Uke 13 i Rogaland 

Det våres i Bjerkreim. Her fra en dagstur fra Espeland til Fossbrekka og videre inn til Lanes.
Det våres i Bjerkreim. Her fra en dagstur fra Espeland til Fossbrekka og videre inn til Lanes. Foto: Ronny Rustøen

Alt håp er ute :) Vi følger anbefalingen fra Helsemyndighetene og oppfordrer til rolige turer i ditt nærområde. Naturen er døgnåpen, og der er det mulighet for å finne god plass. Derfor har vi laget en helt fersk føremelding fra ditt nærområde! Ta med de du bor sammen med ut på en luftetur i nærheten. Trenger du tips til aktiviterer å gjøre ute? Følg med under Turtips! Send gjene et bilde til Tursenter@stf.no så kan vi dele ditt turminne på denne siden. Hjelp oss å spre litt ekstra turglede.

God tur på egen hånd!

Husk å begrense egen aktivitet slik at vi ikke påfører helsevensenet unødvendig arbeid nå, velg turer som ligger trygt innenfor komfortsonen. Kanskje kan den spektakulære toppturen vente litt selv om du ser den fra vinduet ditt hjemme?

Brann- og redningssjefen har fattet vedtak om forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark fra og med torsdag 26. mars klokken 16.00. Dette på grunn av gult varsel om økt skogbrannfare, og at nødetatene må gjøre det de kan for å opprettholde beredskapen under corona-epidemien.

I det meste av regionen er offentlige toaletter og andre fasiliteter i populære turområder stengt.

Det vil ikke bli kvistet i høyfjellet i 2020, men i Frafjordheiene ble det kvistet før koronarestriksjonene ble innført. Det meldes ellers om mye snø og de aller fleste hytter har snø til over hyttetaket. 

Eigersund. Mange muligheter for fine fotturer i variert landskap. Her finner du mye luft, spennende geologi og kulturminner. Dalane friluftsråd har en flott side med mange turforslg. 

Sokndal. Variert terreng og muligheter for turer.  Her finner du 30 merkede turer fra fjord til hei. 

Sandnes. Ypperlige forhold for topptur med hodelykt med utgangspunkt på Gramstad. Mange valgmuligeter og kart finner dere ved startpunktet og parkeringen på Gramstad. Husk Har dere ikke bil finnes det flere muligheter for nærturer i Sandes. 

Stavanger. Forhold for både joggesko og lettere tursko. I Godalen er nå badetemperaturen på 6,8 grader. Ramsløken er allerde kommet langt og hvitveisen dukker opp fra skogbunnen. Se ellers linken til 52 hverdagsturer for en rekke supre turtips i ditt nabolag. 

Lund. Skal du på tur i Lund kommune er valgene og mulighetene mange, enten du kommer til fots eller med ski på beina. Les mer her.

Bjerkreim. Mange fine turområder og fine forhold. Sjekk siden her for merkede turer. Skiføre i høyden men husk å følge oppfordingen om å ha lav risiko på aktiviteter. Bjerkreim kommune anbefaler alle å bruke friluftsmuligheter i egen kommune.

Klepp. Perfekte forhold for uteskole. Se link for alle nærturene på Klepp

Time. Høg himmel og fare for sol inimellom. Se etter de første vårtegnene og hør fulglekvitter. Se link her til turforslag

Gjesdal. Skiføre fra Hunnedalen. Nede i lavlandet er det haugevis med turer å gå til fots. Se link her for fine turer langs vann

Sola. Pakk kveldsmaten og nyt solnedgangen på stranden. For de aller sprekeste kan det kanskje friste med et bad? Se her for turtips i Sola. 

Randaberg. På tide å fikse opp selvbergingskunnskapene? Randaberg kommune har gode plasser for sjøfiske, og fiske med stang er fritt hele året. Hålandsvatnet gir også mulighet for innlandsfiske med stang. Les mer om nærturer i Randaberg her

Rennesøy. Kalles også de Grønne øyene og har kan du finne et rikt fugleliv. Ta med kikkert og se om vårfuglene kommer tilbake.  Nordre Rennesøy Fuglefredingsområde ligg like aust for E-39 og er ein viktig hekke- og rasteplass for ei rekkje gjæser, ender og vadefuglar. Kommunen har fleire gråhegrekoloniar og ein av Noregs tettaste bestandar av ramn. Se link her for merkede turer

Strand. Utmerkede forhold for fotturer. Litt snø og is i høyden, brodder anbefales. Lavereliggende turer anbefales for alle som vil ha fuglekvitter og barmarksforhold. Hjerterundene på Tau og Jørpeland er gode alternativer for kortreiste lufteturer. På Jørpelandsholmen er det tidvis mye folk, og ferdselen er regulert. Velg gjerne et tidspunkt litt utenom det mest vanlige om du tenker deg hit, og hold god avstand. 

Hjelmeland. Hjelmeland kommune oppfordrer folk fra andre kommuner til ikke å oppsøke kommunen nå. Skiføre i høyden, bart i lavereliggende strøk. I områdene rundt Sandvatn i Lyngsheia er det godt med snø, og fine forhold for skiturer. NB! Isen er ikke kontrollmålt på en stund, og har tidligere vært usikker. En flott nærtur fra Hjelmeland sentrum er utsiktsturen til Hjelmen. 

Suldal. Suldal kommune oppfordrer folk fra andre kommuner til ikke å oppsøke kommunen nå. Store hei- og fjellområder innbyr til aktivt friluftsaktivitet hele året. Men Suldal kommune med sine fjorder og til dels åpne kyststripe har mye mer å by på. Ble du fristet til å reise til Suldal nå? Bor du ikke her kan du lese,  men vent med å reise dit en stund til:) Og bare for å gni det litt inn så meldes det om fine forhold til Snønuten. Men vent med risikoaktiviteter til helsemyndighetene gir oss rennelov. 

Sauda. Flotte forhold for aking og ski fra 400 moh. Selv om trekket ikke går og det ikke kjøres skispor så kan en benytte anledning til å være sin egen tråkkemaskin og lage egne skispor. For en flott tur på beina anbefales Rondehaugen. Sauda kommune har vedtatt egne karanteneregler, se https://www.sauda.kommune.no/aktuelt/nye-karantenekrav-vedtatt-21-03-20.79051.aspx

Kvitsøy. Sjøsprøyt og havutsikt. Det får du garantert på Kvitsøy. Båtliv og dykking er akkurat nå utenfor rekkevidde, for fotturer, er det flere fine stier som passer til en luftetur. Kvitsøy kommune har vedtatt egne karanteneregler, se https://www.kvitsoy.kommune.no/innhold/nyheter/oppdaterte-karanteneregler-for-kvitsoy/. Kommunen har også stengt brygger og anlegg for bobil og campingvogner for andre enn kommunens innbyggere.

Sirdal. Normalt er Sirdal et yndet utfartssted for rogalendinger, men under koronakrisen oppfordrer Sirdal kommune innbyggere fra andre kommuner om å holde seg borte, også for dagsturer, se https://www.sirdal.kommune.no/opprettholder-og-utvider-smitteverntiltak-i-sirdal-kommune-oppdatert-26-mars.6297604-412722.html

Turvettregler i disse tider:

(basert på retningslinjer fra FHI og turvettregler fra Stavanger Kommune):

  1. Hold god avstand til den vi går tur med, og de vi møter på vår vei, helst 2 meter.
  2. Gå max 5 personer sammen på tur (med unntak av de som er i familie eller i samme husstand).
  3. Ha god håndhygiene, ta med antibac på tur og bruk dette når håndvask ikke er mulig. 
  4. Hvis du må hoste eller nyse, gjør det i papir eller i albuekroken.
  5. Gå turen hjemmefra eller ta sykkelen med på en luftetur. Unngå bruk av kollektivtrafikk. 
  6. Hvis du skal over gjerdeklyvere på din vei, unngå å ta samme plass som andre, og bruk aller helst antibac før du tar i gjerdeklyveren.
  7. Ikke oppsøk de mest trafikkerte turområdene, men velg deg heller en nærtur i ditt eget nærmiljø.
  8. Oppretthold karantereglene som er satt av myndighetene.
  9. Vær rause med dem man møter på din vei. Et glimt i øyet og et smil må gjerne smitte på flere meters avstand!
  10. En tur hver dag er lurt, alene eller med få. Godt for folkehelsa, og kanskje for husfreden? ;)
GENERELT BÅLFORBUD FRA 26. MARS: Brann- og redningssjefen har fattet vedtak om forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark fra og med torsdag 26. mars klokken 16.00. Dette på grunn av gult varsel om økt skogbrannfare, og at nødetatene må gjøre det de kan for å opprettholde beredskapen under corona-epidemien. Bålforbudet gjelder alle Rogaland brann og redning IKS sine eierkommuner: Gjesdal, Klepp, Kvitsøy, Sola, Randaberg, Sandnes, Stavanger, Strand og Time. På nettstedet www.rogbr.no/grillogild står det mer om hva forbudet innebærer. 
Hengekøyetur i Trollskogen på Hundvåg i Stavanger.
Hengekøyetur i Trollskogen på Hundvåg i Stavanger. Foto: Agnethe Larsen
Et forsiktig vårtegn. Plukkes varsom og settes på trappen til en venn.
Et forsiktig vårtegn. Plukkes varsom og settes på trappen til en venn. Foto: Kaja Storaker
Fra stein til stein på stien til Steinkjerringa.
Fra stein til stein på stien til Steinkjerringa. Foto: Karin Malmin Bøhn
Bildet er fra Hovatn 24 mars. Mye snø i fjellet og sannsynlig at det blir liggende en stund ut i juni. Det er derfor håp om muligheter til vårskiturer senere, men akkurat nå bør hyttene få stå ubrukte.
Bildet er fra Hovatn 24 mars. Mye snø i fjellet og sannsynlig at det blir liggende en stund ut i juni. Det er derfor håp om muligheter til vårskiturer senere, men akkurat nå bør hyttene få stå ubrukte.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 25. mars 2020