Uke 4 i Ryfylkeheiene 

Det går mot lysere tider! Dagene har økt med nesten 1 time og 30 minutter siden vintersolverv den 21. desember. Mange fikk sikkert med seg at det i helgen kom masse snø i heiene og med de kalde temperaturene vi har hatt, samt vind, så er det virkelig flott forhold i fjellet. Man vil nok oppleve at føret kan være tungt enkelte steder frem til snøen får satt seg slik at man ikke synker nedi. Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger. Her har vinden lagt igjen snø som ikke bærer.  Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på skitur i ukjent terreng. Vær obs på at det ikke blir kvistet før til uke 7. Se link til kvistekart her.

Sira Kvina melder om at de fra onsdag 20. januar lar veien inn Flatstødalen snø igjen. Dette byr opp til mange fine skiturer fra Ådneram og videre innover! 

Fra 7. januar til 7. mars har Stavanger Turistforening opprettet Eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av de siste endringene i smitteverntiltak (presentert 4. januar) og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting blir lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster.

Det er trygt å bestille plass på hyttene våre. Les mer her.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Kjelaløypen er nå kvistet og det er også meldt om flotte forhold for toppturer på både fjellski og toppturski. Kjelaløypen er en flott rundtur med start og mål på Haukeliseter fjellstue. Turen er omtrent 10 kilometer lang og går i relativt flatt høyfjellsterreng.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fine skiforhold, men ikke kvistet før til uke 7. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. 

SULDALSHEIENE

Generelt fine snøforhold. Man vil nok oppleve at føret kan være tungt enkelte steder til snøen får satt seg og man ikke synker nedi. Bergen gjerne ekstra tid på turen. Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Rapport om at det er nok snø og man har gått på ski fra Haukeliseter til Bleskestadmoen. Men helgen den 23.-24. januar var det tungt da snøen ikke bærer og man synker ned og må "brøyte vei". Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er demontert. 

Stranddalen 970 moh. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.  

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 


Melands Grønahei 890 moh. Snø og skiforhold fra Funningsland. Merk at det ikke blir kvistet denne strekningen. Langs sommerløypa fra Kleivaland er det tre parti som svært ofte lager litt ekstra utfordringer på vinterstid: 1. Fossen ved Stråpastøl. 2. Bakken opp fra Stråpastølvannet inn mot Austmanskaret.  3. Bekkejuv ca. midt mellom Raukleiv og Nov.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. En god del og tykk is på stien fra Nes og opp til steinbroen. Brodder anbefales! Mulig det med de snøbygene som er meldt innover fra onsdag og torsdag at dette legger seg også på stiene, så dette må en ta med i beregningen. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Mye snø og pudder så beregn ekstra tid og at man må jobbe med å tråkke egne spor. Sira Kvina vil fra onsdag 20. januar la veien inn Flatstødalen snø igjen. Dette byr opp til mange fine skiturer fra Ådneram. Vannene er stort sett trygge med 90 cm snø. Under er det videre ca 20 cm slusj før stålis. Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. 

Taumevatn 792 moh.  Mye nysnø og pudder så beregn ekstra tid og at man må jobbe med å tråkke egne spor. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! Fint å gå inn hit på ski. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. Mye snø og pudder så beregn ekstra tid og at man må jobbe med å tråkke egne spor. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh.Mye snø og pudder så beregn ekstra tid og at man må jobbe med å tråkke egne spor.  Isen over Storevatn ble målt til 15-20 cm (vannhullet) 3. januar. 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Skisesongen er i gang, men det blir ikke kvistet inn hit. Sesongbroen er demontert. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Mye snø og pudder så beregn ekstra tid og at man må jobbe med å tråkke egne spor. Det vil nok være mer avblåst i høyden og lettere føre.  Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger.  Vannene er stort sett trygge med 90 cm snø. Under er det videre ca 20 cm slusj før stålis

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. Mulig å gå på ski. Blir kvistet til uke 9. Rapporten fra helgen 15. januar er at alle vannene var isdekket, hadde ubrutt snø og fremsto trygge. Vassdraget fra 730,8-vann langs Fosselegå ned til Fossetjødn var delvis åpent. 

Sandvatn 910 moh. Mulig å gå på ski. Blir kvistet til uke 9.  Det er greit å gå over Litle Sandvatn. Men vær obs når du nærmer deg elva. Hold til venstre på vatnet på vei til hytta.

Tomannsbu 750 moh. Mulig å gå på ski. Blir kvistet til uke 9 fra Hunnedalen og Skredå . Skal du på ski fra Skredå til Tomannsbu har vi fått innmelding om at man skal være ekstra varsom i det bratte partiet oppfra Grundetjødn mot Hellarkvæven. Dette selvsagt på grunn av mye snø som ligger i de bratte partiene. 

Støle 530 moh. Støle er en fin vintertur. Vinterruta går opp Skeidsdalen. Skal du på ski fra Skredå til Tomannsbu har vi fått innmelding om at man skal være ekstra varsom i det bratte partiet oppfra Grundetjødn mot Hellarkvæven. Dette selvsagt på grunn av mye snø som ligger i de bratte partiene. 

Kvitlen 450 moh. Det er meldt om svært krevende forhold for å gå inn fra Bjordal, dette anbefales ikke vinterstid. Hele 60 cm nysnø fra Brattebø tidlig i uke 3 og sikkert mer i det som kom mot helgen. Ikke meldt om at det har vært noen på tur hit siden 18 januar. På ski er det bedre å gå inn fra Eikebrekka, men her er det et bratt og skredutsatt parti øverst i Ausdal. Det er en fin skitur fra Skredå via Støle til Kvitlen.

Skåpet 605 moh. Skåpet er kledd i vinterdrakt og vi anbefaler truger eller ski. I hverfall gode sko med gamasjer og brodder. Merk at veien inn Vinddalen ikke brøytes regelmessing ved snøfall så vær obs om du kjører oppover Vinddalen. Siste informasjon fra helgen 16. - 17. januar var det brøytet frem til broen ved Halsen. Det gir da 5,2 km inn til hyttene. Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene.

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke melding om at noen har vært på ski hit enda. 

Preikestolen 604 moh. Snødekke. Brodder og gode fjellsko er gode å ha til fotturer på denne tiden. Dette kan leies fra startstedet/parkeringen.  Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Pr. 20. januar er det en god del snø øverst i Skurvedalen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. Fra Songesand kan en beregne ca. 2 timer inn til Bakken. Nå i vintermånedene januar og februar er det nokså glatt på denne strekningen, så det er nok lurt å vurdere om du heller skal ta båten til Bakken kai og gå derfra. Tørr ved er planlagt levert i slutten av januar. Det er ved på hytta, men den er ikke helt tørr. Ta med litt ekstra. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og vinter på toppen. Mulig å gå på ski fra toppen av Flørli og til Blåfjellenden. 

Sandvatn turisthytte i masse nysnø helgen 23.-24. januar 2021.
Sandvatn turisthytte i masse nysnø helgen 23.-24. januar 2021. Foto: Leif Rune Salte
Fin tå sette egne spor i snøen. På vei til Taumevatn.
Fin tå sette egne spor i snøen. På vei til Taumevatn. Foto: Lars Kristian Bekker
Mye snø på vei til Kvitlen. Turen inn hit nå er krevende og man må beregne ekstra god tid. Truger eller ski må beregnes.
Mye snø på vei til Kvitlen. Turen inn hit nå er krevende og man må beregne ekstra god tid. Truger eller ski må beregnes. Foto: Steven Hegelstad.
Hit men ikke lenger. Siste oppdaterte bilde fra veien opp Vinddalen til Skåpet. Tatt 15 januar.
Hit men ikke lenger. Siste oppdaterte bilde fra veien opp Vinddalen til Skåpet. Tatt 15 januar. Foto: Christian Lønseth
Stien til Viglesdalen. Nb bildet er tatt 9 januar.
Stien til Viglesdalen. Nb bildet er tatt 9 januar. Foto: Hilde Iren Torgersen.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 27. januar 2021