Uke 11: Mot lysere tider 

På vei hjem fra Sandvaten
På vei hjem fra Sandvaten Foto: Leif Rune Salte

Det er flotte forhold og mye snø i Ryfylkeheiene. I tillegg blir der herlig skivær kommende helg, hvor lørdag og søndag kan bli riktig fin. Uvanlig mye snø gir flotte skiforhold og lover godt for kommende påske! 

Snøskredvarsel er ferskvare, og vi gir ikke noe varsel om faregrad på våre nettsider. Vi minner om fjellvettreglene og oppfordrer alle til å sjekke varslene for Hardanger og Vest-Telemark på varsom.no. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Fantasiske vinter og skiforhold. De to rundløypene Kjelaløypa 9 km og Ulevåløypa 10 km er kvistet​​​​​​​Det er også kvistet til Holmavaten. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh.  Siste rapport er at det er mye snø. Senderen som nødradioen er koblet til er for tiden ute av funksjon, nødradioen er derved ute av drift på ubestemt tid. 

SULDALSHEIENE

Isen over Blåsjø er trygg om en unngår smale sund . Det ligg ca 1,5  meter hardpakka snø oppå isen

 Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Bleskestadmoen 711 moh.  

Jonstølen 720 moh. Fine skiforhold og masse snø. Parkering ved Vetrhus, greit å gå på veien opp til Mosvatnet. Veien fra Vetrhus til Moskar brøytes fredag før palmelørdag. Veien videre inn til parkeringsplass før Jonstølen brøytes først når skisesong er over. 

Sandsa 630 moh. Sandsa klargjort for vinteren. Bro over Fiskåna er tatt inn.  Isen på Sandsavatnet er ikke trygg.

Stranddalen 970 moh. Her er det gode skiforhold, med enklest adkomst fra Saurdal. Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. Normalt med snø og det har blåst ned i dalene så det er greit å komme seg frem over alt. 9. mars ble nødradioen testet og var ute av funksjon, dette vil bli forsøkt utbedret så snart mulig. 

Krossvatn 1090 moh.

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh. Døren ble spadd frem i helgen og Hjelmeland turlag melder om fine snøforhold på heia. Vinterruta går fra Fundingsland via Kvanndalsheia og Fjellsendsberga. Sjekk Hjelmeland turlag på facebook. 

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh.

Viglesdalen 425 moh. Ikke melding om noen som har gått inn her i vinter. Ikke anbefalt rute vinterstid. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Vi har gått over alle kvister slik at de er synlige.  Alle vann har god is. Rundt 50 cm i ett lag ligger både på Holmavatn  (708 moh) og Elsvatn. Vann lavere har flere lag med 20 - 10 cm snø, 5 is - 5 vann og så 5 is igjen. Åpnet i et par oser men da er det bare å gå rundt. Anleggsveien inn Flatstøldalen er ikke lengre brøytet av Sira Kvina, så vi kan nå gå på ski på veien. Som alternativ kan man starte fra STFs hytte på Ådneram og gå i skiløype på nord-vestsiden av elva frem til bakkene opp mot Kregdetjørn.

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh.Grautheller bro er tatt vekk. Også den imidlertid helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på visse kjøretøy langs vinterrutene. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet storevatn 965 moh.

Taumevatn 750 moh.  Fine snø- og isforhold.   Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på visse kjøretøy langs vinterrutene. 

Ådneram 580 moh. Flotte skiforhold. 

Børsteinen 870 moh. Fint å gå på ski fra bommen ved Sirekrok, det anbefales å gå alternativ rute ovenfor Grydalslegå og sør for veien for å unngå de siste bakkene på veien øverst i Grydalen. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Generelt mye snø. Vindpakket snø med noe løst øverst. 

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh. Fine forhold og snøen har satt seg. Godt med snø helt ned til hytta. Mulig å finne vann ved stor stein ovenfor broen nedenfor hytta. 

Sandvatn 910 moh.  Fast og fint føre. Pakket snø. Litt hardt og isete på toppen vest for Øyarvatn. Ismåling på Øyarvatn 903 moh 4.feb 2018: 20 cm nysnø 70-80 cm is-slush og 17-20 cm stålis. Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på visse kjøretøy langs vinterrutene. 

Tomannsbu 750 moh. Også her meldes det om mye snø og godt føre. Melding om at det er kjørt opp scoterspor fra Skreå 

Støle 530 moh. Fine snøforhold fra Skreå. 

Kvitlen 450 moh.  Utfordrende å gå fra Bjordal vinterstid, dette frarådes. Alle kjettingene vil nok være fastfrosset i is. Fra Eikebrekka er det lettere terreng å gå i, men vær obs på bratt parti øverst i Ausdalen. Vi har p.t. ikke info om isforholdene på Laugarvatnet.  

Skåpet 605 moh. Det er godt med snø hele veien inn til Skåpet, ski eller truger er nødvendig! Stedvis litt kronglete på ski, spesielt i starten, godt skiføre på flatene etter Tørejuvet. Merk at vi ikke kvister så om en ikke er kjent bør en ta med kart og kompass. Veien inn Vinddalen ble brøytet på nytt 15 mars, og holdes åpen i påsken. Viktg å følge med på værmeldingen om en skal overnatte slik at bilen ikke snør inne om en velger å parkerer i Vinddalen. Om man skulle få problemer pga brøyting kan man ringe Forsand kommunes vakttelefon 404 15 872. Det er ved både i bua ved doene og nede i badstuen. 

Det meldes om veldig bra skiføre fra Skåpet over til Flørlistølen. 

LYSEFJORDEN

Kjeragområdet. Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag er tatt ned for sesongen.  

Preikestolen 604 moh.  Preikestolen fjellstue er åpen og tilbyr utleie av brodder, staver og annet utstyr. Fint å gå til Preikestolen på vinterstid så lenge en beregner litt ektra tid og både kler og pakker for vinterforhold. Se egen hjemmeside eller ta kontakt direkte. 

Generell info om turen til Prekestolen: Hele stien er dekket med snø og is og det kan være iskaldt på toppen. Det er veldig viktig å ha på ordentlig vinterklær, fjellsko og brodder. Ikke tights eller jeans. Termos med varm drikke må også være med i sekken.  Book gjerne en tur med guide via Outdoorlife Noway. 

Bakken 200 moh.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta. Is på denne. 

Lysebotn 7 moh. Snøfritt. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen.

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Snøfritt. 

Sandvaten
Sandvaten Foto: Leif Rune Salte
Langavaten 5 februar
Langavaten 5 februar Foto: Helen Adamson
Storevaten
Storevaten Foto: Per Henriksen
Skåpet 22 februar
Skåpet 22 februar Foto: Preben Falck
Veien opp til Vindalen og Skåpet 4 mars
Veien opp til Vindalen og Skåpet 4 mars Foto: Preben Falck
Prekestolen i vinterdrakt
Prekestolen i vinterdrakt Foto: Henriette Gill
Strandalen
Strandalen Foto: kjell Ove Nærheim