Uke 6 i Ryfylkeheiene

Fine, men også utfordrende skiforhold!
Fine, men også utfordrende skiforhold! Foto: Per Henriksen

Denne uken og en god stund fremover vil vi minne om Fjellvettregel nr 6: "Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is."

Kulden har gitt oss et ugunstig oppbygget snødekke, og sammen med nysnø skaper dette utfordrende skredforhold. Det er all grunn til å ta konservative veivalg når du ferdes i fjellet! I Sør-Norge har vi sett mange eksempler på fjernutløste og personutløste skred og mindre småutglidelser av lag i helgen som var. Forholdene varierer mye fra sted til sted. Østavinden kan ha lagt opp fokksnø over vedvarende svake lag på den ene fjelltoppen, mens på nabotoppen er forholdene annerledes. Det gjør det utfordrende å vurdere snøskredfaren i terrenget.

Før du stikker til fjells er det derfor lurt  å:

1) lese snøskredvarslene på varsom.no. Ha ekstra fokus på hva som er skredproblemet og hvordan du kan unngå det. Vær forsiktig.

2) planlegge turen godt - bruk bratthetskartene i Varsom Regobs

Se link til kvistekart her. Det  er allerede ferdig kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen.Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fraTveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu

Sira Kvina melder at de fra onsdag 20. januar lot veien inn Flatstødalen snø igjen. Dette gir mange fine skiturer fra Ådneram og videre innover! 

Fra 7. januar til 7. mars har Stavanger Turistforening opprettet Eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av de siste endringene i smitteverntiltak (presentert 4. januar), og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting blir lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster.

Det er trygt å bestille plass på hyttene våre. Les mer her.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Kjelaløypen er kvistet. Kjelaløypen er en flott rundtur med start og mål på Haukeliseter fjellstue. Turen er omtrent 10 kilometer lang og går i relativt flatt høyfjellsterreng. Føret er preget av det er lenge siden siste påfyll med snø. Det er hardt, men fine forhold for turer på fjellski. Snøen bærer bra.

Dette gjelder vinterruter både i sør mot Holmavatn og nordover over vidda. I begge retninger er det scooterspor/skispor, men disse kan bli preget av vinden i dag og i morgen.

Når det gjelder toppturføret er det stor skredfare og vi anbefaler ikke turer på sørsidene. Følg ellers godt med på skredvarsel og snakk med lokalkjente før du legger ut på topptur i bratt terreng.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fine skiforhold, men ikke kvistet før til uke 7. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. Nødsamband ute av drift på hytta. 

SULDALSHEIENE

Isen på Blåsjø er målt til 20 og 30 cm stålis. Vannstanden er fremdeles høy, men går nedover og det er sprekker langs land.  Forholdsvis lite snø. Avblåst på toppene. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Rapport om at det er nok snø og man har gått på ski fra Haukeliseter til Bleskestadmoen. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. 

Jonstølen 720 moh. Flotte snø- og skiforhold. Parkering nede på Indre Verthus gir ekstra 200 høydemetre og 2,5 kilometre på ski. Barnefamiler bruker ca 2,5 time fra parkeringen og opp til hytta. PS! Det er tomt for havegryn og smør på hytta. Proviant kommer før påske. 

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Forholdsvis lite snø. Avblåst på toppene. Isen på Blåsjø er målt til 20 og 30 cm stålis. Vannstanden er fremdeles høy, men går nedover og det er sprekker langs land. Nødradioen på Stranddalen er ute av drift. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no.

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Nødsamband ute av drift

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Snø- og skiforhold også langs de mer ytre og lavtliggende strøkene. Merk at mye vind og kulde gir krevende skiforhold. Sukkersnø i bjørkeli og hardpakka snø i høyden.

Melands Grønahei 890 moh. Mye vind og kulde gir krevende skiforhold.  Sukkersnø i bjørkeli og hardpakka snø i høyden. Merk at det ikke blir kvistet denne strekningen. Langs sommerløypa fra Kleivaland er det tre parti som svært ofte lager litt ekstra utfordringer på vinterstid: 1. Fossen ved Stråpastøl. 2. Bakken opp fra Stråpastølvannet inn mot Austmanskaret.  3. Bekkejuv ca. midt mellom Raukleiv og Nov.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. En god del og tykk is på stien fra Nes og opp til steinbroen. Brodder anbefales!  

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Sira Kvina lot fra 20. januar veien inn Flatstøldalen snø igjen. Dette byr opp til mange fine skiturer fra Ådneram. Vannene er stort sett trygge med 90 cm snø. Under er det videre ca 20 cm slusj før stålis. Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger. Dette på bakgrunn av generelt utfordende snøforhold. Hardpakket og avblåst i høyden. Bruk fjellski med stålkanter og pakk for solid vintertur. 

Det blir fra fredag 12 februar ferdig kvistet fra Ådneram og runden mellom Taumevatn, Heibergtunet Storevatn og Grautheller. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. Ferdig kvistet fra Ådneram fra fredag 12 februar. 

Taumevatn 792 moh. Ferdig kvistet fra Ådneram fra fredag 12 februar. . Turen videre byr på harde skavler og humper i snøen. Se bilder lenger nede i artikkelen. Les også ingressen angående snøforhold. Vannene er stort sett trygge med 90 cm snø. Under er det videre ca 20 cm slusj før stålis. Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! Fint å gå inn hit på ski. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Ferdig kvistet fra Ådneram fra fredag 12 februar. Hardpakket og veldig avblåst i høyden. 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Skisesongen er i gang, men det blir ikke kvistet inn hit. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Det  er allerede ferdig kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen. Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fra Tveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu. Alle vann har trygg is. Les ingressen ovenfor angående generelt ufordrende snøforhold. Hold deg også oppdatert på varsom.no. Skredfaren består i at vind fra øst har bygget opp mye snø i lesider (vestvendte fjellsider). Så all ferdsel i og nær slike sider kan være skredfarlig. Hold avstand. 

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke.

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Det er godt med snø og flott føre inn til Langavatn fra Sandvatn. 

Blåfjellenden 600 moh. Mulig å gå på ski. Blir kvistet til uke 9.  

Sandvatn 910 moh. Mulig å gå på ski. Blir kvistet til uke 9.  Det er greit å gå over Litle Sandvatn. Men vær obs når du nærmer deg elva. Hold til venstre på vatnet på vei til hytta.

Tomannsbu 750 moh. Det  er allerede ferdig kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen.Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fraTveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu

Støle 530 moh. Fine skiforhold inn til Støle og forholdene har bedret seg betraktelig. Det er allerede ferdig kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen. Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fraTveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu. Det er ikke kvistet inn til Støle. Du må følge sommerløupa og kartet fra der kvistekrysset rundt Grundetjødn. 

Kvitlen 450 moh. Det er meldt om svært krevende forhold for å gå inn fra Bjordal, dette anbefales ikke vinterstid. Ikke meldt om at det har vært noen på tur hit siden 18. januar. På ski er det bedre å gå inn fra Eikebrekka, men her er det et bratt og skredutsatt parti øverst i Ausdal. Det er en fin skitur fra Skredå via Støle til Kvitlen.

Skåpet 605 moh. Skåpet er kledd i vinterdrakt og det er fine skiforhold. Løypen opp er hardt tråkket og flere går vekselvis på ski og på beina. Merk at veien inn Vinddalen ikke brøytes regelmessing ved snøfall så vær obs om du kjører oppover Vinddalen. Siste og fremdelse oppdaterte informasjon fra helgen 30. - 31. januar er at det er brøytet frem til broen ved Halsen. Det gir da 5,2 km inn til hyttene. Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene. Store vinduer i de små hyttene gjør at det litt tid å få varme. Husk også at dettte er den kaldeste vinteren på 10 år og at det har vært kaldt lenge. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke melding om at noen har vært på ski hit i 2021. 

Preikestolen 604 moh. Snødekke. Brodder og gode fjellsko er gode å ha til fotturer på denne tiden. Dette kan leies fra startstedet/parkeringen.  Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Pr. 7. februar er det en god del snø øverst i Skurvedalen. Sjekk båttider her. Det er for tiden ikke solstøm/lys på hytta. Aggregatet til solcellepanelet må fikses. Masse tørr og fin ved er nå fylt på. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og vinter på toppen. Mulig å gå på ski til Blåfjellenden og Skåpet. 

Heibergtunet Storevatn.
Heibergtunet Storevatn. Foto: Stian Haga
Flatstødalen.
Flatstødalen. Foto: Stian Haga
Grautheller.
Grautheller. Foto: Stian Haga
Taumevatn. Byr på mye harde skavler og humper i snøen.
Taumevatn. Byr på mye harde skavler og humper i snøen. Foto: Even Inge Moldsvor
Typisk bilde av hvordan snøforholdene er for tiden. Bildet er tatt lørdag 6. februar på vei til Taumevatn. Hold generell avstand fra lesider. Se bilde under for anbefalt veivalg rundt denne skråningen.
Typisk bilde av hvordan snøforholdene er for tiden. Bildet er tatt lørdag 6. februar på vei til Taumevatn. Hold generell avstand fra lesider. Se bilde under for anbefalt veivalg rundt denne skråningen. Foto: Even Inge Moldsvor.
Anbefalt veivalg til Taumevatn. Vi er kjent med at det i denne skråningen går snøskred og vi kvister alltid i stor bue utenom, noen år tar vi den litt videre inn på vannet pga at ingen skal fristes til å ta snarveien med å holde høyden.
Anbefalt veivalg til Taumevatn. Vi er kjent med at det i denne skråningen går snøskred og vi kvister alltid i stor bue utenom, noen år tar vi den litt videre inn på vannet pga at ingen skal fristes til å ta snarveien med å holde høyden. Foto: Per Henriksen.
Fine skiforhold inn til Støle. Forholdene hit har bedret seg betraktelig.
Fine skiforhold inn til Støle. Forholdene hit har bedret seg betraktelig. Foto: Svetlana Goldobina.
Støle Turisthytte.
Støle Turisthytte. Foto: Svetlana Goldobina.
Fine skiforhold til Skåpet.
Fine skiforhold til Skåpet. Foto: Anja Fremo.
Stranddalen. Forholdsvis lite snø. Avblåst på toppene.
Stranddalen. Forholdsvis lite snø. Avblåst på toppene. Foto: Kjell Ove Nærheim
Flørlistølen.
Flørlistølen. Foto: Bente Gyland.
Fra Flørlistølen til Skåpet.
Fra Flørlistølen til Skåpet. Foto: Bente Gyland

Skrevet av Kaja Raa Storaker 9. februar 2021