
  • Fra Høgaleite til Blåfjellenden
  • Fra Lortabu til Sandvatn og Langavatn

Se link til kvistekart her.

Fra 7. januar til 7. mars har Stavanger Turistforening opprettet Eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av de siste endringene i smitteverntiltak (presentert 4. januar), og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting blir lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster.

Det er trygt å bestille plass på hyttene våre. Les mer her.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Uke 7 startet med et tydelig værskifte. Etter en lang kuldeperiode og gjennomsnittstemperatur på rundt – 25 grader har gradestokker nå sunket. Temperaturen har steget til -6 grader og det ser ut til at den verste kuldeperioden er over for denne gang. Ut uken meldes det om «mildvær» og temperatur helt opp mot 0 grader.Vi har fått noe nysnø. Fjellet og terrenget generelt er preget av lite snø, og føret er relativt hardt og kompakt uten å være isete. Denne uken ser ut til å bli preget av tett tåke og dårlig sikt. Vi anbefaler derfor å holde seg til kvistet løype. Per i dag er Kjelaløypa og Haukeliseter-Holmavatn kvistet. Ulevåløypen blir trolig kvistet i løpet av uken.For de som er glad i å kite har det vært dårlig med vind hittil i år. Denne uken ser det mer lovende ut med vindstyrke opp mot 10 m/s. Isen på Ståvatn og Kjelavatn er trygg.

Ellers er det stor skredfare her som andre steder i landet.

Når det gjelder toppturføret er det stor skredfare og vi anbefaler ikke turer på sørsidene. Følg ellers godt med på skredvarsel og snakk med lokalkjente før du legger ut på topptur i bratt terreng.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det er kvistet fra Haukeliseter og inn til Holmavatn. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. Nødsamband ute av drift på hytta. Hydro melder om vanskelige forhold nedover mot Bleskestadmoen. Snøen er avblåst mange steder. Fra Bleskestadmoen og ned til Bleskestad er det best å bruke sommerløypa og elva på inntak av Bleskestadåna. 

SULDALSHEIENE

Isen på Blåsjø er målt til 20 og 30 cm stålis. Vannstanden er fremdeles høy, men går nedover og det er sprekker langs land.  Forholdsvis lite snø. Avblåst på toppene. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Hydro melder om vanskelige forhold nedover mot Bleskestadmoen. Snøen er avblåst mange steder. Fra Bleskestadmoen og ned til Bleskestad er det best å bruke sommerløypa og elva på inntak av Bleskestadåna. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. 

Jonstølen 720 moh.Parkering nede på Indre Verthus gir ekstra 200 høydemetre og 2,5 kilometre på ski. Barnefamiler bruker ca 2,5 time fra parkeringen og opp til hytta. PS! Det er tomt for havegryn og smør på hytta. Proviant kommer før påske. 

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Forholdsvis lite snø. Avblåst på toppene. Isen på Blåsjø er målt til 20 og 30 cm stålis. Vannstanden er fremdeles høy, men går nedover og det er sprekker langs land. Nødradioen på Stranddalen er ute av drift. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no.

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Nødsamband ute av drift

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Snø- og skiforhold også langs de mer ytre og lavtliggende strøkene. Merk at mye vind og kulde gir krevende skiforhold. Sukkersnø i bjørkeli og hardpakka snø i høyden.

Melands Grønahei 890 moh. Mye vind og kulde gir krevende skiforhold.  Sukkersnø i bjørkeli og hardpakka snø i høyden. Merk at det ikke blir kvistet denne strekningen. Langs sommerløypa fra Kleivaland er det tre parti som svært ofte lager litt ekstra utfordringer på vinterstid: 1. Fossen ved Stråpastøl. 2. Bakken opp fra Stråpastølvannet inn mot Austmanskaret.  3. Bekkejuv ca. midt mellom Raukleiv og Nov.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. En god del og tykk is på stien fra Nes og opp til steinbroen. Brodder anbefales!  

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Sira Kvina lot fra 20. januar veien inn Flatstøldalen snø igjen. Dette byr opp til mange fine skiturer fra Ådneram. Vannene er stort sett trygge med 90 cm snø. Under er det videre ca 20 cm slusj før stålis. Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger. Dette på bakgrunn av generelt utfordende snøforhold. Hardpakket og avblåst i høyden. Bruk fjellski med stålkanter og pakk for solid vintertur. 

Det er kvistet fra Ådneram og runden mellom Taumevatn, Heibergtunet Storevatn og Grautheller. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. Ferdig kvistet fra Ådneram fra fredag 12 februar. 

Taumevatn 792 moh. Ferdig kvistet fra Ådneram fra fredag 12 februar. . Turen videre byr på harde skavler og humper i snøen. Se bilder lenger nede i artikkelen. Les også ingressen angående snøforhold. Vannene er stort sett trygge med 90 cm snø. Under er det videre ca 20 cm slusj før stålis. Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! Fint å gå inn hit på ski. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Ferdig kvistet fra Ådneram fra fredag 12. februar. Hardpakket og veldig avblåst i høyden. 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Skisesongen er i gang, men det blir ikke kvistet inn hit. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Det er ferdig kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen. Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fra Tveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu. Det er også kvistet fra Lortabu til Sandvatn, Langavatn og til Blåfjellenden. Alle vann har trygg is.

Les ingressen ovenfor angående generelt ufordrende snøforhold. Hold deg også oppdatert på varsom.no. Skredfaren består i at vind fra øst har bygget opp mye snø i lesider (vestvendte fjellsider). Så all ferdsel i og nær slike sider kan være skredfarlig. Hold avstand. 

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke.

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. Det er ok med snø og greit føre inn til Langavatn fra Sandvatn. 

Blåfjellenden 600 moh. Kvistet til hytta. 

Sandvatn 910 moh. Kvistet inn til hytta. Fine skiforhold inn til hytta. 

Tomannsbu 750 moh. Det  er kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen.Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fraTveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu

Støle 530 moh. Fine skiforhold inn til Støle og forholdene har bedret seg betraktelig. Det er allerede ferdig kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen. Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fraTveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu. Det er ikke kvistet inn til Støle. Du må følge sommerløupa og kartet fra der kvistekrysset rundt Grundetjødn. 

Kvitlen 450 moh. Det er meldt om svært krevende forhold for å gå inn fra Bjordal, dette anbefales ikke vinterstid. Ikke meldt om at det har vært noen på tur hit siden 18. januar. På ski er det bedre å gå inn fra Eikebrekka, men her er det et bratt og skredutsatt parti øverst i Ausdal. Det er en fin skitur fra Skredå via Støle til Kvitlen.

Skåpet 605 moh. Mildvært som slo til i helgen har gjort det utfordrende å gå til Skåpet nå. Det ligger mye snø og vann og man synker ned til godt oppå leggen. De som forsøkte seg inn søndag 21 februar måtte snu halveis. Merk at veien inn Vinddalen ikke brøytes regelmessing ved snøfall så vær obs om du kjører oppover Vinddalen. Siste og fremdelse oppdaterte informasjon fra helgen 30. - 31. januar er at det er brøytet frem til broen ved Halsen. Det gir da 5,2 km inn til hyttene. Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene. Store vinduer i de små hyttene gjør at det litt tid å få varme. Husk også at dettte er den kaldeste vinteren på 10 år og at det har vært kaldt lenge. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke melding om at noen har vært på ski hit i 2021. 

Preikestolen 604 moh. Snødekke. Brodder og gode fjellsko er gode å ha til fotturer på denne tiden. Dette kan leies fra startstedet/parkeringen.  Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Pr. 7. februar er det en god del snø øverst i Skurvedalen. Sjekk båttider her. Det er for tiden ikke solstøm/lys på hytta. Aggregatet til solcellepanelet må fikses. Masse tørr og fin ved er nå fylt på. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og vinter på toppen. Mulig å gå på ski til Blåfjellenden og Skåpet. 

Haukeliseter  hadde fine snøforhold i helgen som var.
Haukeliseter hadde fine snøforhold i helgen som var. Foto: Anne Katrine Lycke
Kvistet inn til Grautheller.
Kvistet inn til Grautheller. Foto: Stian Haga
Typisk bilde av hvordan snøforholdene er for tiden. Bildet er tatt lørdag 6. februar på vei til Taumevatn. Hold generell avstand fra lesider. Følg kvistene!
Typisk bilde av hvordan snøforholdene er for tiden. Bildet er tatt lørdag 6. februar på vei til Taumevatn. Hold generell avstand fra lesider. Følg kvistene! Foto: Even Inge Moldsvor.
Fine , men også utfordrende skiforhold. Ski med stålkanter er å anbefale.
Fine , men også utfordrende skiforhold. Ski med stålkanter er å anbefale. Foto: Per Henriksen
Heibergtunet Storevatn.
Heibergtunet Storevatn. Foto: Stian Haga
Stranddalen. Forholdsvis lite snø. Avblåst på toppene.
Stranddalen. Forholdsvis lite snø. Avblåst på toppene. Foto: Kjell Ove Nærheim

Skrevet av Kaja Raa Storaker 16. februar 2021