Uke 6: Føremelding og ukens turtips fra Haukeliseter

Vi går nok en drømmehelg i møte med strålende sol, 15 minusgrader og lite vind på menyen.

Føret er preget av en lang kuldeperiode, lite nysnø og vi har et betydelig skredproblem i terrenget. 

Planlegger du å legge ut på tur i området rundt Haukeliseter denne helgen anbefaler vi å velge blant de "trygge" turene. De bratteste fjellsidene bør la seg vente til et eventuelt værskifte. Denne uken er vårt beste turtips Kjelatind - en lett tilgjengelig og trygg tur (og muligens den toppen som kan skilte med den beste snøen per tidspunkt). 

Nydelige forhold i området rundt Haukeliseter denne uken
Nydelige forhold i området rundt Haukeliseter denne uken Foto: Marthe Trondsen

Ukens føremelding

Kuldeperiode og lite nedbør

Føret er preget av en lang periode med mye kulde og lite påfyll av snø. Underlaget er hardt og kompakt, men ikke spesielt isete. Føret er lettgått bortover og oppover, men noe hardt og forblåst for nedkjøring. 

Tirsdag denne uken fikk vi et værskifte med relativt sterk vind fra nord. Dette kan ha ført til at snøen har fokket seg enkelte steder.

Inn mot helgen er det meldt strålende forhold med full sol, omtrent 15 minusgrader og relativt lite vind. 

Ta skredvarselet på alvor

Sesongen så langt er preget av relativt lite snø noe som ofte gir større skredfare. Det er et ustabilt snødekke i terrenget og et skredproblem vi må ta på alvor selv om det ikke syntes på overflaten. De siste ukene har det vært flere tilfeller av naturlig -og fjernutløste skred flere steder i landet. 

Inntil vi får et betydelig værskifte anbefaler ikke å legge ut på toppturer som er brattere enn 30 grader slik føret er nå. Man bør være ekstra forsiktig i fjellsider som ligger i sør -vestvendt. 

Les snøskredvarslene på Varsom og sett deg inn i snøforholdene der du skal på tur.

På vei opp Kjelatind denne uken
På vei opp Kjelatind denne uken Foto: Marthe Trondsen

Ukens turtips - Kjelatind

Kjelatind er en karakteristikk og lett tilgjengelig topp med utgangpunkt fra Haukeliseter fjellstue. Toppen kan nås på både toppturski og fjellski, men sistnevnte stiller noe krav til ferdigheter for nedkjøring.

Fra Haukeliseter ser denne turen kanskje lang og slak ut, men har du gått til toppen av Kjelatind en gang blir det ikke den siste. Utsikten sørover fra toppen er ubeskrivelig, og nedkjøringen langs den brede fjellsiden inviterer til en uforglemmelig opplevelse. 

Ferske førerapporter fra Kjelatind melder om at snøen er av det bedre slaget, med en solid såle underst og et jevnt lag med puddersnø over - her ligger alt til rette for å få noen magiske turopplevelser. 

Ikke gå helt til toppen!

Velger du å gå denne turen anbefaler vi å snu rett før toppen. Toppen er forblåst, og her finnes det flere snøfokker og fonner - noe som ikke byr på særlig bra skikjøring uansett. Deler av toppunktet er dessuten skredutsatt, så vær smart å avslutt turen rett før siste henget mot toppen. Den beste skikjøringen får du fra 1400 moh og ned mot Kjelavatn. Nedkjøringen langs den brede fjellsiden inviterer til uforglemmelig "crusing". Denne delen av turen er dessuten svært oversiktlig og lite skredutsatt. 

Se kart og turbeskrivelse her 

God tur!


Magisk på fjellet med blå himmel, sol og skikkelig vinterkulde
Magisk på fjellet med blå himmel, sol og skikkelig vinterkulde Foto: Marthe Trondsen
Kjelatind sett fra utgangspunktet ved Vågslidtunnelen
Kjelatind sett fra utgangspunktet ved Vågslidtunnelen Foto: Marthe Trondsen

Skrevet av Marthe Trondsen 11. februar 2021