Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Uke 12: Ryfylkeheiene 

"Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves".  Nå er vinteren her.
"Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves". Nå er vinteren her. Foto: John Petter Nordbø

Mer snø, kvistede ruter og kaldt vintervær venter på deg!  Alt ligger godt tilrette for en flott senvinter, og om dette holder kan vi få en drømmepåske. Hjelp oss å vedlikeholde kvisteløypene. Rett opp kvist om den er bøyd ned av snø eller is.

NB! En del brukere opplever problemer med hyttebetaling via appen ved at de ikke får registrert nytt betalingskort. Har du lagret kortet ditt i appen fra før, kan du bruke den som normalt. Hvis ikke kan du gjerne betale på Vipps.  Søk «Stavanger Turistforening» under Kjøp og betal. Finn «Hytter & Proviant – STF» . Trykk på «Utforsk butikken». Husk å skrive navnet på hytten i kommentarfeltet.  Ny og oppdatet app er forventet ferdig vinteren 2019

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Mars viser seg fra sin beste side, og har sikret vinteren en god stund fremover. 

Alle løypene er kvistet: Kjelaløypa, Ulevåløypa og ned til Holmavatn. 

Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips og de aller ferskeste oppdateringer om forholdene. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Flotte skiforhold og masse snø. Kvistet inn til hytta. 

SULDALSHEIENE

Overvann er nå blitt et ekstra lag med is. Bra skiforhold fra 700 meters høyde, og Gullingen som ligger på 518 moh har akkurat nok snø.

Kvanndalen 611 moh. Fint å gå på ski tur/retur fra Kvanndalsdammen.  Det brøytes et stykke oppover veien, men pass på at du parkere slik at du kommer deg ut ved store snøfall og manglede brøyting. 

Bleskestadmoen 711 moh. Start Bleskestad 205 moh. og en må bære ski i en time til ca 500 moh. gjennom skogen. Mye stigning, men god sti. 

Jonstølen 720 moh. Parkering ved Vetrhus. Veien fra Vetrhus til Moskar brøytes fredag før palmelørdag. Veien videre inn til parkeringsplass før Jonstølen brøytes først når skisesong er over. Fint å gå på ski fra parkeringen på veien opp, to timer i rolig tempo. Følg veien eller gå over isen på Mosvatnet til p-plass for Jonstølen, deretter opp dalsøkk og over toppen bak hytta. Nok snø og greie forhold i traseen mot Bleskestadmoen og Krossvatn. Avblåst og lite snø på toppene rundt hytta. Lite utvalg av proviant på hytta, blir etterfylt. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt ned. 

Stranddalen 970 moh. Den selvbetjente delen er nå klar.  Ikke mulig å bestille seng på forhånd enda. Det kom 30-40 cm snø i helgen som var så nå er det fine forhold. 

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh.  

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh.  

Viglesdalen 425 moh. Vi antar det er mulig å gå på beina inn til hytta nå, og at det kun vil være glatte/isete partier. Men en skal ha i mente at stein kan løsne langs fjellsidene når snøsmelting pågår. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Endelig kan vi melde om at Svartevatn (900 moh) er farbart og det er kvistet fra Grautheller til Litle Auredal og Storsteinen denne uken. Bra med nysnø på fjellet. Flotte forhold. Kvistet ferdig Rundt Svartevatn i dag. Veien inn til Flatstøldalen er ikke brøytet og er kvistet med bambuspinner som står langs veien

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Kvistet inn til hytta.

Kringlevatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Kvistet inn til hytta. 

Taumevatn 750 moh. Flotte forhold og mer enn nok snø. Vann Taumevatn 783 moh - mer enn 20 cm stålis. OBS! Det er hvert år noe overvann i starten og slutten av vintersesongen de siste 300 m før du går av nordre enden av kvisteruta. Nærmere bestemt mellom holmen og land.  På ski er det som regel enkelt å gå utenom spor fra snøskuter om det ligger vann kvistetraseen.

Ådneram 580 moh.  Nysnø og fine forhold 

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Fine skiforhold i daler og over vann mellom Sandvatn og Børsteinen. Til sammenligning ligger det 5 meter mindre snø enn i 2015. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Etterlengtede kulderader i høyden gjør at vannene igjen fryser på. Men vær obs på inn og utoser. Mer snø og is på alle vann har gjort at vi nå har fått kvistet i henhold til kvistekaret. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Blåfjellenden 600 moh. Kvistet inn til hytta. Men ikke de første 200 meterne gjennom hyttefeltet. 

Sandvatn 910 moh.  Det er kvistet over snøbro like nedenfor bro ved Mangærnane på vei til Sandvatn. Om det kommer mildvær og elven åpner seg, bruk da helårsbroen 50 m høyere oppe. 

Tomannsbu 750 moh

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh

Skåpet 605 moh. Fra 5-7 cm snø i starten av løypa, til 50 cm oppe ved hytta. Temperaturer rundt nullpunktet gjør at man ikke kan stole nok på snøen til å ta med ski, men vær forberedt på å måtte jobbe godt for å nå målet. Bruk gode sko og ha gjerne med brodder og staver. Ta med hodelykt til bruk inne på hyttene. Når solen står så lavt som den gjør nå, klarer den ikke alltid å lade solcellepanelet nok. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet

Preikestolen 604 moh.  Snø på platået og den øverste delen av stien. Forholdene vil varier fra dag til dag avhengig av om temperaturen er på den blå eller røde siden. Preikestolen fjellstue har åpent fra kl 12 - 20 hver dag. Brodder, sko, ytterklær, staver og hodelykter kan leies i respesjonen. Ta gjerne en kikk på facebook under Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Sovepose anbefales. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt i 2020. 

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen og åpner igjen 20 mai 2019. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​ Barmarksforhold også opp til Flørlistølen. 

Svartevatn. Gode forhold. Snø 30 cm -  15 cm is  - 40 cm snø nedre islag variere fra 10 og 25 cm is. Med 5 cm vann mellom.
Svartevatn. Gode forhold. Snø 30 cm - 15 cm is - 40 cm snø nedre islag variere fra 10 og 25 cm is. Med 5 cm vann mellom. Foto: Per Henriksen
Litle Aurådal kl 06:00 19 mars. Magisk og alt er hvit
Litle Aurådal kl 06:00 19 mars. Magisk og alt er hvit Foto: Per Henriksen
Litle Aurådal.  Praktisk å ha all snøen bak hytta!  Her var det 3,5 m med snø.
Litle Aurådal. Praktisk å ha all snøen bak hytta! Her var det 3,5 m med snø. Foto: Per Henriksen
Storstein.
Storstein. Foto: Per Henriksen
Storstein.  Sikringshytta ligger til venstre i bilde.
Storstein. Sikringshytta ligger til venstre i bilde. Foto: Per Henriksen
Rundt Skåpet ligger det bortimot 50cm snø. Bildet er tatt 16 mars.
Rundt Skåpet ligger det bortimot 50cm snø. Bildet er tatt 16 mars. Foto: Torkel Berland Reinertsen
Bilde tatt fra Skåpet og nedover stien. Godt med snø, så truger kan være aktuelt å ta med for de siste kilometerne. Bildet er tatt 16 mars.
Bilde tatt fra Skåpet og nedover stien. Godt med snø, så truger kan være aktuelt å ta med for de siste kilometerne. Bildet er tatt 16 mars. Foto: Torkel Berland Reinertsen
Bilde tatt ganske tidlig på stien til Skåpet. 5-7cm snø gjør at det går fint å gå, men snømengden stiger fort. Bildet er tatt 15 mars.
Bilde tatt ganske tidlig på stien til Skåpet. 5-7cm snø gjør at det går fint å gå, men snømengden stiger fort. Bildet er tatt 15 mars. Foto: Torkel Berland Reinertsen
Lortabu mandag 18 mars. Retning Sandvatn.
Lortabu mandag 18 mars. Retning Sandvatn. Foto: Per Henriksen
Flott i oppstigningrn gjennom bjørkeskogen fra Flatstøl opp Bekkjadalen til Taumevatn.
Flott i oppstigningrn gjennom bjørkeskogen fra Flatstøl opp Bekkjadalen til Taumevatn. Foto: Preben Falck
Taumevatn 16 mars. påfyll av snø og fine forhold i Taumevassheia.
Taumevatn 16 mars. påfyll av snø og fine forhold i Taumevassheia. Foto: Preben Falck
Jonstølen 17 mars.
Jonstølen 17 mars. Foto: Hanne Carine Jensen.
Fine forhold både for ski, toppturer og kiting på Haukeliseter.
Fine forhold både for ski, toppturer og kiting på Haukeliseter. Foto: Håkon Aartun

Skrevet av Kaja Raa Storaker 20. mars 2019