Uke 32 i Ryfylkeheiene

Sommerferieidyll på Jonstølen turisthytte.
Sommerferieidyll på Jonstølen turisthytte. Foto: Knut og Agnethe Larsen

Hva med å benytte siste  del av ferien til fjells? Fra torsdag og frem mot helgen er det meldt sol og gode temperaturer. August byr også på fantastiske solnedganger. Så husk å få med deg dem! 

Helgene fremover er populære i fjellet, fortsatt er det mye ledig kapasitet på hyttene i ukedager. 

Det kan fortsatt være mye vann i elver og vått i fjellet. Man må være forberedt på vading siden bekker og elver er store. Fulle vannmagasin, fortsatt snøsmelting og mye regn gjør at man må vise stor aktsomhet ved kryssing. Her er tips til vading av elver. Legg ikke ut på langtur i høyfjellet uten to staver og skikkelige sko til vade med. Beregn også litt ekstra tid og husk at det er ingen skam å snu. 

Fremdeles en del snø i de aller mest høytliggende områdene (over ca 1 000 moh), så nå er kart og kompass ekstra viktig da de røde T-ene kan ligge under snø. Snøen er hard og god å gå på, men det er noe tyngre enn normalt og gamasjer kan være kjekt å ha. Husk å pakk med ull, votter og lue når du skal til fjells.

NB! Lyse melder om at det etter prognosene nå IKKE er overløp fra Store Flørlivatn. Det er mulig å gå fra Flørli til Langavatn/Kjerag.

De tre sesongbroene er på plass:  Grautheller bro, Børsteinen bro og Sandsa bro over Fiskåna.

På grunn av koronatiltak må vi be alle om å bestille plass på hyttene, alle hyttene er nå åpne for bestilling av opphold for resten av 2020.  Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Her kan du lese mer om hyttebooking og retningslinjer.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Det er fine forhold rundt hytta nå – både for å padle kajakk på Ståvatn og gå på føttene. Mange velger også fine toppturer til for eksempel Store Nup for en fantastisk solnedgang. Men det er fremdeles kjølig på fjellet: husk gode klær!

De fleste vannene har åpnet seg, som gir muligheter for fiske. Fremdeles en del snø (som trolig vil bli liggende til neste år).

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

15. juni starter Statens Vegvesen jobben med rehabilitering av Vågslidtunnelen (øst for Haukeliseter), og Haukelitunnelen (vest for Haukeliseter). Tunnelene vil derfor være helt eller delvis stengt for trafikk. Det vil i stedet være omkjøring om gamleveien ved Vågslid og Dyrskar for lette kjøretøy. For tunge kjøretøy blir det kolonnekjøring på dagtid, og nattestengt. Omkjøring betyr at du som skal kjøre over Haukelifjell i sommer får en ekstra opplevelse med fantastisk fjellutsikt uten å måtte forlate bilen. Gamleveien er en småsnirklete asfaltvei som snor seg oppover fjellsidene, og er fra tiden lenge før dagens E134 stod ferdig. Naturopplevelsen langs veien byr på store kontraster med høye brøytekanter på ene siden, og kraftig vanndrag langs fjellsidene i andre retning. Kolonnekjøring og kø ved mye trafikk må du også regne med, men normalt ikke så lange køer som det høres som i media.

Holmavatn 1130 moh. Det er en del snøfelt, spesielt i den høyeste del av ruta og i østvendte skråninger. Dette gjelder et ganske kort parti, så det er stort sett uproblematiske forhold for fottur. Viktig å ha med kart og kompass og kunne navigere etter dette da den røde merkingen kan forsvinne under snøfelt. OBS: Vi har mottatt melding om at brua mellom Holmavatn og Sloaros er ødelagt, men ved normal vannføring skal det være mulig å vade over.

SULDALSHEIENE

Spesielt i nordlige områder er det fortsatt en del snø på flatene. Den er forholsdvis fast og fin å gå på, men løs i kantene og med til dels bristende snøbruer. Man går store deler av turen på snø fra Kyrkjesteinskaret til Krossvatn.  

Pøyleånå mellom Krossvatn og Vassdalstjørn er for så vidt grei å vade, men det ligger en snøfonn på nordsiden av elva som du må skli ned et par meter, men du havner på tørt land. På sydsiden av elva så er det tørt land og helt greit.

Lenger sør fra og med Storsteinen er det en god del bedre snøforhold, men det ligger fremdeles en del snøfenner litt strategisk plassert som du må enten prøve å kommer over eller rundt. Det er viktig å beregne en del ekstra tid i forhold til oppsatte tidsestimater.

På veien til Øvre Moen er det innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Det koster kr. 60 per innkjøring. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no. Veien er nå brøytet til Øvre Moen, og videre opp til Førrevassdammen ved Blåsjø. Veien inn til Skreivasskleivane er stengt av en snøfonn ca 1,5 km innenfor Oddatjørndammen. Denne er nå ikke så stor og forventes å smelte snart. Neste snøfonn ligger ca 1 km lenger inne, denne er ganske stor og vil nok stenge veien en stund. Vi er ikke kjent med planer om å brøyte denne. 

Kvanndalen 611 moh. Mesteparten av snøen har smeltet. Fortsatt noen snøfenner oppover Kvanndalen mot Haukeliseter. 

Bleskestadmoen 711 moh. Barmark og fine forhold fra Bleskestad. Man må være forberedt på enkelte partier med snø på rutene mot Holmavatn og Jonstølen.

Jonstølen 720 moh. Fine forhold for fotturer rundt hytta, mye snø i høyden fra Kyrkjesteinskaret.

Sandsa 630 moh. Barmark og fine forhold. Bro over Fiskåna er montert. Ønsker du båttransport over Sandsavatn fra Osane kan du ta kontakt med tursenteret. 

Stranddalen 970 moh. Betjent sesong fra fredag 26. juni til 20. september. Nå kan du booke ditt opphold i den betjente sesongen på Stranddalen.  Det er mulig å kjøre inn og parkere ved Øvre Moen. Vær forberedt på at det fremdelses er snø på stien fra Øvre Moen. Turen inn fra Kjetilstadlia (i Kvilldal/Saurdal) er fin og mer lettgått, 2-3 timers gange. Fra Kjetilstadlia er stien bar helt til du kommer til Strandalsjuvet like før hytta. Her er det fortsatt en bratt snøfonn som noen synes er litt skummel. Det er skiltet mulighet til å gå rundt fonna på oversiden.

Krossvatn 1090 moh. Fortsatt en del snø. Elven Pøyleånå mellom Krossvatn og Vassdalstjern er for så vidt grei å vade, men det ligger en snøfonn på nordsiden av elva som du må skli ned et par meter, men du havner på tørt land. På sydsiden av elva så er det tørt lang og helt greit.

Vassdalstjørn 1120 moh.  Forsatt en del snø. 

Hovatn 1111 moh. Fortsatt en del snø.

Storsteinen 950 moh. Melding om mye snø på veien inn til Storevassdammen. Skal en sykle må en trille over mange snøfenner. Fra og med Storsteinen og sørover så er det en god del bedre snøforhold, men det ligger fremdeles en del snøfenner litt strategisk plassert som du må enten prøve å kommer over eller rundt. Det er viktig å beregne en del ekstra tid i forhold til oppsatte tidsestimalter.

HJELMELANDSHEIENE. 

Fine forhold for fotturer mellom Viglesdalen, Stakken og Nilsebu. Generelt er det vått i terrenget og en må beregne både vading av bekker og gjørmete sko. 

Melands Grønahei 890 moh.  Fine forhold for fottur. Merk at det er litt lite proviant igjen spesielt av hermetikk. Årsaken er at vi ikke fikk dette opp i vinter grunnet for lite snø til snøskuter i dette området.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Forhold for fottur og en kan ein kjøre helt fram til dammen. Spør om kode til nøkkel til bommen hos Tursenteret. Noen snøfonner om en skal gå inn.

Ønsker du båttransport over Nilsebuvannet kan du ta kontakt med tursenteret. 

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. Forhold for fottur og en kan en kjøre helt fram til Nilsebudammen. Spør om kode til nøkkel til bommen hos Tursenteret. Noen snøfenner om en skal gå inn.

Viglesdalen 425 moh. Ved store nedbørsmegder er det utsatt for steinsprang ned fra Våbergfjellet og Risen. Dette er etter broen øverst i dalen og langs første del av vannet. Vent gjerne med turen en ekstra dag etter store nedbørsmengder. Ellers fine forhold inn til hytta. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Fine forhold for fottur inn til hyttene. Men det er vått og gjørmete så pakk med tørre sokker. Etter Taumevatn og nordover må en beregne vading over elver som har vokst seg store. Dette avtar så rask nedbøren går over til opphold eller sol. I høyden må en beregne å møte på snø men den er hard og fin å gå på. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpen. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er også åpen. 

Litle Aurådal 995 moh. Melding om at det er utfordrende å komme seg over Lysekammen ved Smaladalen på stien mellom Lysebotn og Litle Aurådal. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er på plass.

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er på plass. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold for fottur, men vått og litt gjørmete i terrenget.

Ådneram 580 moh

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er på plass. Merk at denne broen består av 2 planker 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN.

Fine forhold for fottur inn til hyttene. Men det er vått og gjørmete så pakk med tørre sokker. Dette avtar så rask nedbøren går over til opphold eller sol. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh.  

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh. 

Tomannsbu 750 moh. Fine forhold for fotturer. 

Støle 530 moh. Fine forhold for fottur både fra Skreå og Kvitlen. 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for fotttur og mulig badetemperaturen i elva kommer seg. Ved mye nedbør vokser elva godt og det samme langs Laugervatnet der man noen ganger må klyve litt opp på berget ovenfor stien. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fottur. Ved store nedbørsmengder stiger elven langs stien og da vil en oppleve at det er vann opp til anklene.  Dette avtar når nedbæren stopper.  Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

NB! Lyse melder om at det IKKE er oveløp fra Store Flørlivatn Det er mulig å gå fra Flørli til Langavatn/Kjerag. 

Men vær obs - det er store vannmengder i fjellet og en må beregne både vading og ekstra tid. Melding om at det er utfordrende å komme seg over Lysekammen ved Smaladalen på stien mellom Lyseboten og Litle Aurådal. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen!  Ikke gå nær anleggs-maskiner før maskinfører viser at han ser deg! Arbeider med å bygge vei vil pågå høsten 2020. Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

I uke 32 skal linjen som krysser Lysefjorden mellom Bakken gard og Songesand rives. Dette kan medføre noen forstyrrelser for vandrere. Vi oppdaterer info på denne siden straks vi får vite mer.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjetting er montert og fine forhold for fottur. NB! Lyse melder om at det IKKE er oveløp fra Store Flørlivatn Det er mulig å gå fra Flørli til Langavatn/Kjerag. 

Sjekk gjerne Kjerag Tourist information på Facebook. Der oppdateres det jevnlig med bilder om forholdene. 

Preikestolen 604 moh. Tørr sti og fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Flotte forhold for fottur, også innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. Fra Songesand kan en beregne ca 2 timer inn til Bakken. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Melding om at det er en del støy fra arbeidet. Se bilde lenger nede for mer informajon. 

Lysebotn 7 moh. Flotte forhold. Lysefjorden turisthytte har betjente sesong fra 10 juni til 11 oktober 2020.  Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Flørlitrappen har fine forhold for rundtur opp trappene og ned igjen. NB: Lyse melder om at det IKKE er oveløp fra Store Flørlivatn Det er mulig å gå fra Flørli til Langavatn/Kjerag. 

Flørli feirer 20-års jubileum for kunsten, frivilligheten og visjoner med en stor kunstmarkering gjennom sommeren. Åpningen av kunstfesten skjer søndag 14. juni, og her kan du lese programmet for hele sommeren. 

Solnedgang fra Store Nup. En flott og krevende tur fra Haukeliseter.
Solnedgang fra Store Nup. En flott og krevende tur fra Haukeliseter. Foto: Håkon Aartun
Viktig med samarbeid for å få samtlige over elva.
Viktig med samarbeid for å få samtlige over elva. Foto: Preben Falck
Sjekk på kartet om det er bro langs stien der du skal gå.
Sjekk på kartet om det er bro langs stien der du skal gå. Foto: Knut og Agnethe Larsen
Bleskestadmoen
Bleskestadmoen Foto: Simen Haughom

Skrevet av Kaja Raa Storaker 5. august 2020