Uke 3 i Ryfylkeheiene

Taumevatn.
Taumevatn. Foto: Torbjørn Ladstein Fjeld.

Kong Vinter har festet grepet! Det er kommet en god del mer snø, men de kalde temperaturiene gjør at skiføret er tungt ute i terrenget. Vinden gjør at snøen jevnes fint utover og tetter små bekker og søkk.  Dette lover bra for den kommende skisesongen. En gledelig nyhet er også  at Sira Kvina fra onsdag 20. januar lar veien inn Flatstødalen snø igjen. Dette byr opp til mange fine skiturer fra Ådneram. Vær obs på at det ikke blir kvistet før til uke 7. Se link til kvistekart her. Følg sommerløyper om du er i tvil og vær ekstra oppmerksom på inn- og utoser en liten stund til. 

Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på skitur i ukjent terreng. NB! Det er meldt svært stor snøskredfare fra torsdag 21. februar. Ifølge NVEs varslingstjeneste er det sendt ut rødt farevarsel (faregrad 4) for snøskred i regionen Heiane. Faren er størst i områder som Sirdal og Hunnedalen.

«I fjellsider vendt mot nordvest til nordøst vil det fortsette å laste inn med vindtransportert snø og naturlige utløste store skred kan ventes der det legger seg opp mest snø», står det i vurderingen

Et tips er også å sjekke siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer.

Fra 7. januar til 7. mars har Stavanger Turistforening opprettet Eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av de siste endringene i smitteverntiltak (presentert 4. januar) og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting blir lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster.

Det er trygt å bestille plass på hyttene våre. Les mer her.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Kjelaløypen er nå kvistet og det er også meldt om flotte forhold for toppturer på både fjellski og toppturski. Kjelaløypen er en flott rundtur med start og mål på Haukeliseter fjellstue. Turen er omtrent 10 kilometer lang og går i relativt flatt høyfjellsterreng.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fine skiforhold, men ikke kvistet før til uke 7. 

SULDALSHEIENE

Melding om mye snø som ikke bærer særlig godt. Flere opplevde sist helg å synke godt ned og da blir det tungt skiføre. På Gullingen er det skiføre på veien inn mot Sandsa.

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Rapport om at det nok snø og man har gått på ski fra Haukeliseter til Bleskestadmoen. Men sist helg var det tungt da snøen ikke bærer og man synker ned og man må "brøyte vei". 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er demontert. 

Stranddalen 970 moh. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.  

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Foreløpig er det lite snø i de lavereliggende heiene. 

Melands Grønahei 890 moh. Snø og skiforhold i høyden. Usikker på hvor snøen starter så vær forberdte på å starte med skiene i sekken et stykke om du går fra Kleivaland. Ta gjerne med brodder i de tilfeller man må gå litt på beina enkelte partier. Følg sommerløypa på kartet. Fra Kleivaland er det tre parti som svært ofte lager litt ekstra utfordringer på vinterstid: 1. Fossen ved Stråpastøl. 2. Bakken opp fra Stråpastølvannet inn mot Austmanskaret.  3. Bekkejuv ca. midt mellom Raukleiv og Nov

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. En god del og tjukk is på stien fra Nes og opp til steinbroen. Brodder anbefales! 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Sira Kvina vil fra onsdag 20. januar la veien inn Flatstødalen snø igjen. Dette byr opp til mange fine skiturer fra Ådneram. Vannene er stort sett trygge, men vært obs på inn- og utoser en liten stund til! 

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. 

Taumevatn 792 moh.  

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! Fint å gå inn hit på ski. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Isen over Storevatn ble målt til 15-20 cm (vannhullet) 3. januar. 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Skisesongen er i gang, men det blir ikke kvistet inn hit. Sesongbroen er demontert. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Generelt er det heldigvis kommet mye snø men de de kuldegradene vi har hatt er det tungt føre . Fått inn meldinger om at snøen ikke bærer og en synker godt nedi. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. Mulig å gå på ski. Se bilde lenger nede med forslag til rutevalg. Blir kvistet til uke 9. Rapporten fra helgen 15. januar er at alle vannene var isdekket, hadde ubrutt snø og fremsto trygge. Vassdraget fra 730,8-vann langs Fosselegå ned til Fossetjødn var delvis åpent. 

Sandvatn 910 moh. Mulig å gå på ski, men fordrer at du er kjent. Ruten blir kvistet til uke 9.  Det er greit å gå over Litle Sandvatn. Men vær obs når du nærmer deg elva. Hold til venstre på vatnet på vei til hytta.

Tomannsbu 750 moh

Støle 530 moh. Støle er en fin vintertur. Vinterruta går opp Skeidsdalen, men akkurat nå byr denne på noen utfordringer. Kombinasjonen av puddersnø uten konsistens og trær som er bøyd ned like over og under snøoverflaten gjør det tungt selv på ski.

Kvitlen 450 moh. Det et er svært krevende å gå inn. Hele 60 cm m nysnø fra Brattebø og inn. Turen er som en ekspedisjon og kun for spesielt interesserte. Går du utforbi løypa så synker man dypt ned selv på fjellski. 

Skåpet 605 moh. Skåpet er kledd i vinterdrakt og vi anbefaler truger eller ski. I hverfall gode sko med gamasjer og brodder. Merk at veien inn Vinddalen ikke brøytes regelmessing ved snøfall så vær obs om du kjører oppover Vinddalen. Sist helg var det brøytet frem til broen ved Halsen. Det gir da 5,2 km inn til hyttene. Ta med bookingbekreftelsen. Ta med hodelykt da det ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh.  Ikke melding om at noen har vært på ski hit enda. 

Preikestolen 604 moh. Forhold for fotturer. Anbefaler å starte før kl 12. Brodder er gode å ha til fotturer på denne tiden. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Pr. 20. januar er det en god del snø øverst i Skurvedalen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. Fra Songesand kan en beregne ca. 2 timer inn til Bakken. Mulig det nå begynner å bli nokså glatt på denne strekningen, så det er nok lurt å vurdere om du heller skal gå /ta båten til Bakken kai. Tørr ved er planlagt levert i slutten av januar. Det er ved på hytta, men den er ikke helt tørr. Ta med litt ekstra. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021.  Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og det er lett å dette igjennom om du tråkker feil fra trinn 3500 og oppover resten av de 4444 trinnene. Mulig å gå på ski fra toppen av Flørli og til Blåfjellenden. 

Hit men ikke lenger i Vinddalen på vei til Skåpet. Bildet er tatt 15 januar.
Hit men ikke lenger i Vinddalen på vei til Skåpet. Bildet er tatt 15 januar. Foto: Christian Lønseth
Skåpet i vinterdrakt.
Skåpet i vinterdrakt. Foto: Christian Lønseth
Blåfjellenden.
Blåfjellenden. Foto: Ingvar Heien
Mye snø på vei til Kvitlen. Hele 60 cm vil by på store utforminger da en synker ned selv på fjellski.
Mye snø på vei til Kvitlen. Hele 60 cm vil by på store utforminger da en synker ned selv på fjellski. Foto: Steven Hegelstad.
Det ble for tung tå gå på ski til Støle sist helg. Vi håper snøen får satt seg og bærer bedre en en stund. Da er dette en flott vintertur!
Det ble for tung tå gå på ski til Støle sist helg. Vi håper snøen får satt seg og bærer bedre en en stund. Da er dette en flott vintertur! Foto: Preben Falck

Skrevet av Kaja Raa Storaker 20. januar 2021