Uke 33 i Ryfylkeheiene

Ikke noe er som helt ferske multer rett i hånden.
Ikke noe er som helt ferske multer rett i hånden. Foto: Kaja Storaker

Nå byr naturen på seg selv og ta gjerne tid til sette deg rett i matfatet og forsyn deg av blåbær, multer og alt det gode du finner. Husk at været det kan skifte raskt i høyden så ta med ull og lue.  Nå merker vi også at det blir litt mørkere om kveldene så ta med hodelykt. 

Fra og med lørdag15 juni, og hver helg fremover til den 11. august vil det går båttransport til Dale. Herfra er det fint å ta turen opp til Dalsnuten. Sjekk tider under Båt og buss til fjels. 

 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Lite snø og lav vannføring. 

Haukeliseter 1000 moh.  Flotte forhold for fotturer sørover. Broene er ute og det er enkelt og krysse de andre bekkene. På Ståvann er padle sesongen er i gang!  Hva med å leie kano/kajakk? Det er en av mange kjekke aktiviteter. Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips og de aller ferskeste oppdateringer om forholdene. De har også en egen facebook side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh.  Absolutt ingen snø på stiene bortsett fra i Kyrkjesteinsskaret hvor det var mye mindre enn vanlig og hard skare/ glatt

SULDALSHEIENE

Veien til Øvre Moen er åpen. Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se https://www.suldal.kommune.no 

Statkraft driver oppgraderingsarbeid på Ulla-Førre anlegget. I den forbindelse er det endringer i vannstanden endel steder tom september 2019. Sandsavatnet er derfor lavere enn normalt, og alle bekkeinntak fra Grasdalen i Hjelmeland til området rundt Jonstølen i Suldal er stengt. det er derfor økt vannføring nedenfor disse bekkeinntakene i sommer. For mer info se varsel Statkraft

Det er populært å sykle inn på anleggsvei langs Blåsjø. Denne er låst med bom oppe ved Oddatjørndammen. Bommen er åpen for allmenn ferdsel 15. august til 30. september, da du kan du kjøre inn til Beinvasskilen. Dette er ca 8 km før Storevassdammen. Anleggsveien er asfaltert og perfekt å sykle på for store og små. Garantert ingen trafikk. 

Kvanndalen 611 moh. Fine forhold for fotturer. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fine forhold.

Jonstølen 720 moh. Bekkeinntaket i Jonstølånp nedenfor Jonstølen er stengt, det er derfor høyere vannstand enn normalt her. Også i Gaukstølånå, på ruta mot Bleskestadmoen er inntaket stengt. Følg merket rute.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er på plass. 

Stranddalen 970 moh. Flotte forhold. Betjent sesong er i full gang. Siste dag er 22 september. Det er økt vannstand i Kvilldalsånå pga arbeid med damanleggene. Dette berører ikke merket rute fra Kjetilstadlia (Saurdal) til Stranddalen. 

Krossvatn 1090 moh.  Fine forhold. Lite vann i bekker og elver. Lite vann også i Pøyleånå.

Vassdalstjørn 1120 moh.   Fine forhold

Hovatn 1111 moh.  Fine forhold

Storsteinen 950 moh. Fine forhold. Beregn litt vading på vei fra sør for Storsteinen til Litle Auårdal, på nordsiden av Sjonaråsen.

HJELMELANDSHEIENE

Statsnett har følgende melding: I 2019 sesongen blir det grunnarbeid og mastereising på hele strekket gjennom Grasdalen og ned til Lysebotn. Dette arbeidene medfører helikoptertrafikk og aktivitet på bakken med graving og betongarbeid.

Melands Grønahei 890 moh.  Fine forhold for fottur.

Eidavatn 1080 moh. Fine forhold

Nilsebu 730 moh. Fine forhold

Grasdalen 630 moh. Fine forhold. Pga oppgraderingsarbeid er bekkeinntak i regulerte elver stengt, vannføringen kan derfor være høyere enn normalt mange steder.

Stakken 760 moh.  Fine forhold 

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur.  

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Fine forhold for fotturer. Stiene er snøfrie. 

Litle Aurådal 995 moh. Beregn litt vading på vei fra sør for Storsteinen til Litle Auårdal, på nordsiden av Sjonaråsen

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er satt ut. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold for fottur. 

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er på plass og det er fint å gå inn til hytta til fots. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Fine forhold for fotturer.

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh. Flotte forhold for fottur. 

Blåfjellenden 600 moh Flotte forhold for fottur. 

Sandvatn 910 moh. Flotte forhold for fottur. 

Tomannsbu 750 moh. Flotte forhold for fottur. 

Støle 530 moh. Flotte forhold for fottur. 

Kvitlen 450 moh. Flotte forhold for fottur. 

Skåpet 605 moh. Flotte forhold for fottur. Også fine forhold på ruta videre til Flørli.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet1110 moh Følg gjerne med på facebook på: Kjerag Tourist Information. Her legges det daglig ut informasjon om forholdene. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for dagsturer på beina. Ta gjerne en kikk på facebook under Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Sovepose anbefales. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt i 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er åpen og klar for overnatting og herlig servering. 

Flørli 50 moh.  Flørlitrappene har fine forhold. 

Tomannsbu
Tomannsbu Foto: Simen Haughom
Sommerkveld på Taumevatn.
Sommerkveld på Taumevatn. Foto: John Petter Nordbø

Skrevet av Kaja Raa Storaker 8. august 2019