Uke 42 i Ryfylkeheiene

Tur med barn, inn til Taumevatn
Tur med barn, inn til Taumevatn Foto: Elisabeth Gjerdsjø

Nå er det brytningstid mellom høst og vinter i høyfjellet. Snøgrensen er ved 1000 meters høyde. Den snøen som legger seg nå vil forsvinne så raskt temperaturene stiger. Det er ikke frost i bakken enda. Velg gode sko og gamasjer når du skal ut på tur. Husk kart og kompass og planlegg turen godt.

Det er mange flotte hytter å velge i som ligger lavt nok til at fotturer for både store og små føtter er aktuelt lenge enda. I helgen er det ledig både på Taumevatn, Jonstølen og Sandvatn. 

De tre sesongbroene blir demontert fredag 23. oktober. Dette gjelder:  Grautheller bro, Børsteinen bro og Sandsa bro over Fiskåna. Kjettingen på Kjerag demonters også fredag 23. oktober. Skal du til Kjerag anbefaler vi brodder og godt med klær.

På grunn av koronatiltak må vi be alle om å bestille plass på hyttene. Alle hyttene er åpne for bestilling av opphold for resten av 2020.  Booking av 2021 åpner 2. november. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Her kan du lese mer om hyttebooking og retningslinjer.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. I helgen som var fikk vi en forsmak på vinteren med sesongens første snøfall. Snøgrensen er ved 800 - 1000 meters høyde. Den snøen som legger seg nå vil forsvinne så raskt temperaturene stiger. Det er ikke frost i bakken enda. Generelt er det ganske vått og mye vann i bekker og elver. 

Merk at broen nordover mot Hellevassbu er tatt ned. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Frem til 16. oktober jobber Statens vegvesen med rehabilitering av Vågslidtunnelen (øst for Haukeliseter), og Haukelitunnelen (vest for Haukeliseter). Tunnelene vil derfor være helt eller delvis stengt for trafikk. Det vil i stedet være omkjøring om gamleveien ved Vågslid og Dyrskar for lette kjøretøy. Omkjøring betyr at du som skal kjøre over Haukelifjell i sommer får en ekstra opplevelse med fantastisk fjellutsikt uten å måtte forlate bilen. Gamleveien er en småsnirklete asfaltvei som snor seg oppover fjellsidene, og er fra tiden lenge før dagens E134 stod ferdig. 

Holmavatn 1130 moh. Høstlige forhold. OBS: Vi har mottatt melding om at brua mellom Holmavatn og Sloaros (DNT Sør sin hytte ved Hovden) er ødelagt, men ved normal vannføring skal det være mulig å vade over.

SULDALSHEIENE

Flotte forhold for fotturer i både høstlig terreng og vær. Fortsatt enkelte snøfenner. Pakk med hodelykt og sjekk nedbør. Mulighet for at nedbør kommer som sludd eller snø.

På veien til Øvre Moen er det innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Det koster kr. 60 per innkjøring. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no. Bommen ved Oddatjørndammen er åpen. Bommen midt på dammen er stengt. De snøfennene som ligger over veien noen steder er nå brøytet. Det er flott å sykle hele veien.

Kvanndalen 611 moh. Mellom Haukeliseter og Kvanndalen ligger det fremdeles en stor snøskavl som dekker stien mot elva på vestsiden av Kistenuten – dette gjør at du må gå i elva et stykke for å komme deg forbi snøskavlen. Foreløpig ok vannmengder som gjør at det går fint å krysse elva, men man må forvente våte fjellsko og vading.

Bleskestadmoen 711 moh. Fine forhold fra Bleskestad. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Fine forhold. Bro over Fiskåna demonteres fredag 23. oktober. Ved store nedbørsmengder kan enkelte av bekkene på stien fra Sandsaosen være oversvømt. Det kan da være enklere å vade helt nede ved vannet noen titalls meter nedenfor stien. 

Stranddalen 970 moh. Nydelige og høstlige forhold. Den betjente delen er nå stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no. 8 senger tilgjengelig for booking. 

Krossvatn 1090 moh. Se ovenfor om veien til Skreivasskleivane. På ruta fra Skreivass til Krossvatn via Breidava (umerket, men nødla) er det en bratt snøfonn der stien går langs sørsiden av Skorpevadhølen. Det anbefales å gå alternativ umerket rute over Storsteinsheia. 

Vassdalstjørn 1120 moh.  

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. Melding om snøfenner på anleggsveien inn til Storevassdammen, men det er nå mulig å sykle. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Høsten er flott i Hjelmelandsheiene. Fine og høstlige forhold for fotturer inn til hyttene.  

Melands Grønahei 890 moh. Fine forhold for fottur 

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Forhold for fottur og en kan kjøre helt fram til dammen. Bommen på veien er stort sett åpen. Spør om kode til nøkkel til bommen hos Tursenteret.

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. Forhold for fottur og en kan kjøre helt fram til Nilsebudammen. Spør om kode til nøkkel til bommen hos Tursenteret.

Viglesdalen 425 moh. Ved store nedbørsmegder er det utsatt for steinsprang ned fra Våbergfjellet og Risen. Dette er etter broen øverst i dalen og langs første del av vannet. Vent gjerne med turen en ekstra dag etter store nedbørsmengder. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Masse nydelige høstfarger. Moderate mengder vann i elver og bekker. Den største uten bro er den mellom Børsteinen og Sandvatn, ca 2-3 km fra Børsteinen, men det er grei å vade over.

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpen. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er åpen. 

Litle Aurådal 995 moh. Flotte forhold for fotturer. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen demonteres fredag 23 oktober. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen demonteres fredag 23 oktober. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine og høstlige forhold. Snø på de høyetse toppene bak hytten. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold for høsttur. 

Ådneram 580 moh

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen demonteres fredag 23. oktober. Merk at denne broen består av 2 planker.


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN.

Generelt litt vått i terenget. Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Fine forhold for høsttur. 

Blåfjellenden 600 moh. Fine forhold for høsttur.

Sandvatn 910 moh. Fine forhold for høsttur.

Tomannsbu 750 moh. Fine forhold for høsttur. 

Støle 530 moh. Fine forhold for høsttur både fra Skreå og Kvitlen. 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for høsttur. Ved mye nedbør vokser elva godt og det samme langs Laugervatnet der man noen ganger må klyve litt opp på berget ovenfor stien. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fottur. Ved store nedbørsmengder stiger elven langs stien og da vil en oppleve at det er vann opp til anklene.  Dette avtar når nedbøren stopper.  Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så veien står åpen.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen!  Ikke gå nær anleggs-maskiner før maskinfører viser at han ser deg! Arbeider med å bygge vei vil pågå høsten 2020. Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingene demonteres fredag 23. oktober. Viktig å sjekke værmeldingen da nedbør nå kan komme som sludd eller snø. 

Sjekk gjerne Kjerag Tourist information på Facebook. Der oppdateres det jevnlig med bilder om forholdene. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Flotte forhold for fottur, også innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. Fra Songesand kan en beregne ca 2 timer inn til Bakken. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Melding om at det er en del støy fra arbeidet. Se bilde lenger nede for mer informajon. 

Lysebotn 7 moh. Hytten er nå stengt for sesongen. Åpner igjen medio mai 2021.  Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Flørlitrappene har fine forhold for rundtur opp trappene og ned igjen. 

Høst på Jonstølen.
Høst på Jonstølen. Foto: Marius Hanssson Vervik
Høstlige forhold mellom Støle og Kvitlen.
Høstlige forhold mellom Støle og Kvitlen. Foto: Arvid Drange

Skrevet av Kaja Raa Storaker 14. oktober 2020