Uke 16 i Ryfylkeheiene

Vårskitur. På med skifeller og solkrem.
Vårskitur. På med skifeller og solkrem. Foto: Preben Falck

For en påske vi har hatt til nå og det er virkelig flotte forhold på fjellet. Skiforholdene og føret er ganske hardt og isete. Da kalde nettene lager en hard skare og selv om sola skinner klarer den ikke å tine noe særlig. Et tips er å nyte morgenkaffen en god stund før en legger turen ut.  Kanskje finne noen gode solsider å renne ned på ettermiddagen. Det er meldt litt mildere fra torsdag avsom kan endre forholdene noe.  

Det er nok snø og fine forhold fra 700 meters høyde. På vann ved ca 800 moh er det i utgangspunktet god is, men det danner seg raskt overvann og gliper i isen langs land. Pass på inn og utoser. Under skien anbefales feller eller isklister til skare, og universal eller rødt klister utpå dagen når det øverste snølaget er smeltet litt. Eventuelt isklister og universal i to lag. Dette gjelder frem til det kommer nysnø. 

Det er nå kvistet inn til alle hytter som er merket på Kvistekaret. Vi setter pris på om du hjelper oss å rette opp kvist som eventuelt har falt ned.  Alle hyttene har fått påfyll av proviant, gass og ved.  I påsken treffer du hyttevakter på 15 av våre hytter, og dette gjelder: 
HolmavatnStranddalenKrossvatnKringlevatnLitle AurådalSkåpetJonstølenStorevatnGrauthellerTaumevatnÅdneram anneks,  SandvatnBlåfjellendenTomannsbu og Langavatn.  

I lavlandet er det tørt og fine forhold for fottur inn til Viglesdalen, Skåpet og Kvitlen. 

Husk solkrem og vi minner om at det tørre og fine været gjør at det er stor skogbrannfare i alle fylker. 


Ny app for betaling av overnatting og  proviant er nå tilgjengelig og kan lastes ned.

  1. Gå inn på Google Play eller App Store og søk opp "DNT Hyttebetaling". Appen er tilgjengelig for IOS og Android.
  2. Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen og registrer deg på den. Den kan brukes både av medlem og ikke medlem.
  3. Når du kommer fram til hytta skriver du deg inn i protokollen. Så kan du registrere overnatting og proviant fortløpende.
  4. Dersom du har dekning på hytta betaler du på stedet. Uten dekning velger du "Betal senere" i appen, og gjør opp så snart du får dekning. Du vil få et varsel fra appen om manglende betaling når du kommer i dekning.

Denne app'en erstatter en tidligere app (DNT Mobilt medlemskort) som har vært brukt som en prøveording på STFs hytter. Den gamle app'en kan nå ikke lenger brukes

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Perfekte forhold både for fjellski og toppturer. Topptursesongen er nå skikkelig i gang og spør gjerne i resepsjonen om forslag. 

Alle løypene er kvistet: Kjelaløypa, Ulevåløypa og ned til Holmavatn. 

Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips og de aller ferskeste oppdateringer om forholdene. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Flotte skiforhold hele veien for fjellski.  Kvistet inn til hytta. 

SULDALSHEIENE

Flekkevis med snø under 700 meter. Skikkelig snødekke over 800 meter.  Viktig å følge med i bekkedaler. I høyden er det overvannet som lå tidligere i måneden nå blitt et ekstra lag med is.  Fine skiforhold i høyden men til tider krevende på grunn av skare. Skal du mellom Bleskestadmoen og Ådneram anbefaler vi kvistet rute direkte fra Bleskestadmoen til Krossvatn og ikke ned til Jonstølen. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Kvisteløypa mellom Jonstølen og Bleskestadmoen er lagt på sommerstien.  Gaukstølåna er helt åpen. Skitstølvannet er også åpent ved elveutløpene. Det er bart nesten fra rett etter nedkjøring fra Jonstølen og til Gaukstølen. Fra Gaukstølen og et stykke inn går det å gå på ski. Når du begynner oppstigningen mot Skitstølen så er dette mer for de med gode skiferdigheter. Fra Krokvasstølen er det greit  å gå på ski. 

Jonstølen 720 moh. Her er snøen smeltet på veien og en kan kjøre til Moskar. Fint å gå på ski på veien inn til Mostøl og opp bakkene til Jonstølen. Noen partier med barmark, men stort sett skiføre hele veien 14. april. Godt vårskiføre fra hyttta og innover Kyrkjesteinsdalen. Skare hele dagen selv om det var sol, så har vært lite snøsmelting den siste uken.

 Flere har tatt turen på randonee til Snønuten. Melding om skare også her. 

Lite snø og krevende forhold i Gaukstøljuvet, på ruta mellom Jonstølen og Bleskestadmoen. Følg sommerløype på nordsiden av elva.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt ned. 

Stranddalen 970 moh. Den selvbetjente delen er nå klar.  Ikke mulig å bestille seng på forhånd enda. Det er stort sett dårlige skiforhold under 600 moh og du må nok være forberedt på å bære ski litt om du starter fra Kjetelstadlia og skal til Stranddalen

Krossvatn 1090 moh. Kvistet inn til hytta. Flotte skiforhold 

Vassdalstjørn 1120 moh. Kvistet inn til hytta. Flotte skiforhold 

Hovatn 1111 moh. Kvistet inn til hytta. Flott skiforhold.

Storsteinen 950 moh. Kvistet inn til hytta . Flotte skiforhold. 

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh.  

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Det er ok føreforhold innover. Isen på Nilsebuvann er i forbindelse med isfiske målt til ca 60 cm. Dette i slutten av mars måned. Vær obs på betydelig overflatevann ved plussgrader. Gode snøforhold østover Storådalen.

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh.  

Viglesdalen 425 moh. Fine og tørre forhold for fottur. Våren er virkelig flott inn til hytta. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Sira Kvina melder at det fra mandag 1 april vil bli brøytet inn annleggsveien fra Ådneram til Duge Kratftsasjon. Det vil  være mulig å gå på ski ved siden av veien selv om dette ikke er optimalt. En kan også holde venstre side av elevn fra Åderam og opover et stykke.  Svartevatn (900 moh) er farbart.

Hyggelig tilleggs info for Kringlevatn og Svartevatn til Litle Aurådal. Denne turen har så gode forhold og det er 3 år side sist den ble kvistet. Her har en mulighet til å få en flott rundtur! 

Litle Aurådal 995 moh. Kvistet inn til hytta og fine skiforhold. 

Grautheller 770 moh. Kvisteløype går nå inn til Duge kraftstasjon, tar av etter helårsbro og videre over Grauthellervatn. Det er ikke farbart over bekk/elv fra Grauthellervatn. 

Kringlevatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. Bedre forhold enn på lenge.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Kvistet inn til hytta. Fine skiforhold. 

Taumevatn 750 moh. Flotte forhold i høyden og nok snø. Følg veien og sommerstien mellom Elsvatn og Holmvatn. Overvann må forventes utover dagen på Taumevatn 783 moh OBS! Det er hvert år noe overvann i starten og slutten av vintersesongen de siste 300 m før du går av nordre enden av kvisteruta. Nærmere bestemt mellom holmen og land.  På ski er det som regel enkelt å gå utenom spor fra snøskuter om det ligger vann i kvistetraseen.

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Fine skiforhold i daler og over vann mellom Sandvatn og Børsteinen. Fra Ådneram kan en følge veien et stykke før en tar av i terrenget og inn til hytta. Flott opp bakken som er merket med stiplet linje et lite stykke før sommerstien. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Det er grovkornet fuktig påskesnø over hele området. Det betyr at snøen er hard om morgen etter nattefrost. Ut over dagen blir det mykere når sol og plussgrader får tint det øverste snølaget. Etterlengtede kulderader og nattefrost i høyden gjør at vannene igjen fryser på. Men vær obs på inn og utoser. Denne helgen var det mange som startet i hyttebyen i Hunnedalen og gikk kvistet løype til Sandvatn via Øyarvatn. Det meldes om god snø og is på Øyarvatn, men det er mindre snø nede ved hyttebyen enn det er ved Lortabu, og den er enda råtnere. Kommer det overvann og ekle forhold på Øyarvatn, anbefaler vi traseen over Stuthei, men den er ikke kvistet. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. Fra Langavatn og videre til Kjerag er det god is og flotte snøforhold. Merk at det ikke er kvistet her. 

Blåfjellenden 600 moh. Kvistet inn til hytta. Men ikke de første 200 meterne gjennom hyttefeltet. Lite snø i bakken ned mot hytta. 

Sandvatn 910 moh. Ved Lortabu omtales snøen som råtten. Det betyr at den har en slags slush konsistens med liten bæreevne. Snøforhold og snømengde endres fort til det bedre når en begynner oppstigningen langs Lyse bekken til toppen av bakken. Innover fra toppen av bakken er det nydelig påskeføre.
Isen på vannene er tykk, men den ligger i mange lag. På selve Sandvatn har vi målt isen til 5-7 lag med vann og issørpe mellom hvert islag. Det nederste laget der våre målinger ble gjort er ca 30 cm og ligger nesten 1,5 meter ned. Ved mye overvann anbefaler vi at alle går rundt vannene. Hold uansett stor avstand til innos og utos. Ikke stol på gamle spor og gjør egne trygge vurderinger. Er du usikker så gå rundt! Det er kvistet over snøbro like nedenfor bro ved Mangærnane på vei til Sandvatn. Om det kommer mildvær og elven åpner seg, bruk da helårsbroen 50 m høyere oppe. 

Turen fra Sandvatn mot Langavatn og videre til Kjerag meldes helt topp med god is og flotte snøforhold.

Tomannsbu 750 moh. Kvistet inn til hytta. Hold til venstre opp bakken slik at du har den åpne elven på høyre side. Da følger du sommerstien et stykke til du kommer opp på vannet. 

Støle 530 moh. Mulig å gå på ski fra Skreå og Tomannsbu. Det er ikke kvistet inn til Støle. 

Kvitlen 450 moh. Barmark og mulig for fottur inn til hytta. 

Skåpet 605 moh. Barmark og fine forhold for fottur inn til hytta. Kan være vått enkelte steder. Bruke gode fjellsko.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Barmark på nordsiden fra Preikestolen til Lyseboten. Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet. Ikke mulig å gå på beina. Vi antar fotsesongen starter i midten av mai. Dette er avhenging av når og hvor fort snøen smelter. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for dagsturer på beina. Ta gjerne en kikk på facebook under Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Sovepose anbefales. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt i 2020. 

Songedalen 390 moh. Barmark og traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen og åpner igjen 20 mai 2019. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​ Barmarksforhold også opp til Flørlistølen. En må forvente litt snø i toppen av trappene men det skal gå greit å gå på beina. 

Når føret er hardt kan det være greit å ta beina fatt
Når føret er hardt kan det være greit å ta beina fatt Foto: Preben Falck
Flotte forhold på ruta mellom Bleskestadmoen og Krossvatn.
Flotte forhold på ruta mellom Bleskestadmoen og Krossvatn. Foto: Preben Falck
Vårlig i sørhellingene bak Jonstølen, likevel mulig å finne gode renner med herlig påskesløsj.
Vårlig i sørhellingene bak Jonstølen, likevel mulig å finne gode renner med herlig påskesløsj. Foto: Preben Falck
Hovatn.
Hovatn. Foto: Per Henriksen
Gode skiforhold i området ved Krossvatn 14. april. Overvannet fra tidligere i vinter har frosset til solid is.
Gode skiforhold i området ved Krossvatn 14. april. Overvannet fra tidligere i vinter har frosset til solid is. Foto: Preben Falck
17 timer og 15 min fra Haukeli til Ådeneram! Bra jobba av Sjur Obrestad Gabrielsen, Erlend Widerøe og Fredrik Svendal. Velfortjent påskeferie.
17 timer og 15 min fra Haukeli til Ådeneram! Bra jobba av Sjur Obrestad Gabrielsen, Erlend Widerøe og Fredrik Svendal. Velfortjent påskeferie. Foto: Fredrik Svendal
Sandvatn 7 april.
Sandvatn 7 april. Foto: Atle Osmundsen
Tomannsbu. Her er hyttevakt og herlig påskesteming.
Tomannsbu. Her er hyttevakt og herlig påskesteming. Foto: Per Henriksen
Børsteinen 10 april. Det er ikke kvistet inn til hytta. Fint å starte øverst fra Ådneram hyttegrend. Lyseveien er ikke brøytet. Følg den eller bruk kart og ta av ut i det flotte terrenget.
Børsteinen 10 april. Det er ikke kvistet inn til hytta. Fint å starte øverst fra Ådneram hyttegrend. Lyseveien er ikke brøytet. Følg den eller bruk kart og ta av ut i det flotte terrenget. Foto: Per Henriksen
Alt klart til påske på Eidavatn. Merk at det ikke er kvistet inn hit.
Alt klart til påske på Eidavatn. Merk at det ikke er kvistet inn hit. Foto: Per Henriksen
Fine forhold på vei opp til Snønuten fra Jonstølen.
Fine forhold på vei opp til Snønuten fra Jonstølen. Foto: Karen Malena Kyllesø
Flott å gå på beina inn til Viglesdalen.
Flott å gå på beina inn til Viglesdalen. Foto: Annika Reinertsen
Den nye hytta i Viglesdalen er klar til bruk. Offisiell åpning er den 12 mai.
Den nye hytta i Viglesdalen er klar til bruk. Offisiell åpning er den 12 mai. Foto: Annika Reinertsen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 16. april 2019