Uke 2 i Ryfylkeheiene

Melands Grønahei.
Melands Grønahei. Foto: Jan Erik Bjørnstad

Det heter at alle gode ting er tre!  Sist uke var det skikkelig kaldt, nå er det kommet mer snø og i tillegg er det meldt om sol de neste dagene. Har du anledning til en skitur torsdag eller fredag får du nok max ut av det og i helgen blir nok mer påfyll av hvitevarer. Det er nok snø til å gå på ski til Blåfjellenden, Sandvatn, Langavatn, Taumevatn og videre nordover. Men vær obs på at det ikke blir kvistet før til uke 7. Se link til kvistekart her. Følg sommerløyper om du er i tvil og vær ekstra oppmersom på inn og utoser. 

Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på skitur i ukjent terreng. Et tips er også å sjekke siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer.

Fra 7. januar til 7. mars har Stavanger Turistforening opprettet Eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av de siste endringene i smitteverntiltak (presentert 4. januar) og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting blir lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster.

Det er trygt å bestille plass på hyttene våre. Les mer her.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Kjelaløypen er nå kvistet og det er også meldt om flotte forhold for toppturer på både fjellski og toppturski.  Kjelaløypen er en flott rundtur med start og mål på Haukeliseter fjellstue. Turen er omtrent 10 kilometer lang og går i relativt flatt høyfjellsterreng.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fine skiforhold, men ikke kvistet før til uke 7. 

SULDALSHEIENE

Det er snø og skiføre i høyfjellet, men fortsatt lite snø på mange lavereliggende startpunkt. På Gullingen er det skiføre på veien inn mot Sandsa.

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er demontert. 

Stranddalen 970 moh. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.  

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Foreløpig er det lite snø i de lavereliggende heiene. 

Melands Grønahei 890 moh. Snø og skiforhold i høyden. Usikker på hvor snøen starter så vær forberdte på å starte med skiene i sekken et stykke om du går fra Kleivaland. Se bilde øverst i innlegget for snøforhold rundt hytta. Ikke mye snø enda, men bildet er tatt 7. januar så det er kommet mer etter dette. Ta gjerne med brodder i de tilfeller man må gå litt på beina enkelte partier. Følg sommerløypa på kartet. 

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. En god del og tjukk is på stien fra Nes og opp til steinbroen. Brodder anbefales! 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Snøfall på mellom 20 og 30 cm fra mandag 11. januar kommer godt med. Nok snø og skiforhold inn til hyttene, men litt avblåst på toppene. Vannene er stort sett trygge, men vært obs på inn- og utoser! Anleggsveien inn Flatstøldalen brøytes med ujevne mellomrom av Sira Kvina Kraftseskap. Kjører en inn hit må en være forberedt på at det kan komme snøfall. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. De siste dagers påfyll av snø kommer godt med og sist helg gikk man over vannet. Vær likevel obs på inn- og utoser. Dette gjelder generelt. Veien i Flatstøldalen brøytes med ujevne mellomrom så være obs på det om man kjører inn anleggsveien. 

Taumevatn 792 moh.  De siste dagers snøfall kommer godt med og det skal være flott å gå inn til hytta på ski. Veien i Flatstøldalen brøytes med ujevne mellomrom så være obs på det om man kjører inn anleggsveien. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! Fint å gå inn hit på ski. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Isen over Storevatn ble målt til 15-20 cm (vannhullet) 3. januar. 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Skisesongen er i gang, men det blir ikke kvistet inn hit. Sesongbroen er demontert. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Nok snø til å gå på ski, men vi ønsker selvsagt mer. Vannene begynner å bli trygge i høyere områder, men er åpne og dårlige i inn- og utoser. Følg sommerløypa om du skal inn til hyttene nå. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. Mulig å gå på ski. Se bilde lenger nede med forslag til rutevalg. Blir kvistet til uke 9. 

Sandvatn 910 moh. Mulig å gå på ski, men fordrer at du er kjent. Ruten blir kvistet til uke 9.  Det er greit å gå over Litle Sandvatn. Men vær obs når du nærmer deg elva. Hold til venstre på vatnet på vei til hytta.

Tomannsbu 750 moh

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh

Skåpet 605 moh. Snø og is på stien. Anbefaler gode sko og gjerne både skikkelige brodder og staver. Merk at veien inn Vinddalen ikke brøytes ved snøfall så vær obs om du kjører helt opp til parkeringen i Vinddalen. Antar at det med de siste dagers snøfall ikke er brøytet og at man må gå Espedalen. 

Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.Ta med hodelykt da det ikke er nok dagslys til å lade batteriene.

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så veien står åpen.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh.  

Preikestolen 604 moh. Det har vært fine forhold for fotturer, men også her kan det brått komme snø og is. Brodder er gode å ha til fotturer på denne tiden. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. Fra Songesand kan en beregne ca. 2 timer inn til Bakken. Mulig det nå begynner å bli nokså glatt på denne strekningen, så det er nok lurt å vurdere om du heller skal gå /ta båten til Bakken kai. Tørr ved er planlagt levert i slutten av januar. Det er ved på hytta, men den er ikke helt tørr. Lurt å ha med litt ekstra. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021.  Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og det er lett å dette igjennom om du tråkker feil fra trinn 3500 og oppover resten av de 4444 trinnene. Mulig å gå på ski fra toppen av Flørli og til Blåfjellenden. 

Mangærne på vei til Sandvatn. Det er ikke tilrådelig å gå over elva ennå. Bruk broen.
Mangærne på vei til Sandvatn. Det er ikke tilrådelig å gå over elva ennå. Bruk broen. Foto: Leif Rune Salte
Det er greit å gå over little Sandvatn. Men vær obs når du nærmer deg elva. Hold til venstre på vatnet på vei til hytta.
Det er greit å gå over little Sandvatn. Men vær obs når du nærmer deg elva. Hold til venstre på vatnet på vei til hytta. Foto: Leif Rune Salte
Sandvatn
Sandvatn Foto: Leif Rune Salte
Vinteruten til Blåfjellenden. Blir kvistet til uke 9. Følg gul strek på kartet.
Vinteruten til Blåfjellenden. Blir kvistet til uke 9. Følg gul strek på kartet. Foto: Per Henriksen.
Må ha brodder inn til Viglesdalen nå.
Må ha brodder inn til Viglesdalen nå. Foto: Hilde Iren Torgersen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 13. januar 2021