UKE 49 i Ryfylkeheiene 

Adventstid på Bakken gard. Her er det egen vedfyrt bakerovn.
Adventstid på Bakken gard. Her er det egen vedfyrt bakerovn. Foto: John Petter Nordbø

Det har vært en fin start på desember, men nå er det mye hvit nedbør i vente ! I fjellet er det nå mellomsesong og en skal være godt fjellvant for å legge ut på turer over 600 moh. Da anbefaler vi truger eller ski der du ikke er redd for riper. Er det barmark kan brodder være gode å ha på glatt is. Tips er å sjekke siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Det er noen hytter å velge i som ligger lavt nok til at fotturer er aktuelt. I helgen er det ledig på Bakken, Flørlistølen og Ådneram Anneks. På Ådneram er det strøm, så hva med å ta med pepperkakedeig og steke dem mens snøen legger seg utenfor?

Det er trygt å bestille plass på hyttene våre. Les mer her.

På grunn av koronatiltak må vi be alle om å bestille plass på hyttene. Antall senger tilgjengelig for booking er redusert i henhold til gjeldene regler for smittevern. Det vil derfor variere fra hytte til hytte hvor mange som kan bo på hytta samtidig. Dette regulerer bookingsystemet.  Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Her kan du lese mer om hyttebooking og retningslinjer.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Nå er vinteren i gang på Haukeliseter og det er mulig å gå på ski. Ta gjerne med et par der du ikke er redd for riper.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Ikke nok snø til å gå på ski hit enda. 

SULDALSHEIENE

Vinteren er på vei og en må forvente snø. Ikke anbefalt å legge ut på fortur til hytter over 600 moh men mindre man er godt fjellvant og har rett utstyr, gjerne truger. 

På veien til Øvre Moen er det innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Det koster kr. 60 per innkjøring. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er demontert. 

Stranddalen 970 moh. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.  

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Merk at det har vært både mildt og en del nedbør så det er nokså vått i terenget. Snøgrensen kryper nedover og en må forvente at nedbør nå kommer som sludd eller snø. Vinteren kan komme på kort varsel! 

Melands Grønahei 890 moh

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Ved store nedbørsmengder er det utsatt for steinsprang ned fra Våbergfjellet og Risen. Dette er etter broen øverst i dalen og langs første del av vannet. Vent gjerne med turen en ekstra dag etter store nedbørsmengder. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Vinteren er på vei og det er litt mellomsesong. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november. 

Anleggsveien inn Flatstøldalen brøytes ikke jevnlig. Kjører en inn hit må en være forberedt på at det kan komme snøfall. 

Litle Aurådal 995 moh. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er demontert

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er demontert. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Ikke mulig for fottur nå. Sesongbroen demontert for sesongen. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november. 


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

I høyden er det nå mellomsesong. Snø i høyden. Isen på vannene er ikke sikker. Følg sommerløypa om du skal inn til hyttene nå. Vi anbefaler truger eller et par ski der du ikke er redd for riper. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh. 

Tomannsbu 750 moh

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh

Skåpet 605 moh.  Man må være forberedt på snø. Merk at veien inn Vinddalen ikke brøytes ved snøfall.

Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Ta med hodelykt da det ikke er nok dagslys til å lade batteriene. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så veien står åpen.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen!  Ikke gå nær anleggs-maskiner før maskinfører viser at han ser deg! Arbeider med å bygge vei vil pågå høsten 2020 og forventes ferdig 15. oktober. Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh.  

Preikestolen 604 moh. Det har vært fine forhold for fotturer, men også her kan det brått komme snø og is. Brodder er gode å ha til fotturer på denne tiden. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Flotte forhold for opphold i advenstiden! Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. Fra Songesand kan en beregne ca. 2 timer inn til Bakken. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Melding om at det er en del støy fra arbeidet. Se bilde lenger nede for mer informajon. 

Lysebotn 7 moh. Hytten er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021.  Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh

Flatstødalen ved Ådneram. Bilde tatt 3 desember.
Flatstødalen ved Ådneram. Bilde tatt 3 desember.
Fin adventstid på Haukeliseter.
Fin adventstid på Haukeliseter. Foto: Marthe Trondsen
Fine forhold for fotturer når myrer og tjern fryser til.
Fine forhold for fotturer når myrer og tjern fryser til. Foto: Preben Falck
Fremdeles litt lite snø i terrenget. Men både den gamle og den «steingamle» veien over Dyrskar er gode alternativ for dem som ikke vil risikere riper i ski
Fremdeles litt lite snø i terrenget. Men både den gamle og den «steingamle» veien over Dyrskar er gode alternativ for dem som ikke vil risikere riper i ski Foto: Øystein Lende

Skrevet av Kaja Raa Storaker 3. desember 2020