Uke 31 i Ryfylkeheiene

Nå byr naturen på seg selv!
Nå byr naturen på seg selv! Foto: Preben Falck

Nå byr naturen på både multer og blåbær og litt lenger nede er det bringebær å finne. Vi går en ekstra fin tid i møte og det er ledig kapasitet på flere av våre hytter. Hytta Taumevatn er perfekt for en helgetur og på Bakken kan man friste med pizza  både lørdag 1. og søndag 2. august. Da lager Arve Serigstad pizza i vår vedfyrte steinovn.  Serveringen er åpen fra 12 til 18 på lørdagen, 12-14 søndag. Fortsatt ledige senger, husk å reservere plass på forhånd om du vil overnatte.

Det er mye vann og vått flere steder i fjellet nå. Fulle vannmagasin, snøsmelting og mye regn gjør at man må vise stor aktsomhet ved kryssing. Her er tips til vading av elver. Legg ikke ut på lang tur i høyfjellet uten to stk staver og skikkelige sko til vade med.

Fremdeles en del snø i de aller mest høtliggende områdene (over ca 1 000 moh), så nå er kart og kompass ekstra viktig da de røde T ene kan ligge under snø. Snøen er hard og god å gå på, men det er noe tyngre enn normalt og gamasjer kan være kjekt å ha. Husk å pakk med ull, votter og lue når du skal til fjells.

NB: Lyse melder om at det IKKE er oveløp fra Store Flørlivatn Det er mulig å gå fra Flørli til Langavatn/Kjerag. 

De 3 sesong broene er på plass:  Grautheller bro, Børstein Bro og Sandsa bro over Fiskåna.

På grunn av koronatiltak må vi be alle om å bestille plass på hyttene, alle hyttene er nå åpne for bestilling av opphold for resten av 2020.  Vi kan desverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Her kan du lese mer om hyttebooking og retningslinjer.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Fint for fotturer nå, barmark de fleste steder med enkelte partier med snø som bærer fint. Største utfordringen er navigering da det er lett å miste stien under snøen. Mye regn den siste uken gjør at det er ganske vått og gjørmete i terrenget. De fleste vannene har åpnet seg, som gir muligheter for fiske. Fremdeles en del snø (som trolig vil bli liggende til neste år)

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukelisetereter

15. juni starter Statens Vegvesen jobben med rehabilitering av Vågslidtunnelen (øst for Haukeliseter), og Haukelitunnelen (vest for Haukeliseter). Tunnelene vil derfor være helt eller delvis stengt for trafikk. Det vil i stedet være omkjøring om gamleveien ved Vågslid og Dyrskar for lette kjøretøy. For tunge kjøretøy blir det kolonnekjøring på dagtid, og nattestengt. Omkjøring betyr at du som skal kjøre over Haukelifjell i sommer får en ekstra opplevelse med fantastisk fjellutsikt uten å måtte forlate bilen. Gamleveien er en småsnirklete asfaltvei som snor seg oppover fjellsidene, og er fra tiden lenge før dagens E134 stod ferdig. Naturopplevelsen langs veien byr på store kontraster med høye brøytekanter på ene siden, og kraftig vanndrag langs fjellsidene i andre retning. Kolonnekjøring og kø ved mye trafikk må du også regne med, men normalt ikke så lange køer som det høres som i media.

Holmavatn 1130 moh. Det er en del snøfelt, spesielt i den høyeste del av ruta og i østvendte skråningar. Dette gjelder et ganske kort parti, så det er stort sett uproblematiske forhold for fottur. Viktig å ha med kart og kompass og kunne navigere etter dette da den røde merkingen kan forsvinne under snøfelt.  

SULDALSHEIENE

Spesielt i nordlige områder er det fortsatt en del snø på flatene. Den er forholsdvis fast og fin å gå på, men løs i kantene og med til dels bristende snøbruer. Man går store deler av turen på snø fra Kyrkjesteinskaret til Krossvatn.  

Pøyleånå mellom Krossvatn og Vassdalstjern er forsåvidt grei å vade, men det ligger en snøfonn på nordsiden av elva som du må skli ned et par meter, men du havner på tørt land. På sydsiden av elva så er det tørt land og helt greit.

Lenger sør dvs. fom. Storsteinen så er det en god del bedre ang. snøforhold, men det ligger fremdeles en del snøfenner litt strategisk plassert som du må enten prøve å kommer over eller rundt. vktig å beregne en del ekstra tid i forhold til oppsatte tids estimater.

På veien til Øvre Moen er det startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no. Veien er nå brøytet til Øvre Moen, og videre opp til Oddatjørndammen ved Blåsjø.

Kvanndalen 611 moh. Mesteparten av snøen har smeltet. Fortsatt noen snøfenner oppover Kvanndalen mot Haukeliseter. Det er mye smeltevann i alle bekker og elver i området.  

Bleskestadmoen 711 moh. Barmark og fine forhold fra Bleskestad. Man må være forberedt på enkelte partier med snø på rutene mot Holmavatn og Jonstølen.

Jonstølen 720 moh. Fine forhold for fotturer rundt hytta, mye snø i høyden fra Kyrkjesteinskaret.

Sandsa 630 moh. Barmark og fine forhold. Bro over Fiskåna er montert. Ønsker du båt transport over Sandsavatn fra Osane kan du ta kontakt med tursenteret. 

Stranddalen 970 moh. Betjent sesong fra fredag 26. juni til 20. september. Nå kan du booke ditt opphold i den betjente sesongen på Stranddalen.  Det er mulig å kjøre inn og parkere ved Øvre Moen. Vær forberdet på at det fremdelses er snø på stien fra Øvre Moen. Turen inn fra Kjetilstadlia (i Kvilldal/Saurdal) er fin og mer lettgått, 2-3 timers gange. Fra Kjetilstadlia er stien bar helt til du kommer til Strandalsjuvet like før hytta. Her er det fortsatt en bratt snøfonn som noen synes er litt skummel. Det er skiltet mulighet til å gå rundt fonna på oversiden.

Krossvatn 1090 moh. Fortsatt en del snø. Elven Pøyleånå mellom Krossvatn og Vassdalstjern er forsåvidt grei å vade, men det ligger en snøfonn på nordsiden av elva som du må skli ned et par meter, men du havner på tørt land. På sydsiden av elva så er det tørt lang og helt greit.

Vassdalstjørn 1120 moh.  Forsatt en del snø. 

Hovatn 1111 moh. Fortsatt en del snø.

Storsteinen 950 moh.  Fra og med Storsteinen og sørover så er det en god del bedre ang. snøforhold, men det ligger fremdeles en del snøfenner litt strategisk plassert som du må enten prøve å kommer over eller rundt. vktig å beregne en del ekstra tid i forhold til oppsatte tids estimalter.

HJELMELANDSHEIENE. 

Mulig for fottur mellom Viglesdalen, Stakken og Nilsebu.  Det er helt greit å komme til Stakken over Klinkerhorten, og snøfonna i Snetonå, er også omtrent vekk - det er mulig å gå ned og til Nilsebu. Generelt er det vått i terrenget og en må beregne både vading av elver og gjørmete sko. 

Melands Grønahei 890 moh.  Fine forhold for fottur. Merk at det er litt lite proviant igjen spesielt av hermetikk. Årsaken er at vi ikke fikk dette opp i vinter grunnet for lite snø til snøskuter i dette området.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Forhold for fottur og en kan ein kjøre helt fram til dammen. Spør om kode til nøkkel til bommen hos Tursenteret. Noen snøfonner om ein skal gå inn.

Ønsker du båttransport over Nilsebu vannet kan du ta kontakt med tursenteret. 

Grasdalen 630 moh. Se melding overfor om du planlegger å starte turen fra Fundingsland. 

Stakken 760 moh.  Forhold for fottur og en kan ein kjøre helt fram til Nilsebudammen. pør om kode til nøkkel til bommen hos STursenteret. Noen snøfenner om ein skal gå inn.

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Fine forhold for fottur inn til hyttene. Men det er vått og gjørmete så pakk med tørre sokker. Etter Taumevatn og nordover må en beregne vading over elver som har vokst seg store. Dette avtar så rask nedbøren går over til opphold eller sol. I høyden må en beregne å møte på snø men den er hard og fin å gå på. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpen. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er også åpen. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er på plass

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er på plass. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold for fottur men vått og litt gjørmete i terrenget

Ådneram 580 moh

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er på plass. Merk at denne broen består av 2 planker 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN.

Fine forhold for fottur inn til hyttene. Men det er vått og gjørmete så pakk med tørre sokker. Dette avtar så rask nedbøren går over til opphold eller sol. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh.  Enkelte snøfenner.

Blåfjellenden 600 moh. Barmark og fine forhold, enkelte snøfenner i høyden.

Sandvatn 910 moh. 

Tomannsbu 750 moh. Fine forhold for fotturer. 

Støle 530 moh. Fine forhold for fottur både fra Skreå og Kvitlen. 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for fotttur og mulig badetemperaturen i elva kommer seg. Ved mye nedbør vokser elva godt og det samme langs Laugervatnet der man noen ganger må klyve litt opp på berget ovenmfor stien. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fotturDet er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

 NB: Lyse melder om at det IKKE er oveløp fra Store Flørlivatn Det er mulig å gå fra Flørli til Langavatn/Kjerag. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen!  Ikke gå nær anleggs-maskiner før maskinfører viser at han ser deg! Arbeider med å bygge vei vil pågå til 15.oktober 2020. Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

I uke 32 skal linjen som krysser Lysefjorden mellom Bakken gard og Songesand rives. Dette kan medføre noen forstyrrelser for vandrere. Vi oppdaterer info på denne siden straks vi får vite mer.  

Kjeragområdet 1110 moh. Kjetting er montert, hold avstand fra snøkanten mot Bolten, denne snøfonna trekker seg langsomt tilbake. NB: Lyse melder om at det IKKE er oveløp fra Store Flørlivatn Det er mulig å gå fra Flørli til Langavatn/Kjerag. 

Sjekk gjerne Kjerag Tourist information på Facebook. Der oppdateres det jevnlig med bilder om forholdene. 

Preikestolen 604 moh. Tørr sti og fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Flotte forhold for fottur, også innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. Fra Songesand kan en beregne ca 2 timer inn til Bakken. Fortsatt endel ledige plasser i sommer. Lørdag 1. og søndag 2. august serveres det pizza. Da lager Arve Serigstad pizza i vår vedfyrte steinovn.  Serveringen er åpen fra 12 til 18 på lørdagen, 12-14 søndag. Det er fortsatt ledig plass, husk å reservere på forhånd om du vil overnatte.

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der.

Lysebotn 7 moh. Flotte forhold. Lysefjorden turisthytte har betjente sesong fra 10 juni til 11 oktober 2020.  Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Flørlitrappen har fine forhold for rundtur opp trappene og ned igjen. NB: Lyse melder om at det IKKE er oveløp fra Store Flørlivatn Det er mulig å gå fra Flørli til Langavatn/Kjerag. 

Flørli feirer 20-års jubileum for kunsten, frivilligheten og visjoner med en stor kunstmarkering gjennom sommeren. Åpningen av kunstfesten skjer søndag 14. juni, og her kan du lese programmet for hele sommeren. 

Bakerovnen på Bakken gard er klar til bruk. Ta gjerne turen 1. eller 2. august. Da kommer tidligere norgesmester i pizzabaking for å teste forholdene, og du er velkommen til å smake! Fortsatt ledig plass for overnatting.
Bakerovnen på Bakken gard er klar til bruk. Ta gjerne turen 1. eller 2. august. Da kommer tidligere norgesmester i pizzabaking for å teste forholdene, og du er velkommen til å smake! Fortsatt ledig plass for overnatting. Foto: Preben Falck
Storsteinvatnet, 939moh. Bildet er tatt 27.07.20 Storstein.
Storsteinvatnet, 939moh. Bildet er tatt 27.07.20 Storstein. Foto: Fredrik Nilsen
Fremdeles is på Eidavatn.
Fremdeles is på Eidavatn. Foto: Tove Sivertsen
Eidavatn.
Eidavatn. Foto: Tove Sivertsen
Nilsebu.
Nilsebu. Foto: Tove Sivertsen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 29. juli 2020