Uke 23: Alle hyttene kan nås til fots

Kveldssteming ved Heibergtunet Storevaten.
Kveldssteming ved Heibergtunet Storevaten. Foto: Monica Hunsbedt

Alle hytter kan nå nås til fots. Vi har sagt det før og kommer til å si det igjen: Nå er det fint i fjellet.

Det kun få steder det ligger snø og den er helt ok å gå på. En vil møte på fenner i nordhellinger. Det tørre været gjør at stiene tørker godt opp og det lover bra for den kommende fottursesongen.

​​​​​​​Skogbrannfaren er for øyeblikket stor i flere kommuner i Sør-Rogaland. Brann- og redningsvesen har  innført totalforbud mot bruk av åpen ild utendørs. Det betyr at det ikke er lov å grille i nærheten av skog og mark, eller å tenne bål i strandsonen. Det er heller ikke lov å tenne opp bål på de vanligvis godkjente og tilrettelagte bålplassene, selv ikke små kaffebål, engansgrill , stormkjøkken og andre kokeapparater med brennstoff utendørs er lov. Forbudet gjelder fra onsdag 23 mai og intill det kommer nedbør og skogbrannfaren avtar. Følg med på https://www.rogbr.no/brannvesenet. 

Totalforbudet gjelder i kommunene: Finnøy, Gjesdal, Hå, Klepp, Kvitsøy, Sandnes, Sola, Stavanger, Strand, Randaberg, Rennesøy, Forsand og Time.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. De nærmeste toppene er fine å gå på beina. Også til Veslenup er det fint å gå. På ski er det fine forhold for en topptur til Sveigen. Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Mye snø ved turistskaret og i nordlige hellinger. Går an å gå til fots. 

SULDALSHEIENE

I Suldal er både Bleskestadmoen og Jonstølen klare til å ta imot fjellvandrere. Det er gønt og fint tidligere enn normalt. 

Kvanndalen 611 moh. Fine forhold for fottur og barmark. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt, men det arbeides med å montere ny bro. 

Bleskestadmoen 711 moh.  Snøfritt og fine forhold.

Jonstølen 720 moh. Snøfritt og fine forhold.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt inn og forventes opp i medio juni. 

Stranddalen 970 moh. Lite snø igjen.  Veien inn til øvre Moen er snøfri. Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. Hytta åpner for betjent drift den 22 juni. 

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Fine forhold for fotturer.

Melands Grønahei 890 moh. Det er helt bart opp til Bjørnabu. Opp fra Stroppastølsvatnet til Austmannsskaret er det fortsatt litt snø.  Men når man har kommet opp er det veldig enkelt å gå videre frem til hytta.  

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh. Snøfritt rundt hytta. Vi mangler oppdatert info om turene fra Nilsebudammen og Stakken, men på begge disse rutene kan det være noen bratte fenner som ligger igjen. 

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh. Nesten helt snøfritt oppe ved Klinkehorten (nesten 1 000 moh). Noen fenner på stien fra Viglesdalen men ikke noe problem å kryse dem. 

Viglesdalen 425 moh.  Flotte forhold for turer på beina. Det pågår byggearbeider for ny hytte. Arbeidsfolkene vil i perioder disponere den eldste hytta, mens hovedhytta er ledig for gjester hele sommeren og høsten. Ny hytte åpner våren 2019.

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Fine forhold for fotturer . Men vær forberdt på å gå over en del snøfenner. 

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh. Grautheller er bro lagt ut og det er barmark til hytta. Den midlertidige helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. Det er endel trafikk i området med helikopter pga ledningsbygging av Lyse.   

Kringlevatn 940 moh. Fint å gå til fots her også.

Heibergtunet storevatn 965 moh. Fint å gå til fots. 

Taumevatn 750 moh. Stort sett snøfritt inn til hytta, både fra Eldsvatn og via Godfardalen, men man må være forberedt på å krysse noen snøfenner.

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh.Broa til Børstein er totalskadet og alle må gå sti fra Skadbaktjødn som er svingen nedenfor mot Sirdal. Alternativt kan man vade/steingå litt nedenfor brostedet, på lav vannstand i Børsteinsvatnet. Ny bro kommer mest sannsynlig først 2019 og da på nytt brosted. 


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Det er kommet melding om at det er mulig å gå til fots fra Flørli til Blåfjellenden. Fortsatt snøfenner. 

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. Fine og tørre forhold rundt hytta og opp Fidjadalen. Fint mulig å gå til fots fra Hunnedalen, men kryssing av endel snøfenner må påregnes.

Sandvatn 910 moh.  Fint mulig å gå til fots fra Hunnedalen, men kryssing av enkelte snøfenner må påregnes.

Tomannsbu 750 moh. Fint mulig å gå til fots fra Hunnedalen eller Skreå, men kryssing av enkelte snøfenner må påregnes.

Støle 530 moh. Snøfritt fra Skreå.

Kvitlen 450 moh.  Tørre og fine forhold, både fra Eikebrekka og Bjordal.

Skåpet 605 moh. Fine forhold på stien inn til Skåpet. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vindalen. 


LYSEFJORDEN

Sjekk fanen Båt og buss til fjells. Her har vi samlet all informajson om båttider inn og ut Lysefjorden. Det ligger forsatt snø i nordhellinger og enklete fenner  i heiene ved 1000 meters høyde og gjerne nede i dalsøkk. 

Kjeragområdet. Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag  er montert. Hovedstien er snøfri. Snøskavl ved bolten  smelter sakte innover. Hold avstand fra kanten.

Preikestolen 604 moh. Flott forhold for fottur og med tidlig soloppgang for tiden er det mulig å en kjempe tur. Vår og tørre fine forhold for mange fine fotturer i hele området.

Bakken 200 moh. Snøfritt og sommerlige forhold.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Det går greit å gå trappene men det ligger fortsatt snø øverst i det bratte partiet. Her må en være litt forsiktig.

Rapporter inn den 20 mai og gjelder videre retning Kjerag: inn til Kvernafjellet er det bart. Men her og videre begynner utfordringer med snømengder. Nede i dalsøkkene ligger det mye snø. Dette varer helt til Skansen. Herfra til Låtervikvannet er det så og si bart. Langs vannet og helt til stien opp til Kjerag faller man igjenom flere steder igjenom snøen. Fra krysset og opp Kjerag og ned til Øygarsstølen er det fint og gå.

Sommerligere forhold i Fyljesdalen ved Lysebotn 2. juni.
Sommerligere forhold i Fyljesdalen ved Lysebotn 2. juni. Foto: Preben Falck
Heibergtunet  Storevaten.
Heibergtunet Storevaten. Foto: Atle Osmundsen
Reinsdyr ved Varebrodet.
Reinsdyr ved Varebrodet. Foto: Atle Osmundsen
Broa til Børsteinen er totalskadet og alle må gå sti fra Skadbaktjødn som er svingen nedenfor mot Sirdal, alternativt vade/steingå litt nedenfor brostedet. Ny bro kommer mest sannsynlig først 2019 på nytt brosted.
Broa til Børsteinen er totalskadet og alle må gå sti fra Skadbaktjødn som er svingen nedenfor mot Sirdal, alternativt vade/steingå litt nedenfor brostedet. Ny bro kommer mest sannsynlig først 2019 på nytt brosted. Foto: Per Henriksen
Nilsebu 26 mai
Nilsebu 26 mai
Kringlevatn
Kringlevatn
Stakken
Stakken Foto: Cecilie Ege
Taumevaten
Taumevaten Foto: Siri Berland Reinertsen
Strandalen 26 mai
Strandalen 26 mai
Helårsbro over Gråfolånå og Storånå på vei mot Nilsebu
Helårsbro over Gråfolånå og Storånå på vei mot Nilsebu