Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Sommer i Ryfylkeheiene

Utsikt mot Snønuten fra Såta i slutten av juli.
Utsikt mot Snønuten fra Såta i slutten av juli. Foto: Foto: Preben Falck

Det er sommer i Ryfylkeheiene! Tørre forhold i første del av juli og lite snø har gitt tidlig sesongstart og fine forhold. Nå byr naturen på seg selv og ta gjenre tid til å plukkke blåbær og multer. Husk likevell at det kan skifte raskt i høyden så ta med ull og lue. 

Fra og med lørdag15 juni, og hver helg fremover til den 11. august vil det går båttransport til Dale. Herfra er det fint å ta turen opp til Dalsnuten. Nytt av året er også båttrasport hver søndag fra Bakerens Paradis ( Lauvik) til Refså kai. Herfra kan du gå til Preikestolen.  Sjekk tider under Båt og buss til fjels. 


Sommerens føremelding blir oppdatert etterhvert som vi får inn ny informasjon.Føremeldinger er sist oppdater 22 juni.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh.  Flotte forhold for fotturer sørover. Lite snø igjen og relativt tørre og fine stier. Broene er ute og det er enkelt og krysse de andre bekkene. På Ståvann er padle sesongen er i gang!  Hva med å leie kano/kajakk? Det er en av mange kjekke aktiviteter. Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips og de aller ferskeste oppdateringer om forholdene. De har også en egen facebook side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh.  Det ligger enda snø i Turistskaret men det er ikke noen problem å gå. 

SULDALSHEIENE

Veien til Øvre Moen er åpen. Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se https://www.suldal.kommune.no 

Statkraft driver oppgraderingsarbeid på Ulla-Førre anlegget. I den forbindelse er det endringer i vannstanden endel steder tom september 2019. Sandsavatnet er derfor lavere enn normalt, og alle bekkeinntak fra Grasdalen i Hjelmeland til området rundt Jonstølen i Suldal er stengt. det er derfor økt vannføring nedenfor disse bekkeinntakene i sommer. For mer info se varsel Statkraft

Det er populært å sykle inn på anleggsvei langs Blåsjø. Denne er låst med bom oppe ved Oddatjørndammen. Bommen er åpen for allmenn ferdsel 15. august til 30. september, da du kan du kjøre inn til Beinvasskilen. Dette er ca 8 km før Storevassdammen. Anleggsveien er asfaltert og perfekt å sykle på for store og små. Garantert ingen trafikk. 

Kvanndalen 611 moh. Fine forhold for fotturer. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fine forhold.

Jonstølen 720 moh. Bekkeinntaket i Jonstølånp nedenfor Jonstølen er stengt, det er derfor høyere vannstand enn normalt her. Også i Gaukstølånå, på ruta mot Bleskestadmoen er inntaket stengt. Følg merket rute.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er på plass. 

Stranddalen 970 moh. Flotte forhold  og det meldes til og med om at badesesongen er i gang. Betjent sesong er i full gang. Siste dag er 22 september. Det er økt vannstand i Kvilldalsånå pga arbeid med damanleggene. Dette berører ikke merket rute fra Kjetilstadlia (Saurdal) til Stranddalen. 

Krossvatn 1090 moh.  Fine forhold

Vassdalstjørn 1120 moh.   Fine forhold

Hovatn 1111 moh.  Fine forhold

Storsteinen 950 moh. Fine forhold

HJELMELANDSHEIENE

Statsnett har følgende melding: I 2019 sesongen blir det grunnarbeid og mastereising på hele strekket gjennom Grasdalen og ned til Lysebotn. Dette arbeidene medfører helikoptertrafikk og aktivitet på bakken med graving og betongarbeid.

Melands Grønahei 890 moh.  Fine forhold for fottur.

Eidavatn 1080 moh. Fine forhold

Nilsebu 730 moh. Fine forhold

Grasdalen 630 moh. Fine forhold. Pga oppgraderingsarbeid er bekkeinntak i regulerte elver stengt, vannføringen kan derfor være høyere enn normalt mange steder.

Stakken 760 moh.  Fine forhold 

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur.  

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Fine forhold for fotturer. Stiene er snøfrie. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er satt ut. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold for fottur. 

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er på plass og det er fint å gå inn til hytta til fots. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Fine forhold for fotturer.

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh. Flotte forhold for fottur. 

Blåfjellenden 600 moh Flotte forhold for fottur. 

Sandvatn 910 moh. Flotte forhold for fottur. 

Tomannsbu 750 moh. Flotte forhold for fottur. 

Støle 530 moh. Flotte forhold for fottur. 

Kvitlen 450 moh. Flotte forhold for fottur. 

Skåpet 605 moh. Flotte forhold for fottur. Også fine forhold på ruta videre til Flørli.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet1110 moh Følg gjerne med på facebook på: Kjerag Tourist Information. Her legges det daglig ut informasjon om forholdene. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for dagsturer på beina. Ta gjerne en kikk på facebook under Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Nytt for i år : Fra Bakerens Paradis (ved Lauvik) kan du hver søndag fom 7 juli tom 4 august ta veteranbåten Riskafjord inn til Lysefjorden og Preikestolen. På dagens første avgang legger båten til ved Refså kai. Her kan du hoppe av for en flott gåtur opp til Preikestolen for så å hoppe på Riskafjord igjen senere på dagen som tar deg tilbake igjen til Bakernes Paradis. Rundturen frem og tilbake tar ca 1 1/2 time. Se mer informasjon og priser på Bakerens Paradis 

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Sovepose anbefales. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt i 2020. 

Songedalen 390 moh. Barmark og traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er åpen og klar for overnatting og herlig servering. 

Flørli 50 moh.  Flørlitrappene har fine forhold. 

fine forhold mellom Haukeliseter – Holmavatn – Kvanndalen, ikke særlig mye snø igjen og relativt tørre og fine stier. Broene er ute og det er enkelt og krysse de andre vannene.
fine forhold mellom Haukeliseter – Holmavatn – Kvanndalen, ikke særlig mye snø igjen og relativt tørre og fine stier. Broene er ute og det er enkelt og krysse de andre vannene. Foto: Marcus Andersson
Lykken finner du på fjellet
Lykken finner du på fjellet Foto: Anne von Erpecom
Utsikt fra Holmavatn.
Utsikt fra Holmavatn. Foto: Marcus Andersson
Flott og sommerlig på Kvanndalen.
Flott og sommerlig på Kvanndalen. Foto: Siri Berland Reinertsen
Sommerstemning på Stranddalen
Sommerstemning på Stranddalen Foto: Preben falck
Kvitlen.
Kvitlen. Foto: Barnas Turlag
Opp fra Bjordal til Kvitlen.
Opp fra Bjordal til Kvitlen. Foto: Barnas Turlag
Børsteinen turisthytte.
Børsteinen turisthytte. Foto: John Petter Nordbø
Grautheller.
Grautheller. Foto: John Petter Nordbø
Tomannsbu.
Tomannsbu. Foto: John Petter Nordbø
Bro til Kvanndalen.
Bro til Kvanndalen.
Bro til Børsteinen. Bildet er tatt sommeren 2018.
Bro til Børsteinen. Bildet er tatt sommeren 2018.
Bro over Stakkåna.
Bro over Stakkåna.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 9. juli 2019