Uke 46 i Ryfylkeheiene

Kveldsstemning på Skåpet.
Kveldsstemning på Skåpet. Foto: Elin Falck

Med frosten som har vært er det nå flotte forhold for barmakstur innover heiene. Skal du over 5-600 meter vil det være is under den snøen som ligger. Både gode brodder og staver er fine å bruke på tur nå i mellomsesongen mellom høst og vinter.

En må forvente at nedbør kommer som snø over 500-700 moh. Skisesongen er enda et lite stykke unna. Det er viktig å følge med på både værmelding og temperaturene. Når snøen kommer vil det ikke være mulig å se de røde T-merkene. Pakk sekken for vintertur med gode klær, temos med varm drikke og vindsekk.

Hytter under 600 meter vil ikke få de store snømengende på en stund enda og er dermed  mulig å nå til fots. Dette gjelder eks. Kvitlen, Støle, Viglesdalen og Skåpet.

Tips er å sjekke  siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt spesielt nå i overgangen mellom høst og vinter. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Det er kommet 10 cm is på Ståvatn. Rundt hytta er det ca 10 cm med lett snø. Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Smør deg med litt tålmodighet til skisesogen er i gang. 


SULDALSHEIENE

Hytter under 600 meter vil være snøfrie en stund enda. Men følg godt med på både vær og temperatur. Nedbør må forventes som snø ved 900 meteres høyde. Pakk sekken for vintertur og ha med gode brodder, varm termos og vindsekk. Husk å ta med hodelykt, da det blir tidligere mørkt nå. Om du har et par truger kan de gjerne også være med. På små vann vil det nå komme is men store vann trenger en stund med kaldt og stille vær. 

Veien til Øvre Moen : Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no . Veien blir ikke brøytet når snøen kommer så pass på om du kjører innover. 

 Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Lite snødryss, men normalt mulig å gå hit på beina i november. 

Jonstølen 720 moh. Bare 20 min å gå opp til hytten fra parkeringen så her er det fint med en helgetur. Bare litt snødryss rundt hytta. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt vekk. Ny helårsbro planlegges våren 2020. 

Stranddalen 970 moh. 

Krossvatn 1090 moh.  

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh.   

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE

Hytter under 600 meter vil være snøfrie en stund enda. Men følg godt med på både vær og temperatur. Nedbør må forventes som snø ved 900 meteres høyde. Pakk sekken for vintertur og ha med gode brodder, varm termos og vindsekk. Husk å ta med hodelykt, da det blir tidligere mørkt nå. Om du har et par truger kan de gjerne også være med. På små vann vil det nå komme is men store vann trenger en stund med kaldt og stille vær.

Melands Grønahei 890 moh.  Enda mulighet for fottur. 

Eidavatn 1080 moh.  

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh.  Vil nok møte på snø på turen fra Viglesdalen.  Mulig å gå på gode brodder. 

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur.  

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Hytter under 600 meter vil være snøfrie en stund enda. Men følg godt med på både vær og temperatur. Nedbør må forventes som snø ved 900 meteres høyde. Pakk sekken for vintertur og ha med varm termos og vindsekk. Husk å ta med hodelykt, da det blir tidligere mørkt nå. Ta med brodder om det legger seg is over det hele. Det er fuktig i fjellet nå og frost om natta. Om du har et par truger kan de gjerne også være med. På små vann vil det nå komme is men store vann trenger en stund med kaldt og stille vær. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventes åpning er 20. mai 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er tatt inn. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh.  Enda mulighet for fottur og kun en liten cm med snø når du kommer oppover mot hytta. 

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er tatt ned.  Alternativ er å starte turen ved Skabaktjødn. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Hytter under 700 meter vil være snøfrie en stund enda. Men følg godt med på både vær og temperatur. Nedbør må forventes som snø ved 900 meteres høyde. Pakk sekken for vintertur og ha med varm termos og vindsekk. Husk å ta med hodelykt, da det blir tidligere mørkt nå. Om du har et par truger kan de gjerne også være med. På små vann vil det nå komme is men store vann trenger en stund med kaldt og stille vær

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh. 

Tomannsbu 750 moh. Enda mulighet for fottur men glatt og isete i høyden. Ta med brodder. 

Støle 530 moh. En del snø, og tykk glass-is under snøen enkelte steder. Bruk brodder på flere strekk, blant annet over Trongane, og den kneika som fører til Øyastøl.

Kvitlen 450 moh. Ligger lavt, så her er det fint å gå til fots. 

Skåpet 605 moh. Fortsatt mulig å gå til fots. Veien brøytes ikke ved snøfall, så følg med på værmeldingene før du parkerer bilen i Vinddalen over natten. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned. Brodder anbefales. 

Preikestolen 604 moh. Isete og glatt i skyggepartier der solen ikke får tint opp i løpet av dagen. Brodder anbefales. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Varm sovepose anbefales nå. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt etter åpning 10. mai 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. Perfekt hytte om du kun har 1 natt tilgjengelig. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte er stengt for sesongen. Åpner igjen 15 mai 2020. 

Flørli 50 moh.  

Både brodder og staver er fine å bruke på tur nå i mellomsesongen mellom høst og vinter.
Både brodder og staver er fine å bruke på tur nå i mellomsesongen mellom høst og vinter. Foto: Elin Falck
Litt snø på Støle 10 november. Bruk brodder på tur!
Litt snø på Støle 10 november. Bruk brodder på tur! Foto: Guro Waksvik
Blir ikke bedre enn dette. Her fra Blåsjø i helgen som var.
Blir ikke bedre enn dette. Her fra Blåsjø i helgen som var. Foto: Arve Hadland

Skrevet av Kaja Raa Storaker 12. november 2019