Uke 49 i Ryfylkeheiene

Årets hvitevarer har lagt seg på Haukeliseter. Bildet er tatt 5. desember.
Årets hvitevarer har lagt seg på Haukeliseter. Bildet er tatt 5. desember. Foto: Håkon Aartun

Vinteren og snøen er endelig på vei! Skal du  til fjells bør du ha pakke for vintertur selv om snøgrensen er på rundt 800 -1000 meter. Det er varierende forhold, så ikke velg de nyeste skiene. Det kan være lurt å ta med truger og i alle fall er brodder. Husk gode klær, sko, hodelykt og vindsekk. Nå når snøen legger seg vil de røde T-ene forsvinne , så planlegg turen godt og ta med kart og kompass.

NB! En del brukere opplever problemer med hyttebetaling via DNTs app, ved at de ikke får registrert nytt betalingskort. Har du lagret kortet ditt i appen fra før kan du bruke den som normalt. Hvis ikke kan du betale på Vipps.  Søk «STF» under Kjøp og betal • Finn «Hytter & Proviant – STF» • Trykk på «Utforsk butikken»- Husk å skrive navnet på hytten i kommentarfeltet.  Ny og oppdatet app er forventet ferdig årsskifte 2019.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

GENRELT: Hytter under 600 meter har barmarksforhold, men det er nok glatt og isete på stien. Viglesdalen, Skåpet og Kvitlen er mulig å gå på beina. Husk bare at dagene er korte så beregn tiden. Ved korte dager er tiden ideell for nærturer, og det er mye å velge i området både rundt Gramstad, Peikestolen fjellstue og Madland/Gjesdal.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Det har kommet bra med snø sist helg og det ventes mer i løpet av de neste 48 timene. Fine forhold for å begynne å gå på fjellski, litt variert snømengde i terrenget men ikke noe problem å komme seg frem. Topptursesongen trenger litt mer snø men for de ivrige har sesongen begynt så vidt.Isen på Ståvatn er sikker og det er mulig å krysse over både med ski og bra forhold for de som ønsker å kite.

Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips.   

Broene mellom Haukeliseter og Hellevssbu er tatt inn. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. 

SULDALSHEIENE

Vær obs på kjøreforhold  innover mot Blåsjø. Når snøen kommer blir veien ikke brøytet. 

Anleggsveien sørover langs Blåsjø er låst med bom oppe ved Oddatjørndammen.  

Kvanndalen 611 moh. Ny helårsbro er montert ved Tronggjo, ca. en km sør for hytta over Kvanndalsåna på vei mot Holmavatn.

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er satt opp.  

Stranddalen 970 moh. Den selvbetjente delen er nå klar.  Ikke mulig å bestille seng på forhånd enda. 

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Generelt vått i terrenget og ved minusgrader blir det nok glatt og isete enkelte steder. 

Melands Grønahei 890 moh.  

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh.  

Viglesdalen 425 moh. Den nye hytta i Viglesdalen er ferdig og klar for overnatting. Fint å gå på beina men litt glatt enkelte steder. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen på nordsiden av vannet er nå tatt inn. Det samme gjelder båten. Det skal være greit å vade over elven på nordsiden av vannet. Den midlertidige helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. 

Kringlevatn 940 moh. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. 

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Broa til Børstein er tatt inn for sesomgen. Det er mulig å gå opp skaret fra Skabaktjødn og komme ned til hytta ovenfra.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Her må vi forvente vekslende forhold av bart, istete og snø. Unntaket er Skåpet som ligger på 600 meter. 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh

Sandvatn 910 moh. 

Tomannsbu 750 moh

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh

Skåpet 605 moh. Fine forhold på stien inn til Skåpet men vått. Bruk gode fjellsko eller støvler. Ta med hodelykt til bruk inne på hyttene. Når solen står så lavt som den gjør nå klarer den ikke å lade solcellepanelet nok. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vindalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: 

Se webcame fra Hunnadalen    

LYSEFJORDEN

Sesongen for fotturer til Kjerag er over og kjettingene langs den første stigningen er tatt inn. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet.  Kjettingene er tatt inn og vi anbefaler å vente til våren 2019 om en har tenkt på fottur. Når snøen kommer kan en gå på ski via Langavatn. 

Preikestolen 604 moh. Fortsatt flott å gå tur opp til Prekestolen men stien kan være glatt enkelte steder. Vi anbefaler brodder. 

Preikestolen fjellstue er åpen og tilbyr servering og fyr i peisen. De tar en velfortjent juleferie fra og med 17. desember 2018 og ut januar 2019.Det vil fortsatt være tilbud om utleie av utstyr til turen på Preikestolen. Ta direkte kontkt med Fjellstua for siste oppdatering. 

Bakken Gård 200 moh. Kun overnatting på låven.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen.  

Flørli 50 moh. ​​​​​​​

Skrevet av Kaja Raa Storaker 6. desember 2018