Uke 44 i Ryfylkeheiene

Fjelltopper utenfor løypa ved Sandsa i oktober
Fjelltopper utenfor løypa ved Sandsa i oktober Foto: Terje Rossavik

Høstlige forhold i fjellet og milde temperaturer til årstiden å være. Mye nedbør gjør at elver og bekker vokser raskt som en må være forberdet på litt hopp og sprett og en hjelpende hånd! Den snøen som evt kommer vil forsvinne raskt. Det er ikke frost i bakken enda. Velg gode sko og gamasjer når du skal ut på tur. Husk kart, kompass og hodelykt og planlegg turen godt.

Det er mange flotte hytter å velge i som ligger lavt nok til at fotturer for både store og små føtter er aktuelt en god stund enda. I helgen er det ledig i Viglesdalen, Jonstølen og Ådneram Anneks. Sistnevte er fin da en kan kjøre til døren og gå dagstur. Det er trygt å bestille plass på hyttene våre. Les mer her 

De tre sesongbroene er nå demontert for vinteren. Dette gjelder:  Grautheller bro, Børsteinen bro og Sandsa bro over Fiskåna. Kjettingen på Kjerag er også tatt ned for vinteren. 

På grunn av koronatiltak må vi be alle om å bestille plass på hyttene. Alle hyttene er åpne for bestilling av opphold for resten av 2020.  Booking av 2021 åpner 2. november. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Her kan du lese mer om hyttebooking og retningslinjer.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh.  Kong Vinter gjør sitt beste forsøk på å legge igjen litt snø.  En fin og rolig tid på fjellet. 

Merk at nordover på Hardangervidda er nok fottur sesongen over for i år. Vi får vente på Kong Vinter og skisesongen. Broen nordover mot Hellevassbu er tatt ned. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fottur sesongen er nok over og det er bare å glede seg til å ta frem skiene. Foreløpig er det nok en stund til enda. 

SULDALSHEIENE

Enda forhold for fotturer i både høstlig terreng og vær. Pakk med hodelykt og sjekk nedbør.Elver og bekker kan vokse raskt ved nedbær og en må være forberedt på å vade. Mulighet for at nedbør kommer som sludd eller snø. Fortsatt enkelte snøfenner fra sist vinter.

På veien til Øvre Moen er det innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Det koster kr. 60 per innkjøring. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no. Bommen ved Oddatjørndammen er åpen. Bommen midt på dammen er stengt. De snøfennene som ligger over veien noen steder er nå brøytet. Det er flott å sykle hele veien.

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. Fine forhold for fotturer rundt hytta. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er demontert. Ved store nedbørsmengder kan enkelte av bekkene på stien fra Sandsaosen være oversvømt. Det kan da være enklere å vade helt nede ved vannet noen titalls meter nedenfor stien. 

Stranddalen 970 moh.  Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.  

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. Melding om snøfenner på anleggsveien inn til Storevassdammen, men det er nå mulig å sykle. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Høsten er flott i Hjelmelandsheiene. Fine og høstlige forhold for fotturer inn til hyttene.  

Melands Grønahei 890 moh. Mulig for fottur men vått i terrenget før en kommer opp i høyden. 

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Forhold for fottur og en kan kjøre helt fram til dammen. Bommen på veien er stort sett åpen. Spør om kode til nøkkel til bommen hos Tursenteret.

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Ved store nedbørsmegder er det utsatt for steinsprang ned fra Våbergfjellet og Risen. Dette er etter broen øverst i dalen og langs første del av vannet. Vent gjerne med turen en ekstra dag etter store nedbørsmengder. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Masse nydelige høstfarger. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn holdes åpen så lenge det er forsvarlig med brøyting etter snøfall. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stenger søndag 1. november kl 12.00

Litle Aurådal 995 moh. Flotte forhold for fotturer. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er demontert

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen demonteres fredag 23 oktober. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine og høstlige forhold. Snø på de høyetse toppene bak hytten. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold for høsttur. 

Ådneram 580 moh

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen demonteret for sesongen. Man kan gå via Grydalen. 


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN.

Generelt vått i terenget. Mye nedbør gjør at elver og bekker vokser raskt. Må forvente snø i høyden. Den snøen som legger seg nå vil forsvinne så raskt temperaturene stiger. Det er ikke frost i bakken enda Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. Enda forhold for fotturer i både høstlig terreng og vær. Elver og bekker kan vokse raskt ved nedbær og en må være forberedt på å vade. 

Sandvatn 910 moh. Må forvente litt nysnø i høyden. Den snøen som legger seg nå vil forsvinne så raskt temperaturene stiger. Det er ikke frost i bakken enda

Tomannsbu 750 moh

Støle 530 moh. Fine forhold for høsttur både fra Skreå og Kvitlen. 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for høsttur. Den første broen man passerer fra Eikebrekka mot Kvitlen har fått litt hard medfart. Det går an å passere og vi er på saken. Se bilde lenger nede. Ved mye nedbør vokser elva godt og det samme langs Laugervatnet der man noen ganger må klyve litt opp på berget ovenfor stien. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fottur. Ved store nedbørsmengder stiger elven langs stien og da vil en oppleve at det er vann opp til anklene.  Dette avtar når nedbøren stopper.  Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så veien står åpen.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen!  Ikke gå nær anleggs-maskiner før maskinfører viser at han ser deg! Arbeider med å bygge vei vil pågå høsten 2020 og forventes ferdig 15 oktober. Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh.  Kjettingene er demontert for vinteren. Man må forvnete sludd eller snø i høyden nå.  Kan være lurt med brodder. 

Sjekk gjerne Kjerag Tourist information på Facebook. Der oppdateres det jevnlig med bilder om forholdene i sesongen. Men siste dag er lørdag 31 oktober

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Flotte forhold for fottur, også innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. Fra Songesand kan en beregne ca 2 timer inn til Bakken. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Melding om at det er en del støy fra arbeidet. Se bilde lenger nede for mer informajon. 

Lysebotn 7 moh. Hytten er nå stengt for sesongen. Åpner igjen medio mai 2021.  Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Flørlitrappene har forhold for rundtur opp trappene og ned igjen. 

Høsttur til Litle Aurådal med mye vær
Høsttur til Litle Aurådal med mye vær Foto: Ragnhild Korbøl
Skåpet er flott som en hverdagstur også !
Skåpet er flott som en hverdagstur også ! Foto: Amy Mir
Den første broen man passerer fra Eikebrekka mot Kvitlen har fått litt hard medfart. Det går fint å passere og vi er på saken.
Den første broen man passerer fra Eikebrekka mot Kvitlen har fått litt hard medfart. Det går fint å passere og vi er på saken. Foto: Simen Christensen Hjortland

Skrevet av Kaja Raa Storaker 28. oktober 2020