Uke 7: Føremelding og ukens turtips fra Haukeliseter

Etter en lang kuldeperiode og mye finvær, startet uke 7 med et markant værskifte på høyfjellet. Vi har fått etterlengtet påfyll av nysnø, temperaturstigning og mye vind i høyden. 

Inn mot helgen ventes det gråvær, nedbør, frisk bris fra øst og temperaturer opp mot plussgrader. 

Skredfaren er vedvarende, om ikke styrket, og snøforholdene i fjellet er vanskelige. Det betyr ikke at du skal holde deg hjemme, men du bør gjenkjenne farene i terrenget og ta kloke valg før du legger ut på tur.

Våre beste turtips denne uken er tre trygge, klassikere: Kjelaløypen, Ulevåløypen og P-bakken


Uken startet med et markant værskifte på høyfjellet
Uken startet med et markant værskifte på høyfjellet Foto: Marthe Trondsen

Ukens føremelding

Markant værskifte 

Uke 7 startet med et skikkelig værskifte. Etter en lang kuldeperiode med temperaturer ned mot 30 minusgrader har temperaturen nå steget til rett over frysepunktet. Uken har vært preget av kraftige snøfokker, vind og dårlig sikt. Vi har fått godt over en halvmeter med nysnø (men ønsker oss enda mer).

Inn mot helgen forventes det at snøværet vil fortsette, men det er meldt om gråvær, dårlig sikt og en god del vind fra øst.

Skredfare

Skredfaren er økende. Det er et ustabilt snødekke i terrenget og et skredproblem vi må ta på alvor selv om det ikke syntes på overflaten. De siste ukene har det vært flere tilfeller av naturlig -og fjernutløste skred flere steder i landet. 

Slik situasjonen er i terrenget per nå anbefaler vi ikke å legge ut på toppturer som er brattere enn 30 grader, og man bør være ekstra forsiktig i fjellsider som ligger på sør -og vestsider. 

Les snøskredvarslene på Varsom og sett deg inn i snøforholdene der du skal på tur.

Kjøreforhold

Tirsdag denne uken var veien stengt grunnet uvær. Resten av uken har vært preget av kolonnekjøring fra Haukelitunnelen mot Røldal i retning øst.

Dessverre råder hverken vi eller brøytemannskapet over været og det er vanskelig å komme med spådommer om kjøreforhold og kolonnekjøring. 

Oppdateringer om vei og kjøreforhold kan du finne på hjemmesiden til Vegvesenet. 

Så glad blir man får man får påfyll av nysnø
Så glad blir man får man får påfyll av nysnø Foto: Marthe Trondsen

Ukens turtips 

Denne helgen ser ut til å bli preget av tett tåke og dårlig sikt. Våre beste turtips denne uken er derfor tre trygge, klassikere:

Kjelaløypa og Ulevåløypa

For deg som trives best på fjellski er ukens to første turtips to favoritter i kvistet løype. Kjelaløypen har stått kvistet siden romjulen, og Ulevåløypen blir med høy sannsynlig kvistet før helgen. Dette er to flotte rundturer med start og stopp på Haukeliseter fjellstue.

Se fullstendig turbeskrivelse og kart på UT.no:

P-bakken

Ønsker du å lufte toppturskiene denne helgen er P-bakken vårt beste forslag. Føret, sikten og skredfaren gjør at vi ikke anbefaler å legge ut på bratte toppturer de kommende dagene. P-bakken derimot er en perfekt bakke for lek, morro og trening - og den er nokså nærliggende og ikke minst trygg. 

P-bakken er nok den mest gåtte turen i fjellene rundt Haukeliseter og den har delt ut mye glede opp igjennom årene. Rekorden er 14 ganger (!!) opp og ned samme dag - kan du slå den? 

Se fullstendig turbeskrivelse og kart på UT.no:


God tur!

P-bakken er en av de mest gåtte turene på Haukeliseter. Bildet er fra tidligere sesong
P-bakken er en av de mest gåtte turene på Haukeliseter. Bildet er fra tidligere sesong Foto: Marius Dalseg Sætre

Skrevet av Marthe Trondsen 18. februar 2021